Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La mesa del Senat avala l'ús dels termes País Valencià o Països Catalans a la cambra alta

El Grup Popular, contrari a la decisió, argumenta que “no usar les denominacions oficials és una ofensa a la ciutadania”

Imatge d’arxiu del Senat / Senat

La mesa del Senat ha rebutjat una petició amb la qual el Grup Popular pretenia que s'impedira tramitar a la cambra alta aquelles iniciatives parlamentàries que contingueren en el seu text termes no reconeguts oficialment com a denominacions de territoris i institucions com País Valencià o Països Catalans.

El requeriment ha sigut desestimat amb els vots majoritaris dels tres representants que el PSOE té en l'òrgan de govern del Senat units a l'únic del PNB, davant dels tres del Partit Popular, que defensaven una sol·licitud l'origen de la qual està en una demanda del grup territorial de senadors valencians del Partit Popular.

L'argument esgrimit per la mesa per a desestimar la sol·licitud és que no existeix en el Reglament del Senat cap precepte que la justifique, segons l'acta de la reunió en la qual es va discutir l'assumpte.

El cas és que fins ara mai s'havia plantejat aquest tipus de prohibició, ni ningú havia objectat en la cambra territorial l'ús de denominacions diferents a les oficials per a referir-se a les comunitats autònomes, tal com ha constatat en la mateixa reunió el secretari general del Senat, Manuel Cavero. També ha deixat clar que al darrere hi ha una "qüestió política" i que, en no haver-hi res establit en el reglament, no hi ha fonaments jurídics que permeten donar suport a la prohibició.

Hernando (PP): “És una ofensa a la ciutadania”

No obstant això, el secretari tercer de la mesa, Rafael Hernando (PP) ha explicat que al seu parer l'ús d'expressions com "País Valencià", utilitzada recentment per un senador en el ple, és "totalment inadequat" perquè els parlamentaris han de referir-se a les institucions per les seues denominacions oficials. En la seua opinió, emprar-ne qualsevol altra és "una ofensa a la ciutadania". 

La secretària quarta, Cristina Ayala, també del PP, ha postil·lat que el nom que apareix en el seu Estatut d'Autonomia per a aquesta comunitat és el de Comunitat Valenciana, i no se n'hauria de permetre cap altre.

En sentit contrari s’ha pronunciat el socialista Manuel Fajardo, per al qual no es tracta d'una qüestió de cortesia, sinó amb contingut de "reivindicació política". Per a ell, vetar qualsevol iniciativa que continguera denominacions no oficials seria "una mesura desproporcionada que coartaria el dret a la iniciativa parlamentària dels senadors".

L'únic representant del PNB en la mesa, el secretari segon, Imanol Landa, ha coincidit que no era factible inadmetre escrits amb denominacions no oficials perquè això vulneraria el dret dels senadors a exercir el seu càrrec.

També et pot interessar