Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Micó i Ibáñez (Compromís-Sumar): "Posem la mà al foc per Oltra; és un cas de 'lawfare' de manual"

Els diputats valencianistes al Congrés denuncien una "persecució política" i acusen el president de la sala que ha reobert la causa contra l'exconsellera d'Igualtat d'actuar al dictat del PP

Els diputats de Compromís-Sumar Alberto Ibáñez i Àgueda Micó als corredors del Congrés / À Punt NTC
20 de juny 2024 - 13:25

Els líders de Compromís integrats en el grup parlamentari Sumar del Congrés han eixit en defensa de l'exvicepresidenta Mónica Oltra, després de la decisió de la secció quarta de l'Audiència Provincial de reobrir la causa pels abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada, que havia arxivat el magistrat instructor. "Des de Compromís, tot el projecte polític posem la mà al foc per Mónica Oltra i tot els encausats, perquè és un cas de lawfare [guerra judicial] de manual", ha manifestat la portaveu segona de Sumar, Àgueda Micó. Ha avançat que Compromís tornarà a reunir l'executiva nacional per a donar suport a Oltra i denunciar "una vegada més" la "persecució política que pateix". "Farem tot el que estiga en la nostra mà perquè això no li passe a ningú més", ha assegurat.

El diputat Alberto Ibáñez ha insistit en la denúncia de presumpta guerra judicial entre acusacions "d'assetjament" i violència política". "José María Aznar va dir que qui puga fer que faça i sembla que el jutge Castellano [el president de la secció quarta de l'Audiència de València, que ha reobert la causa], el que allibera el PP de la corrupció a València, ho ha entés perfectament". "Per tercera vegada instàncies superiors de justícia, habitualment molt polititzades, corregeixen el jutge instructor, que fa dos anys que analitza absolutament tot sense trobar-hi res i reconeixent que ni tan sols es poden sostindre indicis que obliguen a allargar esta persecució", ha manifestat.

"La mateixa resolució diu que 'no es pot descartar', quan investigar per a veure si es troba alguna cosa està prohibit", ha destacat Ibáñez, coportaveu d'Iniciativa del Poble Valencià, la formació integrada en la coalició Compromís a què pertany Oltra.

No hi ha res perquè mai n'hi ha hagut i la mateixa justícia així ho ha indicat. Investigar per a veure què s'hi troba està prohibitAlberto Ibáñez - Compromís-Sumar

Alberto Ibáñez ha connectat la situació processal de l'exvicepresidenta a la seua gestió política, destacant la recuperació dels hospitals privatitzats o l'activació d'una renda valenciana d'inclusió, "que no obligava la gent a agafar treballs de merda en l'hoteleria". "Per ser fidel i honesta amb els principis que van fer que governara a València després de vint anys de corrupció del PP", ha apuntat.

"No hi ha res perquè mai n'hi ha hagut i la mateixa justícia així ho ha indicat", ha insistit el diputat, que ha demanat al president del govern espanyol, la justícia, els mitjans de comunicació i els partits que "deixen de torturar i violentar" Oltra.

Micó i Ibáñez s'han mostrat crítics amb la posició del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui han retret la falta d'accions contundents. L'han instat a posar en marxa les "accions contundents" contra la instrumentalització de la justícia i les notícies falses que va avançar en la carta posterior als cinc de reflexió que va prendre per l'obertura d'una investigació sobre la dona arran d'una denúncia de la plataforma ultra Manos Limpias. Decisions que, segons han retret, "arribaran tard".

Yolanda Díaz (Sumar): "No guanyaran"

També des dels corredors del Congrés, la líder de Sumar, la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha fet una defensa tancada de la innocència d'Oltra. "Vull hui enviar un missatge fortíssim de suport a Mónica Oltra i dir-li que no guanyaran, que esta manera de fer política no prosperarà", ha manifestat.

Joan Baldoví (Compromís): "Hi ha presumpció de culpabilitat"

"Alguns comencem a pensar seriosament que si eres militant del PP hi ha presumpció d'innocència i si eres d'un partit progressista el que val és la presumpció de culpabilitat" ha raonat des de les Corts el síndic de Compromís Joan Baldoví.

Carlos Mazón: "Respecte a les decisions judicials, sense excepcions"

L'expresident de la Generalitat, Carlos Mazón, ha manifestat el seu "respecte absolut a les decisions judicials en qualsevol cas" i ha demanat no fer "excepcions" amb la situació d'Oltra. "Crec que val la pena que ho fem sempre, que ho fem en qualsevol cas o condició i és important que, especialment, no fem excepcions en el respecte de les resolucions judicials. Punt", ha dit.