Migracions anuncia una reforma del reglament d'estrangeria per a simplificar tràmits
La Generalitat ha reclamat al govern espanyol “informació real, coordinació i compromís” per a tractar l’arribada de menors migrants no acompanyats
La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha anunciat aquest dijous una reforma del reglament de la llei d'estrangeria en el primer semestre del 2024 per a reduir les figures de permisos ara vigents, simplificar documentació i tràmits i reforçar la protecció dels drets de les persones migrants.
L’anunci l’ha fet en la que ha sigut la seua primera Conferència Sectorial de la Immigració, en què entre altres assumptes ha repassat els avanços normatius aconseguits durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. La reforma té com a objectiu la transposició a l'ordenament jurídic espanyol de les directives europees de permís únic i de residència de llarga duració.
Segons ha explicat Saiz, la primera de les directives permetrà obtindre un permís combinat de treball i residència en un termini màxim de noranta dies i garantirà la igualtat de tracte de les persones migrants que ho sol·liciten amb els nacionals. D’aquesta manera, estaran més protegides contra l'explotació laboral. La segona –ha assegurat– millora els drets dels residents de llarga duració i dels familiars.
La Generalitat demana "informació real, coordinació i compromís"
Per la seua banda, la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha reclamat al govern espanyol “informació real, coordinació i compromís” amb les comunitats autònomes per a abordar la crisi migratòria i, especialment, per a donar resposta a la situació de xiquets, xiquetes i adolescents migrants no acompanyats que estan arribant al país.
Camarero, que s'ha pronunciat en aquest sentit durant la Conferència Sectorial de la Immigració, ha advertit que “el més preocupant és que durant les últimes setmanes han arribat a la Comunitat Valenciana xiquets, xiquetes i adolescents migrants no acompanyats procedents de les Canàries amb documentació d'adults". Aquests menors –ha remarcat– "han sigut reconeguts com a tal després de realitzar-los les proves corresponents" i han quedat per tant sota la protecció de la Generalitat.
Un total de 26 xics de quinze a dèsset anys han quedat acreditats com a persones menors després de la petició de la Policia a la Fiscalia, “però sabem que s'està revisant l'edat de molts més. En concret, s'estan aplicant els protocols d'identificació a 300 persones migrants i se sospita que una part important d'elles podrien ser menors d'edat”, ha afegit Camarero.
Davant d'aquesta situació, la vicepresidenta segona ha recordat que el seu departament ha hagut de prendre mesures per a poder atendre aquesta situació, establint un contracte d'emergència per sis mesos amb un pressupost d'1,5 milions d'euros per a una ampliació de quaranta places d'acolliment d'infància i adolescència.
La consellera ha indicat que, malgrat aquest esforç pressupostari, en el Consell “desconeixem el pressupost que requerirem, perquè no sabem el nombre real de persones menors que estan sent traslladades a la Comunitat Valenciana”.
Per aquests motius, Camarero ha demanat al govern estatal que explique qüestions com de quina manera s'estan atenent els xiquets, xiquetes i adolescents migrants que han arribat a les Canàries, com es farà el repartiment d'aquests i aquestes menors, com se'n garantirà la seguretat o com compensarà a les comunitats autònomes les despeses de manteniment de l'atenció que requereixen.
Finalment, la responsable de Serveis Socials ha sol·licitat que es facen reunions periòdiques de la Comissió amb les direccions generals per a coordinar adequadament aquestes qüestions i ha instat la creació d'un grup de treball per a modificar el protocol de persones menors migrants no acompanyades.