Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Última reunió entre el Ministeri i les comunitats abans del final de l’estat d’alarma

El Consell Interterritorial de Salut també abordarà el procés de vacunació massiva i el passaport de la Covid

Un cotxe circula per una avinguda de València després de les deu de la nit, quan ja estava decretat el toc de queda / Kai Försterling (Efe)

La reunió de les comunitats autònomes i el Ministeri, que se celebra aquesta vesprada de dimecres en el si del Consell Interterritorial de Salut, serà determinant per a gestionar la contenció del virus a partir del diumenge, quan s'acabarà l’estat d’alarma i, així, l’escut que permet limitar determinats drets fonamentals, com la lliure circulació, per a gestionar la pandèmia. 

Està previst que el govern espanyol aporte alternatives a les autonomies per a controlar el virus, dins del marc legal, que permeten recuperar la vida socioeconòmica al mateix temps que es controlen els casos de coronavirus. Les comunitats hauran d’assumir el repte de contindre el virus amb un ritme de vacunació inferior al que s’esperava inicialment. 

Tot i que en les últimes setmanes algunes comunitats han demanat mesures concretes per a gestionar la pandèmia després del diumenge, o fins i tot algunes han reivindicat una pròrroga de l’estat d’alarma, des del govern de Sánchez insisteixen que les autonomies tenen “suficients instruments” per a contindre el virus sense necessitat de recórrer a l’estat d’alarma. 

De fet, en l’últim Consell de Ministres, l’executiu espanyol ja ha aprovat un decret que permetrà a les comunitats autònomes recórrer en cassació al Tribunal Suprem contra les actuacions dels tribunals superiors de justícia que tomben les restriccions que proposen per tal d’homogeneïtzar les decisions. 

Una postura que comparteix el president de la Generalitat, Ximo Puig, que veu viable gestionar la situació sanitària amb les limitacions que pot implantar el Consell, dins de les seues competències. De fet, ja ha manifestat la seua intenció de mantindre el toc de queda, encara que començaria més tard. 

Vacunes d'AstraZeneca i dosis de Pfizer

La campanya de vacunació serà una altra de les qüestions que tindrà sobre la taula el Consell Interterritorial de Salut. Andalusia demanarà que la vacuna de AstraZeneca s’administre als menors de 60 anys, mentre que Catalunya sol·licitarà ampliar l'interval entre dosis de Pfizer fins a les huit setmanes (cal recordar que la comissió de salut pública va acordar administrar-la al cap de 21 dies, segons el que marca la fitxa tècnica).

D’altra banda, Sanitat i les comunitats compartiran informació sobre el certificat verd digital, l'informe anual de violència masclista i el segell de bones pràctiques en el Sistema Nacional de Salut en les estratègies de salut sexual, reproductiva i les actuacions sanitàries enfront de la violència de gènere.

També et pot interessar