El Ministeri de Sanitat assenyala que l’increment dels contagis s’està alentint
Darias ha apuntat que, a pesar de la pujada dels casos, té un “impacte reduït” als hospitals i està tensant l’atenció primària
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat que està començant a consolidar-se un alentiment en la pujada dels contagis per coronavirus, que afecten principalment els menors de 40 anys i no vacunats i que, encara que tenen un "impacte reduït" als hospitals i les unitats de cures intensives, provoquen una gran càrrega assistencial en l'atenció primària.
Així ho ha dit Darias, en roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, en què ha detallat que la incidència acumulada se situa a Espanya en 469 casos, la qual cosa suposa un increment del 93% respecte al dimecres passat. Unes dades que ha comparat amb les de la setmana anterior, on l’augment va ser del 111%.
La titular de Sanitat ha explicat que en aquests moments es pot parlar de dos corbes: la dels majors de 40, amb una majoria de persones immunitzades, i la dels menors de 40 anys, amb un comportament molt dispar entre comunitats.
La incidència valenciana repunta més de 16 punts
Les dades del Ministeri de Sanitat mostren com la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana continua pujant, encara que a menor ritme que durant els últims dies. Així, aquest dimecres la incidència ha pujat 16,45 punts fins els 384,94 casos per cada 100.000 habitants. Al conjunt d'Espanya, la incidència ha repuntat 5,75 punts fins els 469,50 casos per cada 100.000 habitants. Sanitat ha comunicat 26.390 nous positius a Espanya i deu morts més.
La pressió als hospitals, en aquest context, continua creixent. El percentatge de malalts Covid representen ja un 3,71% de les places disponibles (front als 3,45% de dimarts) i un 6,58% de les places UCI, set dècimes més que un dia abans. El repunt es repeteix també en el conjunt d'Espanya.
La incidència creix a la Comunitat Valenciana en tots els trams d'edat, especialment en el tram de 12 a 19 anys (vora 37 punts més en un sol dia) i en el de 20 a 29 anys (que repunta 34 punts i mig).
Catalunya i Cantàbria demanen un toc de queda nocturn
Davant l’evolució de la pandèmia a Cantàbria i Catalunya, els governs autonòmics han demanat a la justícia l’autorització per decretar un toc de queda nocturn.
Cantabria, amb una incidència acumulada de 527 casos per cada 100.000 habitants, vol limitar la mobilitat entre la una i les sis de la matinada en 53 municipis i limitar a sis el nombre de persones que se podran reunir en domicilis o espais privats. El president Miguel Ángel Revilla ha destacat que aquesta mesura és necessària per a aconseguir frenar l'allau de joves que estan arribant tots els dies als consultoris i als hospitals amb el virus.
Pel que fa a Catalunya, amb una IA de més d’un miler de contagis, el govern de Pere Aragonès sol·licitarà l'aplicació del toc de queda d'1 a 6 de la matinada en 158 municipis, entre ells Barcelona. D'obtindre el suport de la justícia, la restricció afectarà els municipis de més de 5.000 ciutadans amb una incidència acumulada de 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims 7 dies.
En la roda de premsa, Darias ha ressaltat que Sanitat dirigeix tots els esforços a frenar el creixement del virus i ha coincidit amb els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes que s’han reunit en l'Interterritorial en què per a aconseguir aquest objectiu cal aplicar mesures que eviten la propagació del virus.