Montero assenyala que el finançament és un “compromís ineludible i ferm” del govern espanyol
La ministra d’Hisenda reafirma que les negociacions amb les comunitats autònomes es reprendran enguany.
La reforma del finançament autonòmic és un “compromís ineludible i ferm” del govern espanyol. Per aquesta raó, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que les negociacions amb les comunitats autònomes es reprendran enguany, encara que no ha arribat a concretar si començaran al febrer, com inicialment estava previst.
En qualsevol cas, Montero ha assenyalat que l’executiu central abordarà “els elements fonamentals del model de finançament”. “Alguns es podran escometre al febrer, tal vegada és un poc ajustat, però en qualsevol cas sí que es farà en els pròxims mesos”, ha admés Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La ministra ha remarcat que el govern “continua treballant en aquest cronograma”, a pesar que la pandèmia ha alterat tota l’agenda política.
Mentre la reforma del model de finançament arriba, Montero ha anunciat que, com ja es va fer l’any passat, enguany el govern destinarà un nou fons a les autonomies, de 13.000 milions d’euros, perquè puguen atendre les despeses en matèria sanitària, educativa i de serveis socials que està plantejant la pandèmia.
Pel que fa a la possible modificació del decret que regula l’estat d’alarma, i en referència a les comunitats autònomes que demanen avançar el toc de queda, la portaveu del govern ha indicat que és el Consell Interterritorial de Salut, que es reunirà demà dimecres, l’òrgan en què s’han de debatre les mesures “amb criteris objectius”, ha puntualitzat. No obstant això, Montero considera que en el decret d’alarma actual “queda marge per a adoptar mesures orientades a reduir la mobilitat I a evitar els contactes innecessaris” de la ciutadania.
En aquest sentit, ha descartat que “hi haja cap polèmica” al voltant de la modificació del decret de l’estat d’alarma, i ha afirmat que la resposta a la pandèmia requereix d’una resposta coordinada, entre el govern central i les comunitats autònomes, i que ha quedat demostrat que amb la “cogovernança s’ha doblegat dues vegades la corba de contagis”.
D’altra banda, el Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat la declaració de zona catastròfica de huit comunitats autònomes afectades pel temporal Filomena, i ha aprovat un projecte de llei per a preservar la protecció laboral dels treballadors estrangers que temporalment siguen contractats a Espanya. Aquesta normativa regula específicament aspectes com l’aplicació de la legislació laboral del país de destinació quan els treballadors estiguen més de dotze mesos a Espanya; el principi d’igualtat en les remuneracions dels treballadors que arriben al nostre país a través d’empreses de treball temporal, i dels contractats directament a Espanya; així com la remuneració d’aspectes com l’allotjament i la manutenció.
Segons han explicat la ministra d’Hisenda i el ministre de Consum, Alberto Garzón, amb aquesta normativa s’articula la llibertat de circulació dels treballadors amb els drets laborals del país de destinació. A més, es protegeix aquells usuaris que puguen estar en situació de vulnerabilitat davant les empreses, segons ha matisat el ministre Garzón.