Montero defensa el pacte amb ERC: “Compatibilitza un finançament singular a Catalunya, com el d’altres territoris”

La ministra d’Hisenda i número dos del PSOE ha intervingut en l’acte d’inici del curs polític de la interparlamentària socialista, este dissabte a Sevilla

Maria Jesús Montero a Sevilla
La ministra d'Hisenda i vicepresidenta primera, María Jesús Montero, en la reunió de la interparlamentària del PSOE d'Andalusia / Europa Press

La interparlamentària socialista ha donat este dissabte de matí el tret d’eixida al nou curs polític i ho ha fet en un acte celebrat a la capital andalusa, on han participat la vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero i el secretari general del PSOE a Andalusia, Juan Espadas.

Durant la seua intervenció, la també vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat l'acord aconseguit entre els socialistes i ERC per a investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat de Catalunya i amb el qual, esta autonomia eixirà del règim comú de finançament i passarà a recaptar el cent per cent dels impostos: "Compatibilitza que Catalunya tinga un finançament singular com poden tindre altres territoris amb vocació de tindre-la", ha dit, al mateix temps que ha assegurat que es tracta d'aspectes recollits en els estatuts d'autonomia i que el pacte es basa en "autogovern i solidaritat".

Montero ha avisat a més dels "erronis marcs mentals que intenten traslladar" algunes veus sobre els termes de l'acord aconseguit entre el Partit Socialista i ERC.

En este sentit, Montero ha alertat que circulen "interpretacions interessades" d’este pacte per part “dels de sempre”, que l'única cosa que volen és “confrontar per a derrocar" el govern espanyol.

Seguint el fil, i entre al·lusions a "la dreta i la ultradreta", la ministra d’Hisenda ha alertat sobre aquells que estan "intentant traslladar soroll i enfrontament de la resta d'Espanya amb Catalunya", una comunitat autònoma a la qual "usen per a confrontar", segons ha remarcat.

Així, la també vicesecretària general del PSOE ha animat expressament a llegir el citat acord, perquè, segons ha defensat, "del que parla és de la vocació d'autogovern que contemplen els estatuts d'autonomia i de solidaritat”. És en este punt quan Montero ha mostrat la voluntat del PSOE i de l’executiu central per "aprofundir en majors dosis d'autogovern" en les autonomies.

Crítiques al discurs del PP sobre la qüestió migratòria

La número dos del PSOE també s’ha referit amb duresa a la postura del Partit Popular davant el debat sobre immigració: “M’avergonyeix escoltar la manera en què es refereix el Partit Popular a éssers humans que realment venen a estes costes fugint de la fam i de la misèria”. En eixe sentit, ha criticat que el Partit de Feijóo està “comprant el discurs de la ultradreta”.

També ha defensat la necessitat de seguir treballant amb els països d’origen de les persones migrants, per tal de millorar les condicions econòmiques. I ha advocat per una migració “ordenada, que permeta uns fluixos migratoris regulats” i un rebuig i denúncia de les màfies “que s’enriqueixen posant en risc la vida de la gent”.

El PSOE es prepara per al pròxim Congrés Federal

L'inici del curs del Partit Socialista vindrà marcat dilluns per la previsible convocatòria del congrés del partit per al novembre, un any abans de la data marcada inicialment. Pedro Sánchez busca d'esta manera activar els canvis pendents de lideratges territorials, perquè després del Congrés Federal s'han de convocar els autonòmics.

També al PSPV, segons expliquen fonts del partit, tot i que en este cas no s'esperen canvis orgànics, però sí que es renove la ponència política que marca el full de ruta ideològic. Després dels autonòmics, s'hauran de fer igualment congressos provincials i locals.

També et pot interessar

stats