Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Montero garanteix que presentarà els pressupostos i el PP l'acusa de "fer una desbandada"

La ministra tracta d'aplacar el malestar de Podem amb el govern de coalició per a no perdre el suport parlamentari

La ministra Montero, este dimecres en el Congrés / Javier Lizón (EFE)

La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha insistit este dimecres en el Congrés que el govern espanyol presentarà els pressupostos generals de l'Estat (PGE), mentre que el PP l'ha acusada de "fer una desbandada" en ajornar la votació de la senda de dèficit, prevista per a dijous, per a intentar recuperar el suport de Junts. "Si a un govern li lleves la majoria parlamentària, la capacitat per a aprovar lleis en esta cambra, la possibilitat d'aprovar un pressupost (...) Què és el que queda?" li ha recriminat la portaveu popular, Cuca Gamarra, durant la sessió de control.

Gamarra ha retret l'executiu de coalició que haja retirat la senda de dèficit de la sessió parlamentària de demà perquè entén que este moviment demostra que no té "rumb ni futur". "Vostés són un focus d'inestabilitat", ha advertit el també diputat popular Borja Sémper, que ha assenyalat als membres del govern espanyol com a "experts en excuses" i ha remarcat que ara mateix manquen de suports parlamentaris suficients per a tirar avant els comptes estatals per al 2025. "On està la majoria progressista?", ha ironitzat Gamarra.

En el torn de resposta, la ministra Montero ha contraatacat per a afirmar que el PP "va en solitari" i no té socis ni a escala nacional ni en les comunitats autònomes. "A vostés els va plantar la ultradreta", ha subratllat, en referència a l'eixida de Vox de tots els governs autonòmics de què formava part, inclòs el valencià.

A parer de la responsable d'Hisenda, el PP pensa que arribar a acords amb uns altres "significa cedir al xantatge, perquè creu que el diàleg implica que els altres t'imposen". Un motiu pel qual els veu "incapacitats per a governar". "Vostés pensen que arribar a un acord amb el PNB, amb Junts per Catalunya, amb Esquerra Republicana o amb els altres grups és cedir als xantatges? El Partit Popular està sol, no té capacitat de governar perquè no hi ha cap grup que es puga aliar amb vostés", ha resolt.

L'executiu tracta de calmar Podem

En altre punt del debat, la vicepresidenta i ministra ha tractat d'aplacar el malestar creixent de Podem amb el govern espanyol, un soci clau d'investidura amb qui la relació s'ha refredat en les últimes setmanes. L'últim xoc ha sigut per la situació d'un grup de sahrauís que estan a l'espera de ser deportats. L'executiu integrat per PSOE i Sumar, ja en minoria parlamentària després de la portada de Junts, tracta d'amarrar el suport dels quatre diputats de la formació encapçalada per Ione Belarra perquè perdre eixos vots els complicaria encara més el fet d'armar majories en la cambra.

"Vostés s'han de sumar a la majoria parlamentària, hem aconseguit acords", ha subratllat la Montero. Abans, Belarra havia recriminat l'executiu que "no ha sigut capaç de cuidar a la majoria d'investidura", i que acumula per això "derrota rere derrota". El retret que ha començat per criticar que dilluns se li impedira exercir la labor de fiscalització al govern quan no li deixaren entrar a la sala de persones inadmeses a l'aeroport de Barajas on, segons ha dit, hi havia un grup de trenta sahrauís la vida dels quals corre perill si tornen al Marroc, entre ells una xiqueta d'any i mig. Podem també ha carregat contra l'executiu per "portar opositors perillosos", en al·lusió al veneçolà Edmundo González, parlar de deportacions massives o "dir que governaran amb suport parlamentari o sense", en paraules de la líder morada.