Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Montero nega que l'acord fiscal amb ERC siga un concert econòmic: "Qui diga una altra cosa, menteix"

ERC avisa el PSOE que li retirarà el suport parlamentari si incompleix els acords

La vicepresidenta i ministra María Jesús Montero, este dimecres a Rota (Cadis) / Rocío Ruz

La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha negat este dimecres que el finançament singular pactat amb Esquerra Republicana per a Catalunya a canvi d'investir Salvador Illa es traduïsca en un concert econòmic en esta autonomia. Més bé, ha convidat a les comunitats a "inspirar-se" en este acord fiscal assolit entre Catalunya i l'Estat per a "poder explorar altres rutes i camins" de cara a la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic, caducat des de 2014.

En una roda de premsa amb motiu d'una visita institucional a l'Ajuntament de Rota (Cadis), Montero ha explicat que el document signat pels socialistes catalans amb ERC "no suposa cap greuge per a la resta dels territoris". A més, ha criticat les contradiccions del PP en matèria de finançament autonòmic i l'ha instat a presentar una proposta que siga una llei orgànica i no principis inspiradors del sistema amb els quals "tots hi estan d'acord".

A preguntes dels mitjans, la ministra socialista ha defensat la fórmula del "finançament singular" per a Catalunya com una manera d'"aprofundir en l'autogovern" a què aspira l'autonomia. En este sentit, ha assegurat que l'acord subscrit entre el PSC i els republicans catalans "es contempla la solidaritat com a eix i nucli" per a garantir que la prestació dels serveis bàsics en tot el territori siga "homologable". Segons ha dit, el pacte es pot "denominar de totes les formes que cadascú vullga", però "ni és un concert econòmic" com el que existeix per al País Basc i Navarra "ni és una reforma a l'ús del model de finançament".

Amb estes declaracions, Montero ha volgut traslladar un missatge d'"absoluta seguretat i tranquil·litat" a la resta de comunitats autònomes perquè "que el govern impulse per a fer viable eixa aspiració major que té Catalunya i que tenen altres parts d'Espanya serà bo per al conjunt de l'Estat espanyol i serà molt bo per a Catalunya".

La també vicesecretària general del PSOE ha assenyalat que durant els últims dies ha sentit "tota mena de comentaris, interpretacions, crítiques" en relació amb l'acord, i que "cap s'aproxima a la realitat del que realment es va signar". En eixa línia, ha defensat que la "solidaritat" que es contempla en el document "és la que ha presidit tots els models de finançament autonòmic", entesa "com l'aportació de tots els territoris per a assegurar l'homologació dels serveis públics visquen on visquen els espanyols".

"I qualsevol que diga una altra cosa, menteix. I qualsevol que intente atemptar contra estos principis o acuse el govern d'Espanya d'atemptar contra estos principis, menteix", ha emfasitzat María Jesús Montero. La ministra, en este sentit, ha lamentat que el PP "ha fet de la confrontació amb Catalunya l'eix de la seua política al llarg de tot el territori".

L'"esquelet" dels pressupostos, molt avançat

La responsable dels comptes de l'administració estatal ha avançat, d'una altra banda, que ja té molt avançat l'"esquelet" dels pressupostos generals de l'Estat. Així, ha oferit "mà estesa i diàleg permanent" als grups parlamentaris que estiguen disposats a negociar-los, entre els quals no ha inclòs el PP.

Tal com ha explicat, entre juliol i agost el Ministeri d'Hisenda ha estat treballant en la proposta dels comptes estatals i en setembre començaran els contactes amb els grups "de tot l'espectre polític" que manifesten disposició a negociar-los. "El PP mai l'ha expressada, amb la resta ens asseurem a dialogar", ha assegurat la ministra, per a qui la situació econòmica del país és "molt bona per a poder formular uns nous pressupostos que redunden en les polítiques públiques".

Ha indicat que des que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va dir que hi hauria una recessió a Espanya s'han creat un milió d'ocupacions, la inflació s'està controlant com en la resta d'Europa i hi ha "rècord" d'afiliació. La número dos de l'executiu ha ressaltat que Espanya creix el doble que els països de l'entorn i l'any passat va fer-ho "cinc vegades més", per la qual cosa ha conclòs que "l'economia va molt bé".

Merino acusa la ministra de "prendre per tontos els espanyols"

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha dirigit unes dures crítiques a la ministra Montero este dimecres de vesprada. "No sé si és que la ministra Montero pren per tontos tots els espanyols o senzillament menteix descaradament i sense cap pudor", ha acusat Merino. "M'agradaria que la senyora Montero de hui escoltara la Montero de fa un mes i mig, quan en el Consell de Política Fiscal i Financera va assegurar que la proposta d'ERC era una sort de concert econòmic i deia no estar d'acord amb ell", ha afirmat. 

Per a la portaveu del Consell, "si l'acord consisteix a gestionar, liquidar, recaptar i inspeccionar el 100% dels impostos corresponents a Catalunya, de manera que es quede amb tot el que recapta, i després negocia amb l'Estat per a pagar una quota pels serveis prestats... Si això no és un concert, que baixe Deu i ho veja", ha sentenciat. Merino considera que esta mesura "trenca amb la igualtat, acaba amb la solidaritat entre regions i consolida, lamentablement, ciutadans de primera i de segona".

A més, davant de les declaracions de Montero, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha advertit que el seu grup retirarà el suport parlamentari al PSOE si incompleix el pacte d'investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya, que inclou un finançament singular. "El necessita per a tirar avant diferents mesures, com poden ser els pressupostos generals de l'Estat. Si els socialistes incompleixen la seua paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses en l'acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions", segons ha advertit Sans en referència a la necessitat de suport que té el PSOE al Congrés dels Diputats.

"Pot dir-ho com vulga, però si no es compleixen estos acords, ERC haurà de retirar qualsevol possible suport al PSOE", ha insistit. Montero, ha assegurat Sans, "és conscient del que ha pactat amb ERC": "Si no vol anomenar-ho concert econòmic, que en diga finançament singular. Però és un acord que ha de complir", ha dit.