Directes
Ara en la televisió
BONA VESPRADA, COMUNITAT VALENCIANA

Montero plantejarà el 26 de febrer a les autonomies un model de condonació o quita de deute

Merino considera que la condonació de deute és "agenollar-se davant dels independentistes catalans"

La vicepresidenta i ministra Maria Jesús Montero durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés / Fernando Alvarado (Efe)

El govern espanyol plantejarà a les comunitats autònomes un model per a la condonació o quita de deute en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera, que tindrà lloc el 26 de febrer. "Volem portar un model per a permetre que les comunitats autònomes tinguen menys endeutament", ha anunciat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. "L'Estat es farà càrrec d'eixe endeutament" perquè les autonomies alliberen recursos per a "sanitat, l'educació o a la dependència", ha explicat en una intervenció a Antena 3.

Cal recordar que el pagament d'eixe deute, la major part del qual la Generalitat l'atribueix a l'infrafinançament (emparant-se entre d'altres en els informes de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques), va consumir el 26,2% del pressupost de la Comunitat Valenciana, un de cada quatre euros. La ministra diu esperar una "actitud receptiva" de les comunitats autònomes i no de "política de soroll i de confrontació".

La condonació del deute és una de les mesures que va pactar el PSOE amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. En este acord, es feia referència a una quita del dèficit que té Catalunya amb l'Estat de fins al 20%, que podria ser aplicable a la resta de comunitats autònomes que ho desitjaren. Les governades pel PP, inclosa la valenciana, han rebutjat esta eliminació parcial, que consideren un "pegat", "esquer" i "xantatge" i reclamen que abans s'ha de parlar sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, que alguns han anunciat que traslladaran al Consell de Política Fiscal i Financera.

Sense avanços en el compromís perquè Catalunya recapte els seus impostos

Pel que fa al compromís amb Catalunya, Montero ha reconegut que encara està verd per a portar-lo al Congrés dels Diputats. Alhora ha defés que l'acord dona resposta a una vocació d'autogovern que existeix a Catalunya i que passa també per incrementar la seua participació en la recaptació dels impostos i per una "aportació de solidaritat" per a equiparar la qualitat dels serveis públics a tot Espanya.

"Sempre hem dit que el nou model de finançament i també el finançament singular ha d'aportar més recursos a la totalitat de comunitats autònomes", ha defés la ministra, que ha recalcat que el govern espanyol sempre ha vetlat per l'equiparació territorial, per normalitzar la convivència i per no estar permanentment en el debat d'enfrontament entre territoris.

Merino creu que la condonació del deute implica "agenollar-se davant dels independentistes catalans"

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha afirmat este dimecres que la condonació de deute implica "agenollar-se davant dels independentistes catalans, perquè els necessita Pedro Sánchez i no el poble valencià". Per a Merino, el deute "de Montero" i la condonació "de Puigdemont" són "una faula i un engany". Ha afirmat que el govern espanyol "ens vol portar al seu terreny, per a deixar-nos les engrunes dels separatistes catalanistes i després deixar-nos tirats, una vegada més".

Merino ha reiterat que la Comunitat Valenciana "necessita que es pose damunt de la taula", d'una banda, una reforma del sistema de finançament i, d'altra, un fons d'anivellament transitori "que supose 1.800 milions més cada any". La consellera també s'ha referit a la necessitat "d'acabar amb la injustícia" de l'actual sistema de finançament autonòmic, que suposa, "després de tants anys, per als valencians".

Sobre el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera del 26 de febrer, s'ha mostrat prudent i ha demanat esperar "a veure què ocorre" perquè encara no té "cap plantejament ni proposta".

Reforma del finançament

També et pot interessar