Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Montero replica al PP que el fons d'anivellament que demana la Comunitat Valenciana i altres també arreplega "singularitats"

La vicepresidenta i ministra d'Hisenda insisteix al Congrés que l'acord entre el PSC i ERC no suposa "cap trencament de la solidaritat interterritorial"

La ministra María Jesús Montero, este dijous en el faristol del Congrés / Fernando Villar (EFE)

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha denunciat este dijous el "tomb" dels dirigents del PP quan reclamen un fons d'anivellament transitori per a algunes autonomies infrafinançades, com ara la Comunitat Valenciana, i alhora critiquen que Catalunya isca del règim comú en matèria de finançament. Una postura que la socialista ha criticat amb l'argument que esta ferramenta que reivindiquen els populars també arreplega "singularitats". En estos termes s'ha pronunciat la ministra durant la compareixença monogràfica al Congrés sobre el finançament singular pactat entre el Partit Socialista de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Montero ha dedicat gran part de l'exposició inicial a carregar contra el principal partit de l'oposició per menysprear este pacte fiscal amb els catalans i li ha tornat a retraure la negativa a donar suport a la senda d'estabilitat. Precisament la falta de garanties perquè tirara avant, ja que no tenien amarrats els vots favorables suficients, ha portat el govern espanyol a retirar este punt de la sessió parlamentària de hui, perquè tampoc ha pogut convéncer Junts què els donara el sí.

La també exconsellera andalusa d'Hisenda ha arreplegat la reivindicació realitzada per les comunitats infrafinançades per a crear el fons d'anivellament que reclamen els barons del PP mentre es reforma el sistema de finançament autonòmic, i ha remarcat que és una petició del Partit Popular. Igualment, ha replicat que l'acord signat entre els socialistes i els republicans catalans perquè l'autonomia comence a recaptar el cent per cent dels impostos és "públic", després que el PP i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, denunciaren que no coneixien el text.

En la intervenció, Montero ha defensat amb contundència el pacte fiscal que atorga un concert econòmic a Catalunya. Ha assegurat que està emparat en la Constitució espanyola i en l'Estatut d'Autonomia i ha insistit que "no suposa cap trencament de la solidaritat interterritorial" perquè, de fet, beneficiarà el conjunt de les comunitats autònomes.

Alhora, ha instat el PP a mirar l'acord com "un estímul" per a aconseguir un consens sobre finançament autonòmic i evitar així, segons ha dit, l'immobilisme i la confrontació entre territoris. "La solidaritat no és provocar dúmping fiscal. És un sistema fiscal just i progressiu, on els qui tenen més contribueixen més i en grau més alt. És posar en marxa un ingrés mínim vital. És tot el que vostés rebutgen, hi voten en contra i boicotegen en esta cambra", ha censurat.

Per això, ha urgit la bancada popular a afrontar el debat sobre el finançament autonòmic de manera "seriosa", i a aconseguir un acord sobre la reforma del model per a "oferir oportunitats de blindatge de serveis públics". "Si vostés segueixen en eixa confrontació, en eixe retret, en eixe soroll, continuaran posant de manifest la veritat, que és que el PP no té projecte polític per a este país, no el té en matèria d'estructura territorial, no el té en matèria econòmica, no el té en matèria social, no té res a aportar al debat", ha sentenciat.

Reforma del finançament