Montes avança un nou decret que obligarà els pisos turístics a tindre servei de recepció i donarà autonomia als municipis

La consellera explica en Les notícies del matí que el Consell preveu aprovar la normativa en el pròxim ple, que pretén donar més participació a les comunitats de propietaris per a regular i prohibirà els cadenats amb codi en les façanes, entre altres novetats

La consellera d'Innovació, Indústria i Turisme, Nuria Montes, este dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Consell preveu aprovar en el pròxim ple un decret per a modificar la normativa que regula les vivendes d'ús turístic. Ho ha avançat la titular d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, entrevistada este dimarts en Les notícies del matí. El text està ja enllestit i la intenció és donar-li llum verda abans de la parada per vacances que farà l'executiu valencià, sempre que els tràmits jurídics i administratius que falten estiguen a temps.

La consellera ha assegurat que la nova norma s'ha consensuat amb els sectors empresarials involucrats en l'allotjament i naix amb l'objectiu d'actualitzar la regulació d'esta modalitat turística, tenint en compte la gran proliferació que hi ha hagut en els últims anys —per damunt del 160%, ha precisat—, posar a ratlla l'economia submergida entorn d'estos pisos, evitar l'especulació, minimitzar la conflictivitat i millorar la convivència amb els d'ús residencial.

Tot i que la totalitat del text es coneixerà una vegada el Consell l'aprove, Montes ha donat alguns detalls sobre en quina línia aniran les noves mesures. Per exemple, ha anticipat que es garantirà una certa autonomia als ajuntaments perquè l'esperit de la norma no és "prohibir radicalment" ni tampoc regular a escala autonòmica, ja que cada municipi té una casuística i realitat diferent. Per això, cada un podrà determinar les limitacions o condicions per al desenvolupament d'estos apartaments d'acord amb "criteris objectius", ha aclarit.

També es vol donar més autonomia a les comunitats de propietaris, i es facilitarà la càrrega administrativa dels ajuntaments permetent que l'informe de compatibilitat turística se substituïsca amb un equivalent emés per una entitat independent, de manera que se simplifiquen els tràmits burocràtics.

No tindrem compassió ni pietat amb l'oferta il·legal al voltant dels pisos turístics

Altres novetats que ha avançat Montes per a augmentar la seguretat en els pisos turístics és la prohibició del gas butà o els cadenats amb codi a les façanes i zones públiques dels habitatges. Tampoc es podran transferir les llicències d'ús turístic en cas de venda de l'habitatge, sinó que s'haurà de tornar a tramitar. Així mateix, els titulars d'estos allotjaments hauran d'estar inscrits en el règim d'hostalatge abans del 31 de desembre i acreditar la identitat dels viatgers a través d'un servei de recepció que serà obligatori.

Són mesures, estes últimes, encaminades a combatre l'oferta il·legal dels apartaments turístics, amb què Montes ha avançat que no tindrà "compassió ni pietat". Ha remarcat, així mateix, que les sancions per als que incomplisquen la llei seran "copioses" i podran arribar a 600.000 euros.

Descongestió de les ITV

D'altra banda, la consellera ha abordat també la problemàtica que ha afectat en les últimes setmanes els serveis de la inspecció tècnica de vehicles (ITV) —que recentment s'ha recuperat per a titularitat pública— amb estacions completament col·lapsades, cues interminables i dèficit de cites per a poder passar la revisió. En la primera setmana de funcionament del nou portal habilitat per a desencallar la situació, que també permet pagar prèviament, s'han gestionat més de 22.000 cites diàries, ha detallat Montes. I des de gener, ha afegit, les estacions valencianes d'ITV han gestionat quasi un milió d'inspeccions a vehicles. A més, s'ha reforçat la plantilla amb 200 inspectors més per a cobrir les vacants d'estiu i d'ací a finals d'any s'incorporaran cent places fixes per a ampliar el servei.

La responsable d'Indústria i de Sitval, l'empresa pública que gestiona els serveis d'ITV a la Comunitat Valenciana, ha garantit que "el problema de no trobar cita ja no existeix" i que "qualsevol usuari valencià no tindrà ara mateix cap problema per a passar la inspecció". A més, ha recordat que les reserves i pagaments del servei s'han de fer només a través del web oficial www.sitval.com per a evitar estafes de pirates informàtics.

També et pot interessar

stats