Montes diu que 2.500 creueristes "mai poden crear un problema" en una ciutat com València

La consellera de Turisme assegura que no hi ha cap debat obert sobre la implantació de la taxa turística i que "no pot ser solució" a la turismofòbia

La consellera, este dimecres en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània
La consellera, este dimecres en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània / X: @NewEconomyForum

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha afirmat este dimecres que 2.500 creueristes "no poden crear mai un problema" en una ciutat de 800.000 habitants com és València. Intervenia en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, presentada pel president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i ha abordat qüestions com l'arribada de megacreuers als ports valencians o la taxa turística.

Sobre este primer assumpte, la titular de Turisme ha oferit unes dades per a constatar que la meitat dels passatgers dels megacreuers, que transporten 5.000 o 6.000 persones, són els que baixen a port. Per això entén que 2.500 o 3.000 persones en una ciutat de 800.000 habitants no poden crear un problema més enllà d'una acumulació puntual en determinats llocs i moments. S'ha preguntat com dir-li al turisme d'interior de la província de València, per exemple Requena, que no podran tindre excursions de creueristes "perquè prohibirem l'entrada", i ha argumentat que ningú la convencerà del contrari. Més encara quan ella mateixa ve d'una ciutat com és Benidorm, amb una població de 70.000 habitants censats que augmenta a 450.000 amb els turistes.

La proliferació d'habitatges per a ús turístic en les ciutats valencianes i les bones xifres de les últimes campanyes turístiques en estiu han reobert el debat sobre la regulació dels megacreuers. Ajuntaments com el de València s'han mostrat partidaris a restringir les entrades d'estos vaixells per a intentar desmassificar els carrers i apostar per una mena de turista que tinga més despesa en l'economia local. Una tesi que el d'Alacant, on governa també el PP, ha rebutjat i no aplicarà.

No hi haurà taxa turística

Pel que fa a la taxa turística, que el Consell va derogar fa un any abans que començara a implantar-se, Montes ha negat que hi haja cap debat obert al respecte a la Comunitat Valenciana i ha assegurat que mentre ella siga consellera "no hi haurà impost a la indústria de la felicitat". "Per si hi ha algun dubte, el debat que va obrir el Botànic es va solucionar amb les eleccions de 2023 on els partits amb un rebuig absolut a esta figura van guanyar les eleccions. La societat valenciana ja ha decidit que no hi ha impost", ha afirmat.

La consellera ha desvinculat la turismofòbia de la taxa turística, amb l'argument que esta ferramenta "no pot ser la solució al problema". En canvi, ha relacionat este fenomen amb la xenofòbia i el classisme i ha assegurat que a la Comunitat Valenciana no existeix la turismofòbia, de manera que no té sentit "tornar a obrir debats" com el de la taxa turística. Al seu parer, seria absurd perquè fa la sensació que els turistes no paguen impostos, mentre que enguany la recaptació arribarà a 4.000 milions d'euros en impostos d'activitat turística. Si la taxa estiguera en vigor a tota la Comunitat Valenciana, la recaptació màxima no arribaria a 40 milions, quan només els interessos del deute públic autonòmic ascendiran a més de 200 milions en 2025, segons Montes.

També et pot interessar

stats