Morant defensa un nou model de finançament que arreplegue les “singularitats” de les comunitats autònomes

La secretària general del PSPV celebra l'acord amb ERC i avança que treballarà perquè la Comunitat Valenciana en tinga un "similar"

Primera reunió del grup socialista en les Corts
Primera reunió del Grup Socialista en les Corts / Ana Escobar (Efe)

La secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant, ha defensat que un nou model de finançament autonòmic que siga "més just", que atenga i cobrisca "les necessitats i singularitats dels territoris", que siga "solidari" i que garantisca la "justícia social" però també la "fiscal". Però per a això, ha demanat "corresponsabilitat" a les diferents comunitats autònomes. "El que més té, més ha de posar. En això consisteix la solidaritat", ha argumentat.

D'esta manera s'ha manifestat la líder dels socialistes valencians i també ministra de Ciència, Innovació i Universitats, en declaracions als mitjans este divendres en les Corts, després que esta setmana el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, avançara la seua intenció d'impulsar la creació d'un sistema de finançament autonòmic "més just". Sobre eixe tema, Morant ha demanat abordar un debat amb "altura de mires, profunditat i respecte a la intel·ligència dels ciutadans".

De fet, ha assegurat que, amb este anunci del líder de l'executiu, s'obri un "nou paradigma" a Espanya perquè es convertisca en un país més federal i es reconega "l'aspiració a una major sobirania que tenen alguns territoris" com, per exemple, la Comunitat Valenciana. Una tendència que, segons ha defensat, marca també l'acord entre el PSC i ERC per a la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya. "Em sona bé eixe projecte", ha reconegut.

D'altra banda, ha demanat al Partit Popular i al seu líder, Alberto Núñez Feijóo, que es "deixe d’excuses" i que s'asseguen a negociar per a parlar i construir el nou model de finançament. No obstant això, ha mostrat seriosos dubtes que la proposta dels populars siga bona per a la Comunitat Valenciana. De fet, ha qüestionat al cap del Consell, Carlos Mazón, per dir que no vol la condonació del deute valencià i s’ha qüestionat "quin dret té a prendre una decisió tan important per als valencians".

En este sentit, Morant ha considerat que el problema del finançament dels valencians i valencianes està al carrer Gènova, en la seu del PP. "Tenim un PP que no té un model definit, que diu que no a tot i que utilitza la bandera de Catalunya per a enfrontar uns territoris amb uns altres", ha sentenciat.

També et pot interessar

stats