Directes
Ara en la televisió
BAMBANT PER CASA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Morant: "Mazón reclama un millor finançament al govern, nosaltres també; però perdona diners als que més en tenen"

La secretària general del PSPV considera que el debat del finançament cal obrir-lo també a la "corresponsabilitat i la justícia fiscal"

20.09.2024 | Entrevista LNM Diana Morant

La secretària general del PSPV i ministra d'Universitats, Diana Morant, ha dit que "enveja" l'acord aconseguit entre els socialistes i ERC amb el qual Catalunya eixirà del règim comú de finançament i passarà a recaptar el cent per cent dels impostos. "A mi el que em desperta l'acord és enveja, no rebuig, jo envege per als valencians eixa capacitat", ha assegurat en una entrevista este divendres a Les notícies del matí. Això sí, Morant ha remarcat que l'acord per al concert econòmic "també diu que és per a invertir més en sanitat, educació, en habitatge. No és sols rebre més diners, és també repartir-los de manera solidària".

Per això, ha indicat que "cal obrir el debat del finançament" i parlar "no sols de què rebem, sinó tindre una política fiscal justa i repartir-ho millor". Un fet que ha criticat que no fa el govern de la Generalitat presidit per PP, i per això afirma que amb els populars cal parlar també de "corresponsabilitat i justícia fiscal". "Mazón reclama un millor finançament al govern d'Espanya, nosaltres també; però per l'altre costat perdona diners als seus amics, als que més en tenen a la Comunitat Valenciana, i retalla serveis", ha dit la responsable dels socialistes valencians.

Sobre el fons d'anivellament que reclama el cap del Consell, Morant creu que no és la solució i critica que el president de la Generalitat no aposte per la compensació del deute i que exigisca més diners al govern espanyol mentre abaixa impostos. "No pot ser que el finançament siga l'excusa perquè Mazón rebaixe els impostos als que més tenen a la Comunitat Valenciana".

Com a exemple d'estes retallades, la ministra socialista ha explicat que el govern del PP a la Generalitat ha reduït a la meitat el pressupost del govern valencià per a vivenda i ha deixat més de 4.000 famílies sense ajudes per al lloguer i 1.200 joves sense ajuda a l'accés per a la vivenda. "El govern d'Espanya posa tres vegades més ajudes a la vivenda", ha remarcat durant l'entrevista.

Els interessos de la Comunitat de Madrid no són els mateixos que els de la Comunitat Valenciana

És per això que el PSPV, en les seues esmenes, li demana que rectifique eixes polítiques de retallades. Un president Mazón al qual, en el debat de política general, Morant diu que va veure molt "nerviós, insegur i acorralat".

A Génova, la directriu és que els dirigents del PP no arriben a un acord amb Sánchez i el que demanem a Mazón és que vaja i s'assega amb el president

La secretària general del PSPV creu que Carlos Mazón es doblega als interessos del PP nacional per a no arribar a acords amb Pedro Sánchez amb relació a la reunió que, d'ací a poc, tindran el president amb el cap del Consell en el marc de les cites que arranquen este divendres a la Moncloa. "A Génova, la directriu és que els dirigents no arriben a un acord amb Sánchez i el que demanem a Mazón és que vaja i s'assega amb el president", ha opinat. “Els interessos de la Comunitat de Madrid no són els mateixos que els de la Comunitat Valenciana”, ha remarcat Morant.

"Alacant és la tercera província d’Espanya amb millor execució dels pressupostos"

D'altra banda, Morant ha assegurat que es reuneix amb tots els ministres per a evitar que, com va passar en els últims pressupostos generals de l'Estat, Alacant seguisca sent la província amb menys inversions pressupostades. De totes maneres, ha afirmat que cal parlar d'execució dels pressupostos i "Alacant és la tercera província d'Espanya amb millor execució per part del govern d'Espanya. Per tant, no és la 52 en la realitat en inversions, és la tercera". Així ha destacat que el govern d'Espanya executa "tres vegades més inversions que el govern de la Comunitat Valenciana".

Preguntada per la crisi entre la Universitat d’Alacant i la Miguel Hernández pel grau de Medicina, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats ha demanat al president del Consell que rectifique i que “mantinga el grau de Medicina de la Universitat d’Alacant i, en definitiva, que acabe l’angoixa de la universitat i dels 172 alumnes que estan pendents”.

"El que fa Mazón en una actuació sense precedents", ha dit. Morant ha criticat també que la mesura no respecta l’autonomia universitària.

Reforma dels òrgans estatutaris pendents

D'altra banda, preguntada per possibles acords per a reformar amb el PP els òrgans estatutaris pendents, Morant ha mostrat la satisfacció perquè Vox ja no estiga al Consell. "Volíem Vox fora de les institucions. Ens alegrem que Vox ja no estiga a la Generalitat, no que continue en altres ajuntaments", ha remarcat en el torn de preguntes dels tertulians.

Morant ha fet referència al premi atorgat per l'Ajuntament de València a Flores Juberías. "Demane a la senyora Català que rectifique, anul·le el premi i retire el llibre. És una poca vergonya, una burla cap a les dones maltractades, que un maltractador condemnat siga condecorat en un premi d'Igualtat en un ajuntament com el de València", ha criticat.

Morant ha remarcat que no permetran amb el seu vot que Vox entre en les institucions ni als òrgans estatutaris. "És una línia roja", ha deixat clar. "A partir d'ahí, podem parlar amb el senyor Mazón de la renovació dels òrgans estatutaris", ha afegit.

València Reforma del finançament