Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

En llibertat el primer mosso detingut per presumptament ajudar Puigdemont a eludir la seua detenció

El ple d'investidura de Salvador Illa com a president de Catalunya s'ha desenvolupat sense la presència de Carles Puigdemont

Puigdemont ha caminat pel carrer sense que ningú el detinguera / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 d'agost 2024 - 12:58 Actualitzat: 08 d'agost 2024 - 22:44

El ple d'investidura de Salvador Illa com a president de Catalunya ha conclós amb normalitat després del recés per a dinar, encara sense la presència de Carles Puigdemont. JxCat havia exigit suspendre la sessió a causa del que considerava una operació "greu i desproporcionada" dels Mossos d'Esquadra per a detindre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La formació, segons ha explicat en roda de premsa la portaveu parlamentària, Mònica Sales, ha dirigit a la mesa de la Diputació Permanent del Parlament una petició perquè el ple, suspés fins a les 15:15 hores en una pausa per a dinar, no es reprenga mentre "no es normalitze" la situació al voltant de l’expresident del govern català.

El ple, que s'hauria d'haver représ a les 15:15 hores, s'ha suspés temporalment mentre la mesa considerava esta petició, que finalment ha desestimat. Així, la sessió s'ha représ amb normalitat a les 16:45 hores i, finalment, Illa ha sigut investit president.

Per a Junts resulta “intolerable” l'operació dels Mossos d'intentar detindre Puigdemont "com si fora un terrorista", segons ha dit Sales. La portaveu parlamentària ha exigit la posada en llibertat dels detinguts per haver ajudat l'expresident a irrompre este dijous en l'acte de benvinguda a Barcelona sense poder ser arrestat, malgrat haver-hi una orde de detenció nacional contra ell.

En llibertat un mosso acusat de col·laborar en la fugida de Puigdemont

El jutjat en funcions de guàrdia ha deixat en llibertat al primer dels dos mossos d'Esquadra detinguts per presumptament ajudar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a eludir la seua detenció.

Enmig del caos posterior a la reaparició de Carles Puigdemont, este matí a Barcelona s'ha produït la detenció d'un primer mosso d'esquadra acusat de col·laborar en la fugida de l'expresident de la Generalitat de Catalunya. El detingut ha sol·licitat l'habeas corpus, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat. Finalment, no s'ha acceptat esta sol·licitud de la seua defensa i, si finalment s'obri una causa judicial, se'l citarà com investigat.

L'habeas corpus és un dret previst per als detinguts que consideren que l'arrest s'ha produït de manera injusta i sol·liciten comparéixer de manera immediata davant d'un jutge perquè es resolga la seua situació legal.

Puigdemont, desaparegut dotze hores després

A hores d'ara, es desconeix el parador de Puigdemont, a qui s'esperava que detingueren. La hipòtesi principal és que el líder juntaire ha fugit en un vehicle que seria propietat de l'agent detingut.

Davant d'estos fets, els Mossos d'Esquadra han negat qualsevol tipus "d’acord o conversa prèvia" amb l'entorn de Puigdemont en relació amb la detenció i han adduït que la seua prioritat era garantir la seguretat del ple d'investidura. En un comunicat, han donat compte del dispositiu desplegat este dijous amb motiu del ple d'investidura i l'anunciat retorn de Puigdemont. Tot, després de la pluja de crítiques que ha rebut el cos per la fugida de l'expresident en un acte públic televisat i a metres de l'ampli dispositiu policial que protegia el Parlament.

Els Mossos d'Esquadra han assegurat este dijous a través de les xarxes socials que no han emés cap orde de detenció contra el secretari general de Junts, Jordi Turull, per un presumpte delicte d'obstrucció a la justícia per la seua suposada participació en la fugida de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, com havien confirmat diversos mitjans i agències citant fonts de la Conselleria d'Interior. "La Comissaria General d'Informació instrueix les possibles responsabilitats penals de les persones relacionades amb la fugida de Carles Puigdemont", segons han indicat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també ha assegurat que el jutge no ha ordenat la detenció ni la presa de declaració de Turull, malgrat el que havien assegurat prèviament fonts de la Conselleria d'Interior. "El jutjat de guàrdia d'incidències de Barcelona no té oberta cap diligència, no ha ordenat cap detenció ni cap citació per a prendre declaració de cap persona, en relació amb la situació generada per la presència i posterior absència de Carles Puigdemont avui a Barcelona", ha assegurat este dijous en un comunicat.