Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Nomenat el segon escaló del Consell de Carlos Mazón

L'exsecretari autonòmic d'Hisenda amb Alberto Fabra, Eusebio Monzó Martínez i dos excàrrecs de Ciutadans, entre les persones escollides

Carlos Mazón presideix la reunió extraordinària del ple del Consell / GVA
25 de juliol 2023 - 20:10

Continuen els nomenaments d’alts càrrecs en el nou Consell del Partit Popular i Vox, després de l’anunci de les conselleries. La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha avançat aquest dimarts de vesprada alguns d’aquests nomenaments de secretaris autonòmics després de la reunió extraordinària del ple del Consell que s’ha celebrat aquesta vesprada, en la que ha sigut la seua primera roda de premsa com a portaveu del Consell. Entre les incorporacions, figuren noms com ara l'exsecretari autonòmic d'Hisenda amb Alberto Fabra, Eusebio Monzó Martínez i dos excàrrecs de Ciutadans.

El nou president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha elegit Santiago Lumbreras Peláez, fins ara cap del gabinet de Presidència i Comunicació de la Diputació d’Alacant, com a nou secretari de Relacions Institucionals i Transparència. Així mateix, ha triat com a secretari autonòmic del gabinet del President i Comunicació el periodista José Manuel Cuenca, una persona de la seua estreta de confiança, ja que Cuenca l’ha acompanyat com a cap de Gabinet durant els seus últims mesos abans de les eleccions autonòmiques. Pel que fa a la Secretaria Autonòmica de Presidència, ha nomenat Cayetano García Ramírez, i com a sotssecretari, Joaquín Vañó Gironés.

A la vicepresidència primera i conselleria de Cultura i Esports, s’ha seleccionat com a sotssecretària María Eugenia Vives, que va ser directora territorial entre 2012 i 2018 en el Servei Públic d’Ocupació Estatal. 

En la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, s’ha nomenat Asunción Quinzá Alegre com a secretària autonòmica d'Igualtat i Diversitat; l’excàrrec de Ciutadans, Emilio Argüeso Torres, com a secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari i Sebastián Fernández Miralles com a secretari autonòmic d’Habitatge. A més, María Luisa Mediavilla Cruz hi serà la sotsecretària. 

En la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública estarà l’exregidor del PP a València i exsecretari autonòmic d'Hisenda amb Alberto Fabra, Eusebio Monzó Martínez, que ocuparà la Secretaria autonòmica d'Hisenda i Economia, i Carlos Pablo Gracia Calandín, també antic càrrec de Ciutadans, com a sotsecretari.

Show more

Quant a la Conselleria de Justícia i Interior, Eduardo Luis Ruiz Navarro serà el nou secretari autonòmic de Justícia, i Luis Manuel Martín Domínguez, el sotssecretari.

A la Conselleria de Sanitat, s’ha situat a Francisco José Ponce Lorenzo com a secretari autonòmic de Sanitat; i a Bernardo Valdivieso Martínez com a secretari autonòmic de Planificació, Informació i Transformació Digital; en completa l’equip Álvaro Cuadrado González, com a sotsecretari.

Per la seua banda, en la nova Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, Daniel MacEvoy Bravo ocuparà la secretaria autonòmica d'Educació; María Esther Gómez Martín serà la secretària autonòmica d'Universitats, i Antonio Galvañ Díez el secretari d’Ocupació, mentre que Alida Consuelo Mas Taberner hi serà la sotssecretària.

En la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca s'ha nomenat sotssecretari Juan Martínez Caballero.

Els nomenaments es completen amb els de Medi Ambient, on José Vicente Dómine serà el secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports, i José Manuel Benlliure serà el sotssecretari.

Estalvi anual d'1,6 milions d'euros

Merino ha assegurat que aquests nomenaments “suposaran una reducció de més de 842.000 euros anuals, només això de hui. Sumat als 800.000 euros anuals de reducció en conselleries, permetrà estalviar més d'1,6 milions a l'any, quasi 6 milions en una legislatura” ha afirmat. 

La portaveu ha assegurat que “ha sigut un ple d'allò més tranquil, pausat i de consens” i que “no hi ha hagut cap problema”, a pesar que la roda de premsa s'ha retardat mitja hora i ha assegurat que el Consell està “triant els millors” per a la seua estructura.

El PSPV: “Per a Mazón, el canvi era portar de nou el zaplanisme i la vella guàrdia”

La síndica del PSPV, Rebeca Torró, ha criticat que el nou Consell liderat per Mazón haja sigut “incapaç de completar un organigrama de govern” dos mesos després de les eleccions. “No han nomenat ni la meitat del segon escaló del Consell” ha afirmat, assegurant que “no estan preparats per a governar”. A més, ha assegurat que “el canvi era portar de nou el zaplanisme i la vella guàrdia, que tant de mal han fet a la Comunitat. És clar que el deute de Mazón amb Zaplana ens costarà molts diners als valencians”, ha augurat. Així mateix, ha criticat la decisió de Mazón “de continuar fitxant membres de Ciutadans”.

Torró ha recordat també que el nou secretari autonòmic d'Infraestructures i Transports, Vicente Dómine, era director general de Transports quan es va produir l'accident del metro de València i que va deixar “350 milions d'euros a pagar en ajudes a l'habitatge que van afonar 20.000 famílies”. En la mateixa línia, ha criticat que Lumbreras, nou secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, va ser “responsable de la censura i les llistes negres de periodistes de la nostra terra”.