El nou CGPJ comença a caminar, després de cinc anys de bloqueig

Els vint vocals del Consell General del Poder Judicial juren el càrrec i celebren el primer ple, que constituirà formalment el renovat òrgan de govern dels jutges

Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu
Façana de la seu del CGPJ, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ) comença a caminar este dijous amb més de cinc anys i mig de retard pel bloqueig polític del PP a la renovació i amb la incògnita de qui se situarà al capdavant de la presidència i la del Tribunal Suprem. Els vint vocals del nou òrgan de govern dels jutges pactats pel PSOE i el PP, que esta setmana han rebut el suport del Congrés i del Senat, acudixen a les 11:00 hores al Palau de la Zarzuela per a prometre o jurar el càrrec davant del rei Felip VI, un acte al qual assistirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Després celebraran el primer ple, presidit pel vocal de més edat, Bernardo Fernández, i el CGPJ quedarà constituït formalment. En eixa sessió han de posar damunt de la taula els noms dels seus candidats per a presidir el Consell i el Tribunal Suprem, sense que cada vocal puga proposar més d'un nom.

Tradicionalment, el nom del president el pactaven els dos partits, però en esta ocasió les formacions han afirmat que, com estableix la llei, deixaran l'elecció en mans dels nous vocals, deu triats a proposta del PSOE i deu a proposta del PP.

Fa cinc anys i mig, el candidat pactat va ser el magistrat del Suprem Manuel Marchena, però la renovació va saltar per l'aire quan este va rebutjar públicament la proposta després que es filtrara un whatsapp del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què defenia que amb la seua elecció es podria controlar "per darrere" la sala segona d'alt tribunal, competent per a jutjar els assumptes penals que afecten persones aforades, com diputats, senadors i membres del govern espanyol i els autonòmics, així com els recursos sobre les causes criminals.

El president del CGPJ i del Suprem ha de ser magistrat de l'alt tribunal o bé un jurista de reconeguda competència amb més de 25 anys d'antiguitat en l'exercici de la professió. Serà triat en una reunió que se celebrarà entre tres i set dies després de la sessió constitutiva (este dijous), en una votació en la qual haurà de comptar amb el suport d'almenys tres quints dels vocals.

Després d'elegir el president, el nou CGPJ haurà d'afrontar el centenar de nomenaments pendents en la cúpula judicial i tindrà sis mesos per a plantejar una proposta de reforma del sistema d'elecció del Consell.

També et pot interessar

stats