El nou decret d'habitatge protegit reserva el 40% dels pisos oferits a joves menors de 35 anys

El president Mazón ha presentat hui la norma, que crea un nou sistema de fixació de preu màxim per a esta classe de vivendes, que es revisarà anualment

Mazón, este dijous durant la presentació del nou decret d'habitatge protegit
Mazón, este dijous durant la presentació del nou decret d'habitatge protegit / GVA

El govern valencià ha presentat este dijous el nou decret d'habitatges de protecció pública, amb què vol reorganitzar la normativa autonòmica i adaptar-la a l'escenari actual per a acostar este mercat immobiliari a tota la ciutadania, especialment els joves. De fet, la prioritat principal és facilitar l'emancipació dels menors de 35 anys.

La normativa estableix diferents nivells de protecció per als pisos, aposta per la simplificació administrativa i incrementa el nivell de renda màxima para accedir a una vivenda. Una de les principals novetats és que s'obligarà a les noves promocions (tant públiques com privades) d'habitatge públic protegit a reservar almenys un 40% de l'oferta per a joves menors de 35 anys, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

També s'afavorirà a través d'esta regulació les víctimes de violència de gènere, famílies monoparentals o amb persones majors o dependents a càrrec. En este sentit, s'incrementarà el llindar de renda màxim per a poder accedir a un pis protegit per a famílies que tinguen majors a càrrec o fills entre 18 i 35 anys.

A més, s'implantarà un nou sistema "pioner a Espanya" per a fixar els preus màxims d'eixes vivendes. Serà dinàmic i es basarà en els preus de la zona objecte de la promoció, en la pressió demogràfica i en l'evolució de les rendes mitjanes de l'àrea en qüestió. La baremació s'actualitzarà cada any i això permetrà abaratir el preu dels habitatges, perquè "sempre" estarà per davall dels del mercat lliure en la zona, segons el cap del Consell.

El decret potencia la col·laboració publicoprivada i simplifica la burocràcia, acurtant terminis per a obtindre qualificacions. Mazón ha remarcat el treball de totes les institucions i representants de la societat civil i el sector immobiliari en l'elaboració del nou marc normatiu per a "corregir la preocupant situació" de la vivenda a la Comunitat Valenciana. Així, es pretén impulsar "la construcció d'habitatges assequibles i accessibles per a revertir la manca d'oferta d'habitatge dels últims anys i una política ineficaç". De fet, el mandatari popular ha lamentat que el desequilibri entre l'oferta i la demanda haja provocat que, entre 2015 i 2023, "el preu del lloguer va augmentar en un 90% i el de compra en un 49%".

Amb la nova normativa es mantindrà el caràcter permanent per a tots els habitatges de titularitat pública, i al mateix temps s'estableixen diferents nivells de protecció. D'esta manera, el període de protecció podrà oscil·lar entre trenta anys per a les promocions en sòls qualificats per a habitatge públic protegit, vint anys per a aquelles promocions que es desenvolupen en terrenys que fins ara es destinaven a la construcció d'habitatges lliures i quinze per als pisos qualificats d'habitatge jove.

El PSPV acusa Mazón d'afavorir les constructores

El PSPV no ha tardat a reaccionar al nou decret del Consell i ha alertat este dijous que Mazón"puja el preu de l'habitatge protegit en plena crisi de preus". La portaveu adjunta en les Corts María José Salvador ha acusat el president valencià d'utilitzar la vivenda "com un negoci i no com un dret" i ha remarcat que amb la nova regulació el preu del mòdul a la Comunitat Valenciana "passa de 2.200 a 2.400 euros i allunya els valencians i valencianes de la possibilitat d'accedir a un habitatge a un preu assequible”.

Salvador ha lamentat que el Consell aposte per una política que afavoreix les constructores i que haja "accedit a les pressions del sector". " Damunt, que ho faça amb eufemismes dient que és un increment variable", ha criticat.

També et pot interessar

stats