Mazón en el jurament dels nous consellers: "El govern valencià està per damunt de qualsevol decisió partidista"

Els nous membres del Consell han jurat els càrrecs al Palau de la Generalitat, abans de rebre la cartera de mans dels exconsellers de Vox, després que la formació haja trencat els governs de coalició autonòmics en desacord pel repartiment de menors migrants

El nou Consell posa al Saló de Corts del Palau de la Generalitat després del jurament de càrrecs
El nou Consell posa al Saló de Corts del Palau de la Generalitat després del jurament de càrrecs / Ana Escobar (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de juliol 2024 - 07:01 Actualitzat: 16 de juliol 2024 - 14:26

El govern valencià ha oficialitzat els canvis en el Consell en un acte institucional al Saló de Corts del Palau de la Generalitat. Susana Camarero ha assumit la vicepresidència primera, Salomé Pradas ha canviat a Justícia i Interior i el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha assumit també la cartera de Cultura, que fins ara ostentava l'exvicepresident Vicente Barrera.

Miguel Barachina i Vicente Martínez Mus s'han incorporat com a nous consellers d'Agricultura, Aigua i Ramaderia i de Medi Ambient, Infraestructures i Territori respectivament, ocupant les places que deixa l'eixida dels membres de Vox. La partida respon a la decisió de la formació de Santiago Abascal d'abandonar els governs autonòmics de coalició per la determinació del PP a acceptar el repartiment en els diferents territoris de prop de 400 menors migrants no acompanyats.

Tots els consellers han acceptat la responsabilitat repetint la mateixa fórmula; la de jurar "complir amb fidelitat les obligacions del càrrec" amb "lleialtat al rei", "guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana", així com "mantindre el secret sobre deliberacions del Consell".

Cap institució pot estar a l'atzar de càlculs o avatars que res tenen a veure amb l'interés general Carlos Mazón - President de la Generalitat

En la intervenció posterior al jurament, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha defés que el Consell, com a òrgan de gestió de l'autogovern de tots els valencians, "està per damunt de qualsevol decisió partidista", en una clara al·lusió a Vox. "Cap institució pot estar a l'atzar de càlculs o avatars que res tenen a veure amb l'interés general", ha dit. També ha reivindicat l'any de legislatura que precedeix a la primera crisi de govern del seu Consell. "No estem canviant un govern, continuem governant perquè el canvi seguisca", ha manifestat el cap de l'executiu valencià.

M'hauria agradat fer molt més però han decidit que em retire José Luis Aguirre - Exconseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

La presa de possessió ha culminat al llarg del matí amb l'intercanvi de carteres dels nous membres del govern de mans dels anteriors titulars, que ha començat a les 10:30 hores a la ciutat administrativa 9 d'Octubre. L'exconsellera Elisa Núñez ha entregat la cartera de Justícia i Interior a Salomé Pradas, entre agraïments de la nova consellera per treball fet i el temps de responsabilitat compartit en el Consell. "Tinc la certesa que la conselleria està en les millors mans, que són les teues", li ha dit Núñez. "Toca posar el millor de nosaltres mateixa perquè no es detinga el canvi", ha continuat Pradas, que ha repassat entre els reptes del departament la modernització i digitalització de la justícia o el reforçament dels serveis d'emergència i incendis "des del diàleg, la tècnica i el sentit comú". Minuts després, Núñez ha demanat la baixa de Vox per la "deriva radical" de la formació.

Salomé Pradas rep la cartera de Justícia i Interior de mans de l'exconsellera Elisa Núñez
Salomé Pradas rep la cartera de Justícia i Interior de mans de l'exconsellera Elisa Núñez / À Punt NTC

Pradas s'ha emocionat quan ha entregat l'anterior cartera, de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, a Vicente Martínez Mus. El nou conseller ha promés que, tot i el seu perfil "tranquil i assossegat", serà "contundent i dur" en la defensa dels interessos valencians i particularment pel que fa a la protecció de l'Albufera.

Salomé Pradas traspassa la cartera de Medi Ambient, Infraestructures i Territori al nou conseller, Vicente Martínez Mus
Salomé Pradas traspassa la cartera de Medi Ambient, Infraestructures i Territori al nou conseller, Vicente Martínez Mus / À Punt NTC

Abans el ja exconseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha passat el relleu a Miguel Barrachina, que també incorpora la cartera d'Aigua, anteriorment adscrita a Medi Ambient. "M'hauria agradat fer molt més", ha reconegut Aguirre, "però les directrius del partit, l'estratègia política dels partits que van pactar, han fet que els qui em van encomanar esta il·lusionant missió hagen decidit que em retire". "M'esforçaré perquè tot allò que has iniciat arribe al seu fi", li ha replicat Barrachina. L'exsíndic del PP ha descrit la situació del camp i la ramaderia en clau de conflicte i ha animat els professionals del sector, als quals ha descrit com a herois, a "donar la lluita".

José Luis Aguirre entrega la cartera de la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca a Miguel Barrachina
José Luis Aguirre entrega la cartera de la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca a Miguel Barrachina / À Punt NTC

En una intervenció final, en un to relaxat, Carlos Mazón ha reconegut el treball fet pels exconsellers de Vox, als quals ha descrit com a "amics" i els ha promés rematar els projectes que iniciaren. D'Aguirre ha arribat a dir-li que "no se'n vaja molt lluny" perquè Barrachina i ell "el necessitaran". "Comencem una nova etapa amb el millor del millor del que s'ha posat en marxa enguany i el millor del millor que està per vindre", ha manifestat el president.

L'exvicepresident Vicente Barrera entrega la cartera de Cultura al conseller José Antonio Rovira
L'exvicepresident Vicente Barrera entrega la cartera de Cultura al conseller José Antonio Rovira / À Punt NTC

La bona sintonia entre els exconsellers de Vox i els seus substituts ha quedat palesa també en el traspàs de les carteres que ostentava l'exvicepresident Vicente Barrera cap als nous titulars, el conseller José Antonio Rovira (Cultura) i el president de la Generalitat (Esports). L'acte, al palau de Valeriola, seu de la vicepresidència, ha posat el colofó al canvi de titulars de les conselleries derivat de la primera crisi de govern en el Consell de Mazón.

Vaig arribar d'imprevist i de la mateixa manera me'n vaig Vicente Barrera - Exvicepresident i exconseller de Cultura i Esports

"Vaig arribar ací d'imprevist i de la mateixa manera me'n vaig", ha manifestat Barrera, que s'ha desfet en elogis i gratituds al seu equip, el seu substitut (Rovira) i el del Consell, amb qui s'ha fos en una abraçada final, com a punt final "d'un any d'experiències inoblidables". "Mai podré oblidar l'any que vivim perillosament, isquérem vius i més amics", li ha dit Mazón, que ha promés "regar les flors" que va plantar Barrera. També ha promés treballar per una "cultura per a tots", en línia amb les manifestacions del nou conseller del departament, Rovira, que s'ha compromés a "eliminar-ne la ideologia" de la mateixa manera que assegura estar fent-ho en la cartera d'Educació.

També et pot interessar

stats