Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Els nous partits, la gran incógnita del Parlament Europeu

Formacions com S’Ha Acabat la Festa irrompen per primera vegada a l’hemicicle i poden canviar el pes dels grups polítics actuals

'Alvise' Pérez, líder de la agrupació d'electors S'Ha Acabat la Festa / Efe

Els resultats provisionals de les eleccions al Parlament Europeu apunten a una repetició de la gran coalició entre el Partit Popular Europeu (PPE), l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D) i les formacions liberals de Renovar Europa (RE). Els tres grups polítics sumen una ampla majoria a l'hemicicle de més de 400 dels 720 escons que s'han repartit entre els vint-i-set estats membres de la Unió Europea. La gran incògnita ara és què passarà amb els més de 55 eurodiputats i eurodiputades de les formacions que entren per primera vegada a l'hemicicle europeu.

Este és el cas de l'agrupació d'electors S'Ha Acabat la Festa (SALF), encapçalada per l'agitador ultra Alvise Pérez, que ha guanyat tres escons. Tres són les opcions que tenen este conjunt tan heterogeni que representa un 7,6% de la cambra. La primera, unir-se a un dels set grups parlamentaris a l'Europarlament. Previsiblement, esta serà la ruta dels dos representants de Volt Països Baixos, que segons ha avançat el mitjà especialitzat Euroactiv, actualment negocia amb Renovar Europa i els Verds/ALE, grup on fins ara es trobava esta formació paneuropea. Volt va entrar al Parlament l'anterior legislatura per Alemanya, on ha passat d'un a tres escons. A Espanya, on també es presenta, ha aconseguit un 0,12% dels vots.

La segona opció, molt menys probable, és crear un grup polític europeu propi. El reglament del Parlament Europeu marca que, per a constituir un grup parlamentari, cal tindre un mínim de 23 membres que representen un mínim de set països. Esta era la intenció de l'Aliança Sahra Wagenknecht, un nou partit alemany que ha entrat amb sis escons i que és una escissió de L'Esquerra. La líder, Wagenknecht, va proposar fundar un nou grup a l'Europarlament amb polítiques d'esquerres en l'àmbit econòmic i de dretes en qüestions socials.

Per últim, si les negociacions per a unir-se a un grup polític existent o crear-ne un de nou no prosperen, els parlamentaris d'estos nous partits polítics passaran a considerar-se no inscrits. Ara per ara, 46 membres de diversos partits polítics es troben en esta situació. Entre ells, destaquen els quinze del partit d'ultradreta Alternativa per a Alemanya, expulsats d'Identitat i Democràcia; els onze de Fidesz, partit del primer ministre d'Hongria Viktor Orbán, o els huit de l'italià Moviment Cinc Estrelles.

Eleccions europees 2024

També et pot interessar