La nova llei de l'avortament permetrà a les joves a partir de 16 anys interrompre l'embaràs sense permís dels progenitors

El govern espanyol sorteja amb aquesta norma, que aprovarà dimarts vinent en Consell de Ministres, el recurs que va interposar el PP davant el Constitucional sobre la legislació anterior

Manifestació a favor del dret a l'avortament a Madrid
Manifestació a favor del dret a l'avortament a Madrid / Europa Press

El govern espanyol té previst donar llum verda el dimarts vinent a la nova llei de l'avortament, que blinda la interrupció voluntària de l'embaràs en la sanitat pública i acaba amb l'exigència del consentiment dels progenitors per a les xiques de 16 i 17 anys. Aquesta norma substituirà l'actual llei sobre l'avortament, aprovada el 2010, de manera que deixa sense efecte el recurs que hi va interposar el Partit Popular davant el Tribunal Constitucional fa més d'una dècada. 

L'esborrany de la nova llei, que ha avançat la Cadena Ser, s'ha fet públic aquest dimecres. Fonts del Ministeri d'Igualtat han confirmat que el text es troba en l'última fase de la negociació, per la qual cosa encara podria patir algun canvi abans que el Consell de Ministres li done el vistiplau el 17 de maig. El text es gestava des de feia diversos mesos —de fet, la intenció del departament que dirigeix Irene Montero és que estiguera enllestit a final del 2021—, i és que inclou diverses mesures que competeixen també altres ministeris com els de Sanitat, Justícia i Inclusió, Seguretat Social i Migracions. 

A falta de conéixer els últims detalls del text final, la mateixa Montero i altres representants d'Igualtat han anat desgranant aquests mesos algunes de les mesures que volen incorporar a la llei, com per exemple considerar com una mena de violència sobre la dona els ventres de lloguer. Fins i tot es podria perseguir judicialment qui recórrega a aquesta pràctica a l'estranger.

Entre les novetats destaca igualment la recuperació del dret de les joves menors de 16 anys a avortar sense necessitat de demanar permís a la mare o al pare, un requisit que va incloure el PP l'any 2015 en la llei del 2010 del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

També contempla que la interrupció de l'embaràs es puga dur a terme en qualsevol hospital públic, com va avançar la ministra en l'última compareixença que va protagonitzar en la comissió d'Igualtat del Congrés. Per a garantir aquest dret i l'objecció de consciència, va precisar, es prendrà com a referència la llei d'eutanàsia per a regular l'avortament, amb la creació d'un registre de professionals objectors de consciència.

Rebaixar l'IVA del 10% que suporten els productes de salut menstrual i d'higiene femenina és un altre dels propòsits d'Igualtat, així com el repartiment gratuït en centres educatius de productes d'higiene femenina.

Una altra de les idees d'Igualtat és que les dones embarassades tinguen dret, a partir de la setmana 36 de gestació i fins que donen a llum, a un permís retribuït i universal amb la finalitat de protegir la salut materna, i que siga independent del reconegut després del naixement del bebé.

Així mateix, la intenció de Montero, tal com ha expressat en diverses ocasions en el debat sobre la nova legislació de drets sexuals i reproductius, és que s'incloguen baixes laborals de fins a tres dies per a dones que pateixen menstruacions doloroses que les incapaciten per a treballar amb normalitat per quistos, miomes o endometriosis.

També et pot interessar

stats