Núñez Feijóo perd la investidura i activa l'opció de Pedro Sánchez

El líder popular, que ha assumit la derrota en el debat previ a la votació, no ha aconseguit seduir més suports que en la primera sessió d'investidura, més enllà del vot per errada d'un diputat de Junts, que després s'ha declarat nul

El candidat a la presidència del govern, el popular Alberto Núñez Feijóo, durant la segona sessió d'investidura
El candidat a la presidència del govern, el popular Alberto Núñez Feijóo, durant la segona sessió d'investidura / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El Congrés ha tancat el pas a les aspiracions a la presidència del govern espanyol d'Alberto Núñez Feijóo. El candidat popular no ha aconseguit els suports necessaris per a la investidura, després de perdre les dues votacions. En el primer intent, dimecres, va quedar a quatre vots de distància de la majoria absoluta. En el segon i últim, aquest divendres, necessitava només un vot de diferència, que no ha assolit. El parlament espanyol ha tornat a evidenciar la soledat del projecte del PP (167 escons) des del moment de l'aliança amb Vox (33), que només ha seduït Unió del Poble Navarrés (1) i Coalició Canària (1). Entre les quatre formacions agrupen 172 suports, contra els 178 que suma la resta de la cambra. En aquesta votació Feijóo ha assolit inicialment un suport més (173), per l'errada del diputat de Junts Eduard Pujol, que ha dit "sí" i "no" en el moment del pronunciament. La mesa de la cambra finalment l'ha declarat nul.

El candidat popular havia assumit la derrota de la votació ja en ple debat, on ha apostat per la repetició electoral, contra l'alternativa d'un govern de progrés amb els suports de Junts i ERC, si aquest es condiciona a una amnistia o un referèndum. "Si volen el consentiment, l'han d'assolir en les urnes amb transparència i claredat, deixant als espanyols que decidisquen", ha dit Núñez Feijóo, advertint que, en cas contrari, es crearia un govern "sustentat en la mentida". "O han mentit els independentistes o ha mentit o mentirà el PSOE. M'atrevisc a endevinar quin dels dos està més prop de la possible mentida", ha dit dirigint-se al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "Amnistia, sí o no? Jo dic no. I vosté? Referèndum, sí o no? Jo dic no. I vosté senyor Sánchez?", li ha dit.

Amnistia, sí o no? Referèndum, sí o no? Jo dic no. I vosté, senyor Sánchez? Alberto Núñez Feijóo - PP

Malgrat la derrota, el líder popular ha fet valdre la participació en els debats, "ha pagat la pena", per a donar "seguretat i esperança". Interpreta l'alternativa al seu projecte en clau de fracàs, perquè, a parer seu, "no hi ha possibilitat de triomf" en la presidència socialista, "perquè no hi ha èxit possible en l'engany o la mentida", que considera s'ha produït per l'absència de la negociació de l'amnistia del programa electoral del PSOE. Abans, ha apel·lat al suport dels diputats del PSOE dissidents, que ha aclarit que no era una crida al transfuguisme, sinó al respecte a la consciència pròpia, els votants socialistes i la memòria de la Transició.

En el rerefons de la investidura hi ha el conflicte per l'eventual negociació post Feijóo d'una possible amnistia als líders del procés per part del PSOE i Sumar a canvi del suport de les forces nacionalistes de Catalunya. En les últimes hores Junts i ERC han elevat el cost del preu de la investidura al compromís del candidat a president espanyol a negociar les condicions d'un futur referèndum, una pretensió a què s'han autoobligat en una declaració aprovada pel Parlament català, que ha rebutjat el PSC.

Quarta investidura que fracassa

Núñez Feijóo ha protagonitzat la quarta investidura fracassada de la democràcia espanyola, després de la derrota de l'expresident Mariano Rajoy (PP) el 2016 i els dos intents fallits de Pedro Sánchez el 2016 i el 2019. El rebuig del Congrés al líder popular reactiva la maquinària per a la investidura d'un candidat alternatiu. La Constitució estableix que es podran tramitar successives propostes d'aspirants a president fins que transcórreguen dos mesos des de la primera votació, el dimecres 27 de setembre. Si durant els dos mesos següents (amb el 27 de novembre com a límit) cap candidat aconsegueix l'aval de la cambra baixa, el rei dissoldrà les cambres i convocarà noves eleccions. Uns comicis que, segons aquests terminis, tindrien lloc el diumenge 14 de gener.

Un home d'estat no xafa els símbols de l'Estat Óscar Puente - PSOE

La intervenció de Núñez Feijóo ha estat precedida d'una versió exprés del debat de la primera sessió, en què els partits han reforçat l'argumentari polític, sovint amb més intensitat. "Un home d'estat no xafa els símbols de l'Estat", li ha retret el socialista Óscar Puente, que l'ha acusat d'arrossegar el rei i el Parlament cap a una votació fallida per interés personal.

Santiago Abascal (Vox) ha elevat el to contra Pedro Sánchez, a qui ha qualificat del president més corrupte de la històrica d'Espanya. "Un polític amnistiant altres a canvi dels vots per a seguir en el poder, en contra de les seues paraules… És vosté el paradigma de la corrupció política, seria el roín de qualsevol pel·lícula, el més infame", ha manifestat el líder d'extrema dreta. Des de la tribuna, ha llançat una amenaça vetlada contra la negociació d'una consulta popular a Catalunya o qualsevol modificació de l'estructura territorial: "És una agressió. El poble espanyol té el deure i el dret de defensar-se. I ho farà. Després no vengen vostés ploriquejant", ha manifestat. També ha carregat contra Sánchez pel suport d'EH Bildu a un eventual govern progressista. "Prefereix els criminals a Vox" li ha dit, abans d'insistir a demanar la il·legalització de la formació.

Un polític amnistiant altres a canvi dels vots per a seguir en el poder? És vosté (Sánchez) el paradigma de la corrupció política Santiago Abascal - Vox

Marta Lois (Sumar) ha acusat el líder popular de sostindre la investidura en "una gran mentida", quan en cap moment ha tingut els vots necessaris per a ser president per l'antagonisme de Vox i el PNB. "Li he de reconéixer que ho fa bé, que és un bon mentider, però el cinisme polític no canvia aquesta realitat" ha dit Lois, que ha retret al líder popular les falsedats que va pronunciar en el primer discurs i les promeses que va fer contra la realitat de les polítiques dels pactes autonòmics del PP amb Vox.

Des del nacionalisme català s'han sentit els retrets més virulents contra l'opció de govern del líder popular. Teresa Jordà (ERC) ha qualificat la investidura de "vergonya democràtica" per haver-se plantejat sense suports reals. "Tornarem a dir que no a aquest vodevil; nosaltres tenim memòria" ha dit Jordà, que ha recordat els "pals" del primer d'octubre i ha denunciat "polítiques d'extermini lingüístic" de PP i Vox a la Comunitat Valenciana i les Balears. La portaveu d'Esquerra també ha marcat els objectius immediats de la formació. "Una vegada assolida l'amnistia és el moment per a obrir negociació i fixar les condicions perquè Catalunya puga votar i un dia, mes prompte que tard, ho farà i guanyarà". Tot en una dura intervenció en què ha suggerit que el centralisme del PP seria el primer a beneficiar-se de l'autodeterminació catalana i amb apreciacions sobre la Guàrdia Civil o la corona, que han motivat una petició de rectificació del PP, que ha atés la presidenta del Congrés.

Després de l'amnistia serà el moment per a obrir negociació i fixar les condicions perquè Catalunya puga votar Teresa Jordà - ERC

En un to més calmat, però igualment intens, Míriam Nogueras (Junts) ha criticat la falta d'aportacions del PP a la solució del "conflicte català", insistint en el fet que una consulta popular a la ciutadania és l'única via possible. "Votar no és divisió, és consens", ha dit la diputada.

Feijóo, que durant la primera sessió d'investidura va relacionar el terrorisme etarra amb EH Bildu (com també Vox i UPN) ha rebut la contrarèplica d'Òscar Matute, que ha denunciat la persecució històrica al nacionalisme basc. Matute ha desatacat la soledat del PP per l'aliança amb Vox, que considera que ha evidenciat el "feixisme" els populars. "L'orde dels factors no altera el feixisme. No han volgut posar un cordó sanitari al voltant de l'extrema dreta i el Congrés li l'ha posat a vosté", li ha dit. El portaveu basc també ha subratllat la contradicció de pactar amb Vox, per l'alineament d'aquest amb la Lliga Nord de l'italià Mateo Salvini, que defén la secessió del nord d'Itàlia.

Entre els nostres partits i hi ha un abisme profund Aitor Esteban - PNB

"Més raons que dimecres" ha trobat el PNB per a votar aquest divendres contra la investidura de Feijóo. Com el líder popular, Aitor Esteban també ha presumit de principis, en aquest cas contra l'entrada "en la mateixa equació" que Vox. "Entre els nostres partits i hi ha un abisme profund" li ha exposat el portaveu basc, que ha qüestionat la credibilitat del popular. "No sabem qui és Feijóo, però sabem que no és qui diu ser", l'ha dit.

El "virus del sanchisme"

En la recta final de les intervencions, Néstor Rego (BNG) ha valorat com un "paripé" la investidura i ha insistit en el fracàs del PP per a tot el món "llevat de la premsa amiga". Des de Coalició Canària, Cristina Valido, ha criticat la crispació, "l'odi" i el "fanatisme" que ha escoltat des de les diferents trinxeres del Congrés. "Els demane un respecte (sic)", ha dit, tirant d'una fórmula canària abans de justificar el seu vot favorable en les millores promeses a l'autonomia.

Alberto Catalán (UPN), ha tornat a elevar el nivell d'acusacions, amb dures crítiques contra EH Bildu, a qui novament ha assimilat amb la banda terrorista ETA: "Mentre no condemnen centenars d'atemptats de dones i xiquets no estaran legitimats per a fer res en aquest país i menys a Navarra. O mentre tinguen entre els càrrecs gent condemnada per assassinats (...) No es pot blanquejar a Bildu, els hereus d'ETA".

Feijóo ix amb els principis intactes. Es pot perdre la votació i guanyar en el debat Cuca Gamarra - PP

També ha jugat la carta d'ETA la secretària general del PP, que ha retret a EH Bildu que done lliçons de política fiscal, quan "l'única aportació ha sigut l'impost revolucionari". Cuca Gamarra ha tancat la ronda d'intervencions amb l'advertència d'una nova pandèmia, el "virus del sanchisme" que, al seu parer, continua avançant. Ha acusat Pedro Sánchez de rebaixar al fang la vida política, "des d'on no es construeix res" i ha insistit en la denúncia contra el president en funcions per "covardia" després d'haver renunciat a debatre amb Feijóo des de la tribuna. "No pot mirar al rostre dels espanyols perquè els va mentir", ha dit amb relació a les negociacions amb el nacionalisme català. Assumint la inevitabilitat d'una derrota, Gamarra ha reivindicat el debat d'investidura de Núñez Feijóo, que considera que ix de l'hemicicle amb els "principis intactes" i ha oferit a la societat un horitzó de futur. "Es pot perdre una votació i es pot guanyar en el debat, i l'hem guanyat i no només nosaltres, sinó la societat sencera", ha exposat.

També et pot interessar

stats