Núñez Feijóo perd la primera votació per a la investidura

El líder popular, que només ha aconseguit els 172 suports amarrats abans del debat (PP, Vox, UPN i CC), a quatre vots de la majoria necessària, buscarà la presidència divendres, en la segona votació

El candidat popular Alberto Núñez Feijóo
El candidat popular Alberto Núñez Feijóo / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El pronòstic s'ha complit i el candidat a la presidència de govern espanyol, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha perdut la primera votació de la sessió d'investidura. Aquest dimarts, quan va entrar al Congrés, li faltaven quatre vots per a la majoria absoluta, una distància que no ha pogut retallar després de dos dies de debat. Al remat només ha rebut els 172 vots que havia amarrat en les setmanes prèvies: els 137 propis, els 33 de Vox i els dos de Coalició Canària i UPN.

Divendres tindrà una segona oportunitat, en què només li bastarà la majoria simple per a ser investit president, però els comptes tampoc li ixen. A falta de sorpreses (només necessitaria un vot de diferència), l'oposició continuarà sumant 178 escons, sis més que els que ha aconseguit assegurar el bloc conservador. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha convocat el ple següent, a les 12:15 hores de divendres. La votació no es produirà abans de les 13:22 hores (quan ha acabat la sessió d'aquest dimarts) en compliment de l'obligació constitucional de separar les dues consultes amb 48 hores de diferència.

L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzada el socialista Herminio Rufino Sancho: des de la bancada d'aquest s'ha sentit un "sí" a la investidura, que ha paralitzat el recompte i ha alterat l'hemicicle. El diputat intentava corregir una errada en la lectura del seu cognom. "He dit que Sancho sí, que soc Sancho i no Sánchez", ha explicat després als corredors del Congrés.

Malgrat la derrota, Núñez Feijóo ha mantingut que el debat d'investidura "ha pagat la pena" perquè "ens ha retratat a tots, amb les nostres paraules i els nostres silencis". I ha acusat el president en funcions, Pedro Sánchez, que va delegar la seua intervenció en el diputat Óscar Puentes, d'haver-ho fet per a evitar "dir la veritat sobre les negociacions sobre l'amnistia". "Qui calla atorga", ha afirmat dirigint-se al líder socialista.

El debat ha pagat la pena. Ens ha retractat a tots, amb les nostres paraules i els nostres silencis

També s'ha mostrat satisfet d'haver exposat "una alternativa al model de xantatges i concessions a aquells que no creuen en el nostre país" perquè "hi ha onze milions de persones [en referència a la suma dels vots que li donen suport] que pensen que una altra política és possible. El líder popular ha insistit a reivindicar la condició de guanyador de les eleccions generals del 23J amb "una victòria neta" i ha advertit que, probablement, el futur de la investidura seria diferent si no s'haguera "furtat" la ciutadania la informació d'una possible negociació sobre una llei d'amnistia.

"Eixiré de l'hemicicle amb els meus principis, la meua paraula i la meua integritat política i personal intactes. Igualtat, llibertat i dignitat", ha manifestat en el remat a la seua intervenció.

Abans de la votació, el líder del PP ha hagut de superar una ronda final d'intervencions amb més retrets que suports al seu programa de govern. La majoria dels grups ha censurat la investidura (precedida d'una manifestació dels populars contra eventuals negociacions posteriors al fracàs d'aquesta) per situar-se més en el format d'una moció de censura que en el discurs d'una opció realista de governar.

EH Bildu demana "altura històrica" en les negociacions post Feijóo

Mertxe Aizpurua (EH-Bildu) ha situat el PP en la marginalitat política per la seua política territorial i l'aliança amb Vox, contra la qual ha anticipat un cordó sanitari en les institucions d'Euskadi. Aizpurua ha retret el candidat popular que, malgrat l'animadversió cap seu partit, EH Bildu "ha millorat la vida dels espanyols", amb el suport a les polítiques progressistes de l'executiu de coalició. La líder nacionalista ha demanat el parlament "altura històrica" per al moment posterior a la derrota de Feijóo, a fi de deslligar els "dos grans nusos" pendents de la Transició: "el conflicte territorial de les nacions sense Estat" i la supeditació d'aquest a determinats poders econòmics i empresarials, contra els interessos de les treballadores i treballadors.

Feijóo, que no s'ha posat l'auricular en les parts en què la diputada intervenia en basc, l'ha respost amb el menyspreu. "Respecte al PNB, a EH Bildu, no. Per a mi tot el que diguen que no el precedisca una disculpa a les víctimes i un compromís de col·laborar amb la justícia per a esclarir els 350 assassinats d'ETA no té cap valor", ha afirmat candidat popular. "No es crega que m'ofén. Em preocuparia que ens votaren. Els vots de Bildu li'ls deixe a Sanchez. Jo no els vull", l'ha manifestat.

Els vots de Bildu li'ls deixe a Sanchez. Jo no els vull Alberto Núñez Feijoo - Candidat a la presidència del govern pel PP

"No hi ha reconciliació possible si una part no aspira a demanar perdó. Si es participa en la humiliació a les víctimes" ha retret a EH Bildu, que ha descrit el partit com una anomalia del sistema democràtic que s'aprofita d'aquest. La crítica a Bildu l'ha enllaçada amb un atac contra Pedro Sánchez per la relació parlamentària amb la formació. "Cal tindre molt de quall i poca memòria per a pactar amb qui no condemna els assassinats dels teus companys de partit, senyors del PSOE", ha dit.

El PNB veu impossible pactar amb el PP mentre continue amb Vox

Aitor Esteban (PNB) ha retret Núñez Feijóo que presumira de renunciar a la majoria parlamentària per a protegir els seus principis (evitant una presumpta negociació sobre l'amnistia a Catalunya), quan "mai l'ha tinguda". I l'ha recordat que eixa soledat té a veure, principalment, amb la seua aliança amb l'extrema dreta. "El PP no li pot fer creure que Vox no està en l'equació de govern Hi ha una balena en la piscina. Eixos 33 vots (de Vox) serien imprescindibles en la legislatura".

Esteban ha criticat la falta de propostes del PP per a resoldre al conflicte territorial, més enllà d'augmentar la pressió judicial, i ha instat a buscar un encaixament a Catalunya i Euskadi en l'estat espanyol "que done un horitzó d'estabilitat". "Entre Feijóo i amnistia, plantejada així la cosa, amnistia", l'ha dit el portaveu basc, criticant la dicotomia que dies abans plantejava la secretaria general del PP, Cuca Gamarra.

Feijóo ha retret el PNB la sintonia amb Bildu i l'ha recordat que l'està castigant electoralment. S'ha mostrat convençut que "molts votants del PNB estarien més a gust amb un govern del PP" i l'ha retat a explicar quin és el projecte per a Euskadi que comparteixen amb l'esquerra independentista.

Suport de CC i UPN, rebuig del BNG

Néstor Rego (BNG) ha recordat com a una època "nefasta" els tretze anys de presidència de Núñez Feijóo a Galícia i ha qüestionat les seues promeses de creació d'ocupació o de defensa de l'estat de benestar, en relació amb els resultats d'aquella gestió, que ha recordat en forma de retallades i un augment significatiu de l'atur.

Cristina Valido, de Coalició Canària, ha justificat el suport a la investidura estrictament en l'atenció a les reivindicacions per a l'arxipèlag, i ha assegurat que l'acord no implica "assumir la ideologia". També ha criticat la distància entre el discurs de l'hemicicle i les preocupacions de la gent, així com la crispació de la cambra. "Sembla que ací busquem més la discòrdia que l'acord", ha lamentat.

El diputat d'UPN Alberto Catalán ha argumentat el suport al PP en el rebuig a Sánchez, a què ha acusat de "sectarisme" i de "blanquejar el terrorisme d'ETA". En aquesta línia, ha criticat la possibilitat de pactes amb formacions que "porten en les llistes a persones condemnades per delictes de sang" o "pròfugs de la justícia"

El candidat a la presidència. que ha saludat els suports de canaris i navarresos, ha reivindicat la "transparència" dels acords amb les formacions i assegurant-los les bones relacions passe el que passe en la investidura. "Els constitucionalistes ens trobarem sempre" els ha dit. Del candidat del BNG ha criticat la supèrbia i de la formació la falta de credibilitat i el poc pes en les negociacions del futur govern espanyol. "Són vostés l'únic nacionalisme irrellevant per al PSOE. Només ha començar a parlar, el president i part del Govern han marxat", l'ha dit.

Gamarra (PP) veu en el "silenci" de Sánchez la prova que negocia l'amnistia

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha tancat la ronda d'intervencions amb un al·legat final en defensa del govern per a la llista més votada, en línia amb el discurs que ha mantingut el PP des del 28J i que dimarts va tractar de desmuntar, des de la tribuna del Congrés, el diputat del PSOE per Valladolid Óscar Puente. Gamarra acusa Sánchez de "no donar la cara" pel delegar a Puente la intervenció) i interpreta el "silenci" del president en funcions com una prova de què "està disposat a vendre Espanya per un interés personal". Al líder socialista l'ha retret que la possibilitat d'una llei d'amnistia no figurava en el programa electoral i l'ha exigit conéixer què negocia amb Junts i ERC, donant per segur que prompte hi haurà un referèndum. "Els independentistes li tenen agafada la mesura. No li volen per la valentia, li volen per la seua feblesa", l'ha dit la diputada popular.

Han situat com a referents del feminisme Irene Montero, Luis Rubiales i Tito Berni. Votarem 'sí' a un Govern compromés amb la violència de gènere Cuca Gamarra - Secretària general del PP

La portaveu del PP també ha fet una esmena a la totalitat a l'executiu de coalició de PSOE i Unides Podem en la passada legislatura, criticant des de la gestió dels fons europeus a la política exterior, per les diferències en el govern sobre la relació amb Marroc o en el sí de l'OTAN. També ha acusat les formacions de dividir la societat, menyspreant les víctimes d'ETA amb el "blanqueig" als botxins i usant les llengües cooficials per a enfrontar la cambra.

En un moment de la intervenció, ha qüestionat el compromís amb el feminisme del govern de coalició, que segons ha dit "ha situat com a referents Irene Montero, Luis Rubiales i Tito Berni", situant en el mateix nivell la ministra d'Igualtat en funcions que a l'expresident de la Federació de Futbol (imputat pel bes no consentit a una jugadora) i al socialista canari investigat en una trama de corrupció que contractava serveis de prostitució.

"Votarem 'sí' a un Govern compromés amb la violència de gènere. Votarem 'sí' a un Govern que diga sempre la veritat i no mentides, i que no diga que és un canvi d'opinió (...) No hi ha alternativa digna a Alberto Núñez Feijóo", ha manifestat Gamarra.

També et pot interessar

stats