Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Núñez Feijóo: "Tinc a l'abast els vots per a ser president, però no vull pagar el preu que em demanen"

El candidat del PP a la presidència del govern espanyol carrega contra l'eventual negociació d'una llei d'amnistia per un futurible executiu progressista en una investidura en què ha admés la manca de suports necessaris per a arribar a la Moncloa

El candidat popular a la presidència del govern espanyol Alberto Núñez Feijóo durant el debat d'investidura / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Ni amnistia, ni referèndum d'independència ni consulta que se li parega. El candidat a la presidència del govern espanyol, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra qualsevol d'aquestes possibilitats en la negociació amb les formacions nacionalistes de Catalunya d'un futurible govern progressista en els primers compassos de la seua intervenció al Congrés com a candidat a la presidència.

Núñez Feijóo ha presumit d'integritat i responsabilitat per a situar-se fora d'aquestes opcions, encara més virtuals que reals. "Tinc al meu abast els vots per a ser president, però no vull pagar el preu que em demanen", ha explicat en la seua primera intervenció des de la tribuna del Congrés, en què no ha tardat a aparéixer la referència al líder de Junts, Carles Puigdemont. "Vol un president (del govern espanyol) aliat en la seua obstinació. Li és igual si és del PP o del PSOE. Als dos ens ha oferit el mateix. La diferència només resideix en la integritat dels candidats possibles. Vosté o jo", ha advertit al cap de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez.

"És de veres que hi ha menys protestes (independentistes a Catalunya), però perquè necessiten mobilitzar-se, si tenen el que volen sense alçar-se del sofà, si van a buscar-los a casa", ha raonat el candidat popular en doble crítica al PSOE i la visita de la líder de Sumar Yolanda Díaz a Puigdemont.

Soc un president de fiar, per al poble i la cambra. Jo sí

El líder popular ha reivindicat la seua "victòria" en les generals del 23 de juliol, si bé ha assumit des de la tribuna que manca dels suports necessaris per a aconseguir la majoria necessària per a ser president. Al final del discurs ha admés que ha arribat a l'hemicicle només amb "l'esperança" d'almenys 172 suports (els de PP, Vox, UPN i CC) i "l'obligació" de dirigir-se a la cambra per a reclamar la resta. En la intervenció ha fet un gest als socialistes "moderats" que discrepen de l'aproximació a l'independentisme. Els ha dit que tenen raó i els ha assegurat el seu "reconeixement" i que "mai estaran a soles".

Puigdemont ens ha oferit el mateix als dos. La diferència només està en la integritat dels candidats possibles. Vosté o jo

"Fora de la Constitució no hi ha democràcia. Cap fi justifica els mitjans. No passaré per la pedra que m'imposen en contra de l'interés general", ha manifestat, contraposant la seua actitud amb la que atribueix al líder del govern en funcions, el socialista Pedro Sánchez. "Jo tinc principis, límits i paraula. Soc de fiar" ha exposat des de la tribuna del Congrés.

Delicte contra la deslleialtat institucional

Feijóo ha anunciat que, en cas de ser investit president, incorporarà al Codi Penal un delicte contra la deslleialtat institucional i tornarà a pujar les penes per malbarataments de fons públics, corregint la decisió de l'executiu de Sánchez, de què es van beneficiar els líders del procés.

En un altre moment, ha previngut els nacionalistes catalans i bascos d'un possible engany del govern espanyol i ha retret a Junts el suport a un futurible govern de coalició de PSOE i Sumar. "A mi no m'han votat per a entregar-los l'amnistia. Els han votat a vostés per a aplicar la política econòmica de Podem?", ha advertit

L'esperit de la Transició com a antídot contra l'independentisme

Feijóo també ha apel·lat a l'esperit de la transició per a retraure Sánchez que ni els expresidents del govern ni els secretaris del seu partit acceptarien negociar sobre l'amnistia, que a parer seu debilita el Congrés i qüestiona la intervenció del rei durant el procés sobiranista del primer d'octubre del 2017. "Hi ha qui renega de la Transició. Jo vinc a reivindicar-la i reclamar-ne la vigència", ha explicat en una crida a la unitat. "És el millor que hem fet, perquè l'hem fet junts. Dividits mai aconseguirem res millor. Mai", ha dit.

Sis pactes d'Estat i reforma del finançament

El candidat popular ha desplegat el seu programa de govern a partir de la proposta de sis pactes d'Estat, a imatge dels pactes de la transició, en matèria de regeneració democràtica, economia, família, estat de benestar, aigua i organització territorial.

Considera Núñez Feijóo que Espanya està en una crisi institucional "sense precedents" i per a combatre-la proposa menys reials decrets i assumptes d'estat "negociats en secret a dos" i més diàleg entre les forces polítiques. Algunes de les propostes que ha deslligat han derivat en una sonora protesta de la bancada progressista, com la referència a despolititzar la justícia i renovar el Consell General del Poder Judicial (en funcions des de fa un lustre per l'oposició del PP) o en favor d'argumentar "amb criteris objectius" el salari mínim interprofessional (contra el que els populars votaren en contra).

Espanya està en una crisi institucional sense precedents

També ha parlat Feijóo de sanejar el deute de l'Estat, la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys, i una rebaixa progressiva d'impostos en favor de les classes mitjanes i baixes, en sintonia amb les receptes fiscals que aplica en les autonomies on governa des del 23J, siga en solitari o en governs de coalició. D'altra banda, ha proposat una revisió del sistema de les pensions, des del Pacte de Toledo, per a "blindar la seua suficiència per a hui i el futur".

Entre els compromisos més cridaners ha estat el de millorar la conciliació amb una setmana laboral flexible i un banc d'hores per a períodes no lectius, el reforç de l'atenció en salut mental o un augment de les barreres per a l'accés dels menors a continguts inapropiats per Internet i les xarxes socials. Així mateix, ha promés un canvi normatiu per a resoldre en 24 hores les ocupacions d'habitatges, que ha descrit com un problema creixent, en sintonia amb postulats habituals de Vox.

El líder popular ha mencionat expressament la Comunitat Valenciana per a anticipar la voluntat d'abordar la reforma del model de finançament en el primer semestre del seu eventual govern. Tanmateix, no l'ha mencionada ni tampoc el transvasament Tajo-Segura quan ha fet referència del pacte de l'Aigua, a diferència d'Andalusia.

"M'oferisc com un president de fiar, per al poble i la cambra. Jo sí" (...) "Sé per a què m'han votat i per a què no, quin és el meu deure, amb el no o amb el seu sí. Espanya, la igualtat i la dignitat de tots els espanyols", ha exposat en el colofó de la seua intervenció.