Oltra defén que el terme 'violència obstètrica' no criminalitza ningú sinó que defén les "víctimes"
Destaca que es tracta d'una expressió que arreplega l'Organització Mundial de la Salut, el Consell d'Europa i tots els organismes internacionals per a referir-se a aquest tipus de violència
Continua el debat al voltant de la violència obstètrica i la seua inclusió dins la llei de violència sobre la dona. La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimecres que incloure del terme violència obstètrica en la llei de violència masclista "no criminalitza ningú" sinó que "defén les víctimes". Així, ha indicat que suposa "poder obrir la porta a les víctimes perquè tinguen l'atenció que necessiten", siga "psicològica, de treball social o jurídica".
Oltra s'ha pronunciat d'aquesta manera després de presentar el contracte programa entre la Generalitat i l'Ajuntament de València en matèria de serveis socials, preguntada per la proposta per a incloure aquest terme en la llei de 2012 contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i per les crítiques d'alguns professionals. Un terme que el Col·legi Oficial de Metges de València (Icomv) rebutja i que ha indignat els professionals mèdics.
"En la llei valenciana de violència contra les dones hi ha un article, el tres, on es defineixen les violències que s'exerceixen sobre les dones: la física, la psíquica, l'econòmica, els matrimonis forçosos o les mutilacions genitals. Totes les violències que es poden exercir sobre les dones", ha explicat la vicepresidenta primera del Consell.
Així mateix, ha comentat que aquesta norma es va adaptar "al Conveni d'Istanbul fa tres anys" i ha detallat que "ara, el que es vol és completar" aquestes definicions amb aquest terme. Ha destacat que es tracta d'una expressió prevista per "l'Organització Mundial de la Salut, el Consell d'Europa i tots els organismes internacionals" per a referir-se a aquest tipus de violència.
"Això no criminalitza ningú, això és el que defineix la condició de víctima", ha considerat Oltra. "Si una dona ha patit això, per exemple, a l'estranger i ve al nostre país, hem de poder reconéixer la condició de víctima i poder atendre-la en els nostres sistemes de protecció i en els centres dona", ha plantejat.
Així, ha defés que aquesta dona puga ser "atesa per una psicòloga, per una treballadora social o remesa a un centre sanitari si necessita algun tipus de reconstrucció de genitals o d'òrgans reproductors". "Tot això el que permet és la definició de què és la violència obstètrica", ha insistit.
Un cigró negre
"Ocorre, hi ha violència obstètrica. Ho reconeixen els organismes internacionals. Pot haver-n'hi encara que "no siga generalitzada". Ha afirmat que "pot haver-n'hi algun cas" i ha reiterat la necessitat de "protegir les víctimes encara que només hi haja un cas".
Oltra ha defés també que "estem en un país en el qual cada vegada el tracte durant la gestació i el part és més humanitzat, més participat, més informat" i on "cada vegada millorem més", però ha insistit que davant "algun cas" que es puga donar, és necessari "protegir la víctima". "És majoritari, no. És un cigró negre, sí", ha dit, i després ha assegurat que qui haja patit aquesta violència ha de tindre "dret a la protecció".