Oltra sobre l’empresa pública de sanitat: “L’objectiu superior és no fer negoci amb la salut de les persones”
La vicepresidenta es mostra convençuda que el Botànic i els treballadors de l’Hospital de Torrevella seran capaços d’arribar a un acord
La Generalitat continuarà dialogant fins a consensuar la fórmula de les reversions sanitàries a la gestió pública, després de les discrepàncies per l'empresa pública de salut (EPS) que ha projectat la Conselleria de Sanitat Universal i que no ha eixit avant per les discrepàncies en el tripartit. Així ho ha garantit aquest matí la vicepresidenta del Consell i portaveu, Mónica Oltra.
"L'objectiu superior és no fer negoci amb la salut de les persones", ha recordat després del ple de govern valencià. Els socialistes advoquen per aquesta mercantil, però tant Compromís com Unides Podem són reticents, la qual cosa ha paralitzat aquesta iniciativa.
En concret, l’empresa pública de salut assumiria els serveis externalitzats i també tindria capacitat per a escometre la gestió dels que li encomane Sanitat, com ara les ressonàncies magnètiques o l'assistència farmacèutica als centres sociosanitaris.
No s'ha tombat res... continuarem explorant les vies per a arribar a un acord
Oltra (Compromís) ha confirmat que el text final del decret llei es va conéixer aquest dijous en la reunió de sotssecretaris que se celebra un dia abans del ple després del període d'al·legacions i que "el mateix departament afectat (Sanitat) va decidir que no estava madur" perquè s'aprovara. "No s'ha tombat res", ha remarcat, "continuarem explorant les vies per a arribar a un acord", ha indicat la vicepresidenta.
Al seu parer, la millor fórmula per a assumir serveis externalitzats és la que aconsegueix un consens i la que "òbviament" garantisca la gestió pública, de cara a la reversió del departament de salut de Torrevella a l'octubre, quan acabe el contracte amb Ribera Salud.
Per a la portaveu, aquesta és la qüestió de fons i on hi ha "acord generalitzat" en la Generalitat, perquè el pacte de govern va establir el compromís de gestionar públicament tots els departaments que van privatitzar el PP. "Eixe és el full de ruta del Botànic", ha asseverat.
A partir d'aquest punt de partida, Mónica Oltra ha assenyalat que es tracta de "com instrumentalitzar" la gestió pública directa i ha tornat a lamentar la dificultat de revertir una privatització.
No obstant això, Oltra sí que ha reconegut que hi ha "diverses mirades" entre els socis, encara que ha destacat que el més important és el diàleg tant en el si del govern com amb els sindicats, que estan en contra i ja han protestat davant la Conselleria.
"Allò important és buscar una via comuna en la qual poder aconseguir un ampli consens", ha insistit, per a confiar que a través del diàleg trobaran "la fórmula en la qual tothom se senta còmode".
Per a aconseguir-ho, la també consellera de Polítiques Inclusives ha defensat que és el moment d'estudiar la proposta i "veure les implicacions que té", escoltant els representants dels treballadors i "en funció d'això, deliberar i decidir" després de formar-se una opinió.