L'oposició arremet contra l'alcaldessa per obrir València "als ultres i els especuladors"

Les entitats veïnals alerten en el debat de l'estat de la ciutat sobre la falta d'habitatge i els problemes derivats del turisme massiu

Vista general del plenari de l'Ajuntament de València, este dilluns
Vista general del plenari de l'Ajuntament de València, este dilluns / Jorge Gil (Europa Press)

El PSPV i Compromís han carregat este dilluns contra el govern municipal de València, que capitaneja des de fa ja un any la regidora del PP María José Catalá i que té en Vox el soci de coalició. En el debat sobre l'estat de la ciutat, els portaveus dels dos partits d'oposició, Borja Sanjuán i Papi Robles, han coincidit en les crítiques a l'alcaldessa popular, a qui acusen d'haver obert la ciutat "als ultres i als especuladors".

Primer ha sigut el torn de Sanjuán, que s'estrenava com a portaveu dels socialistes a l'Ajuntament de València després que l'exvicealcaldessa Sandra Gómez se n'anara al Parlament Europeu. En una dura intervenció, ha recriminat a Catalá que "té por als ultres", en referència al soci de govern, i ha lamentat que durant el seu primer any de mandat "València ha passat de ser una ciutat per a la vida a una ciutat per a la venda" en què el veïnat ha perdut el control. "On abans hi havia barris, ara hi ha zones perquè hi invertisquen els fons voltor", ha retret el socialista, que ha criticat que l'actual executiu municipal "no vol veïns, sinó consumidors, clients i turistes".

El discurs de Sanjuán ha originat un dels moments de més tensió del ple amb la regidora de Vox Cecilia Herrero, contra qui la Fiscalia ha obert diligències d'investigació penal arran d'uns tuits que va publicar sobre l'activista i exdiputat de l'assemblea de Madrid Serigne Mbaye, denunciats per ser "racistes" i "xenòfobs". El socialista ha recordat este fet en l'hemicicle, i això ha generat la resposta airada de l'al·ludida, que li ha exigit retirar la referència, cosa a què Sanjuán s'ha negat.

Després ha sigut el torn de la portaveu de Compromís, Papi Robles, qui ha recordat a Catalá que té dos regidors —en referència a Herrero i al portaveu municipal de Vox, Juan Manuel Badenas— que "a banda de fer tuits feixistes, es dediquen a acovardir els representants de les entitats civils i veïnals que han intervingut en el ple sobre l'estat de la ciutat". Des del faristol, Robles ha lliurat a l'alcaldessa un pot que contenia arena de les platges del Saler afectades pel vessant de quitrà ocorregut al juliol per a recriminar-li que, tot i ser la primera autoritat de la ciutat, no ha visitat el lloc. "Només es va dignar a passar per allà quan la papereta ja estava resolta", li ha amollat.

La regidora de Compromís li ha donat a Catalá un llistat amb quaranta propostes de la coalició, entre les quals ha destacat la prohibició "total i definitiva" dels pisos turístics, en lloc de la moratòria d'un any que ha aprovat l'Ajuntament per a les llicències. I ha insistit que la proliferació d'este tipus d'habitatges i la pujada dels preus de la vivenda està expulsant el veïnat de la ciutat.

Les prioritats de les entitats veïnals

El reglament orgànic del ple municipal reserva un temps perquè les entitats cíviques —com associacions veïnals— debaten sobre l'estat de la ciutat i facen propostes o suggeriments sobre la gestió municipal. Enguany hi han intervingut dèsset representants d'estes plataformes, entre les quals han destacat la Federació d'Associacions de Veïns, Lambda, València Acull, Fampa o el Consell de la Joventut de València. La majoria dels discursos de les persones que han eixit al faristol han esmentat la falta d'habitatge i els problemes derivats del turisme massiu, la necessitat de millorar la mobilitat i el transport públic i la neteja de la ciutat.

Per la seua banda, el portaveu de Vox, Juanma Badenas, ha defensat l'entrada del seu partit en el govern municipal, perquè això ha permés millorar la vida dels valencians, i ha assegurat que són "un partit de govern, lleial i un gran gestor sense abandonar els seus postulats ideològics en cap de les accions". També ha anunciat que el grup municipal ja treballa en el pròxim "gran pacte d'ocupació 2025-2019" amb representants dels agents socials per a implantar un sistema de seguretat en els espais verds de la ciutat i renovar els parcs infantils. A més, volen presentar un pla estratègic per a incrementar el nombre d'arbres o batejar altres parcs amb noms de víctimes del terrorisme.

El portaveu de l'executiu local, Juan Carlos Caballero (PP) ha retret a l'oposició que "van ser ells els que van permetre la proliferació de pisos turístics perquè van relaxar les mesures i els van convidar a instal·lar-se en baixos comercials". L'alcaldessa, que ha tancat el debat, ha agraït les propostes desgranades pels grups de l'oposició i s'ha compromés a estudiar-les. "Vostés també són necessaris" els ha dit a Sanjuán i Robles des del faristol.

També et pot interessar

stats