L'oposició ataca per l'economia i la falta de transparència en una sessió de control marcada per l'ERO de Ford

Mazón trau pit dels resultats de les eleccions europees i demana unitat a la resta de partits en defensa de la factoria d'Almussafes

Mazón escolta el síndic socialista, José Muñoz, que l'interpel·la des del faristol
Mazón escolta el síndic socialista, José Muñoz, que l'interpel·la des del faristol / José Cuéllar (Corts)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha sotmés este dijous a la primera sessió de control parlamentari en les Corts després de les eleccions europees celebrades el 9 de juny, que va guanyar el PP amb dos escons d'avantatge sobre el PSPV-PSOE, principal partit de l'oposició (22 a 20). Una sessió dura, com és habitual en els darrers mesos, marcada per retrets constants i un encreuament d'acusacions, en què l'únic punt de concòrdia entre els populars i els socialistes ha sigut el suport a Ford. Això, l'endemà de saber-se que la multinacional automobilística planeja escometre en la factoria d'Almussafes un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà més de 1.600 treballadors, un terç de la plantilla actual.

La nova retallada de personal ha sobrevolat d'una manera o una altra totes les intervencions dels síndics del PSPV, Compromís i Vox, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat a tots els partits unitat i "sentit d'estat" per a defensar la continuïtat de la planta valenciana. Així, s'ha mostrat confiat que la resta de forces parlamentàries avalaran les mesures que han plantejat des de la Generalitat al govern espanyol per a garantir el futur de la factoria.

Com és costum ha obert el debat el portaveu parlamentari socialista, José Muñoz, qui després d'expressar suport del seu grup als treballadors de Ford ha passat a la càrrega per a llançar un reguitzell de xifres que pretenien posar en dubte la gestió econòmica del Consell de Mazón en l'any que porta de govern: només un 2,87% del pressupost executat que situa la Comunitat Valenciana com "la pitjor" de tot l'Estat, 2.400 milions de factures "acumulades" en els calaixos i uns pressupostos "ficticis" amb un pla d'ajust conegut hui en què admeten una tisorada de mil milions d'euros a les inversions. "Ens va prometre que faria un canvi, i ens ha fet el cambiazo" ha amollat Muñoz des del faristol.

Unes crítiques que ha reforçat després el diputat Toni Gaspar, que també ha qüestionat la gestió de l'executiu valencià amb xifres. "Assumiran responsabilitats o tot serà plorar, plorar i plorar?" s'ha preguntat el socialista. La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, l'ha acusat de donar "dades esbiaixades" i ha replicat que encara arrosseguen els problemes heretats dels governs anteriors presidits per Ximo Puig. "El que ens està costant revertir la deriva d'ineficàcia i ineficiència de huit anys del Botànic no està escrit" ha subratllat.

El moment de més tensió entre Muñoz i Mazón s'ha viscut quan el primer, de sobte, ha tret un retall amb una captura del perfil del cap del Consell en X on este assegura ser "runner, president de la Generalitat i advocat". Sols que, segons líder de l'oposició, Mazón no està col·legiat. El popular ha respost que, almenys, ell està llicenciat —en una referència indirecta a Ximo Puig, que no té estudis de llicenciatura— mentre la bancada conservadora esclatava a riure.

Encreuament a banda, l'intercanvi dialèctic entre el síndic del PSPV i el president ha estat marcat per les crítiques del primer, que li ha recriminat que "per primera vegada hi haurà consultoris tancats en estiu" i els seus pactes amb Vox, que són —ha dit— "censors culturals, negacionistes de la violència de gènere i el canvi climàtic". Mazón, al seu torn, s'ha defensat traient pit dels resultats electorals obtinguts pel PP el 9J i de les últimes fites del seu govern, com ara el pla de vacances del personal sanitari, obertura de centres de salut, l'aprovació d'ajudes per a estudiants de formació professional, beques universitàries, dades positives de l'atur o subvencions al sector de la ceràmica. "Governar és exactament el contrari que aferrar-se el poder a costa de l'amnistia, i guanyar unes eleccions és exactament el contrari a perdre-les, suspendre és el contrari d'aprovar, que és el que vostés pretenien amb les lleis educatives. I apel·lar a la concòrdia és el contrari que amnistiar per a aconseguir el poder. La llibertat educativa és el contrari a la imposició catalanista" ha recitat, de carrera. També ha fet alguns anuncis durant el debat, entre altres més ajudes per a les famílies afectades per l'incendi de Campanar o la contractació d'un miler de docents per al pròxim curs escolar.

En el seu torn, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat que presentaran una llei per a impedir que les empreses que deslocalitzen o despatxen treballadors puguen rebre diners públics, com les que ja estan vigents a Navarra i el País Basc, i ha reptat el PP a fer-li costat en les Corts. A més, ha denunciat que l'actual Consell incompleix la llei de transparència perquè en el portal públic no mostra les despeses de la caixa fixa —destinades a sufragar viatges i dinars— més enllà de 2023, quan estem ja en juny de 2024. Baldoví reclamava l'actualització d'estes dades perquè "hi ha consellers, com el d'Educació, que es peguen la vidorra pare, amb més de 5.000 euros gastats en menjars i sopars des de principi de legislatura".

Tot seguit, Mazón ha eixit a la tribuna per a dir la seua, i ha contestat amb dades sobre donacions d'òrgans i trasplantaments relatives al primer quadrimestre de 2024: 132 i 294, respectivament, el que converteix la Comunitat Valenciana "en la primera regió d'Europa" ha celebrat. El popular, a més, ha demanat al portaveu parlamentari de Compromís que explique, si no li agrada que les empreses reben subvencions i generen desocupació, perquè Ford va rebre tantes ajudes durant el govern del Botànic, amb Rafa Climent —del seu partit— com a conseller d'Indústria en una legislatura en què, segons li ha recordat, es van perdre 2.000 llocs de treball a la planta valenciana. En este sentit, ha retret a Baldoví que "vulga fer política" amb este assumpte. A més, el cap del Consell ha parlat d'aigua i li ha retret a la diputada de Compromís Isaura Navarro que quan era consellera d'Agricultura es va abstindre en la mesa de l'aigua estatal. "M'estic cansant d'esperar, no hi ha resposta. Només tindrem aigua des de la unitat i vostés ho saben!" ha reclamat a la coalició valencianista.

Mazón acusa el govern de Sánchez d'"humiliació"

Vox, per la seua banda ha centrat la intervenció en les eleccions al Parlament Europeu del 9J. El síndic, José María Llanos, ha fet un al·legat a favor d'una Europa "de nacions amigues, germanes, que s'ajuden, però respecten la sobirania de cadascuna". I ha conclòs que, segons els resultats de les urnes, els valencians "han votat més sobirania i més Comunitat Valenciana, han votat més Espanya".

Mazón ha aprofitat este torn per a carregar contra el govern espanyol i qualificar d'"humiliació" el tractament especial per a Catalunya pel qual advoca la ministra d'Hisenda, la socialista María Jesús Montero, en finançament autonòmic, i que suposa també condonar-los específicament 15.000 milions del deute, segons s'ha conegut hui mateix. "Estic molt orgullós de ser president d'un govern que ja no calla davant dels greuges de Pedro Sánchez. Enfront del Botànic dòcil, ara hi ha un govern de canvi que no calla i reivindica el que correspon" ha proclamat el popular des de la tarima de l'hemicicle. I ha advertit que si l'executiu estatal "avança en eixe camí i si es concreta en alguna cosa", el Consell activarà tots els mecanismes que li permeta la llei contra esta "deriva inèdita de desigualtat". "Furtaran els diners als alacantins, valencians i castellonencs, que ens corresponen i ens mereixem, per a donar-li'ls en exclusiva al separatisme a canvi d'unes hores més, una butaca més, un minut més en el poder", ha denunciat en declaracions als mitjans després de la sessió de control a les Corts.

També et pot interessar

stats