Óscar López substituirà Escrivá al capdavant del Ministeri de Transformació Digital

Des del 2021, el també exsecretari d'organització del PSOE era cap de gabinet del president espanyol, Pedro Sánchez

Óscar López, en una imatge d'arxiu
Óscar López, en una imatge d'arxiu / Fernando Sánchez (Europa Press)

Óscar López, actual cap de gabinet del president del govern espanyol, rellevarà a José Luis Escrivá al capdavant del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública, segons ha avançat este dimecres El País i han confirmat a Europa Press fonts coneixedores del nomenament. L'executiu central designa López com a successor d'Escrivá després que este últim haja sigut designat com a nou governador del Banc d'Espanya.

El polític madrileny és una figura molt coneguda dins del PSOE i ha ostentat diversos càrrecs de responsabilitat. Entre d'altres, ha sigut secretari d'organització del partit (2012-2014) i portaveu del Grup Socialista al Senat (2015-2016). Des del 2021 era cap de gabinet de Pedro Sánchez, càrrec que va assumir després de l'eixida d'Iván Redondo. Ara, a López el substituirà Diego Rubio, actual secretari general de Polítiques Públiques, Assumptes Europeus i Prospectiva Estratègica de la presidència del govern.

López ja havia acompanyat Pedro Sánchez durant la primera etapa de l'executiu socialista, però per diferències de criteri tots dos s'allunyaren fins que el president espanyol el va recuperar per a ser la seua mà dreta en 2021. Abans, entre juliol del 2018 i fins al mateix mes del 2021, va ser president de Paradores, la cadena pública estatal que gestiona quasi un centenar d'hotels distribuïts per tot el país.

El nou ministre de Transformació Digital, llicenciat en Ciències Polítiques amb la doble especialitat d'Administració Pública i Relacions Internacionals per la Universitat Complutense de Madrid, haurà de fer front al nou desplegament dels fons europeus per a millorar la digitalització de l'economia espanyola, així com dur a terme la modernització de les administracions públiques.

Un dels reptes més immediats que tindrà López al capdavant de la cartera de Transformació Digital és la reordenació prevista per a este mes de setembre de l'espectre radioelèctric, atés que la fusió entre Orange i MásMóvil —que ha donat origen a MasOrange—, ha generat per a la signatura un excedent de freqüències en la banda de 3,5 GHz, de la qual ha de desprendre's per a complir les exigències comunitàries.

Una altra de les actuacions previstes és donar un impuls definitiu al Programa Únic-Banda Ampla, finançat pels fons Next Generation EU i que té com a objectiu proporcionar serveis de banda ampla ultraràpida a les zones sense cobertura adequada ni previsions per a la dotació a través de la concessió d'ajudes als operadors de telecomunicacions i estendre l'abast del 5G.

Quant a les operadores de telecomunicacions, López es pot enfrontar a l'impacte en l'opinió pública de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 795 persones presentat per MasOrange tot i haver-se compromés prèviament a preservar els llocs de treball. Este incompliment ha suscitat les queixes dels sindicats, que no descarten buscar la mediació del govern espanyol. Este ajust, que afecta el 17% de la plantilla se suma a les retallades dutes a terme enguany per Telefónica (3.421 empleats), Vodafone (898) i Avatel (674), amb una afectació total pròxima a 6.000 persones, a causa de causes com la caiguda de marges, l'increment del deute o les operacions corporatives.

A més, el Ministeri de Transformació Digital preveu llançar a finals d'estiu la primera versió de Cartera Digital Beta, l'aplicació mòbil per a verificar l'edat i vetar l'accés de menors al porno.

Oferta d'ocupació pública per al 2025

En matèria de Funció Pública, els sindicats reclamen que l'executiu estatal aprove com més prompte millor una oferta per a 2025 concorde a les necessitats reals de personal de l'administració, que s'elimine la taxa de reposició, i es complisca el compromís de reduir la temporalitat al 8% a la fi d'enguany des del 30% actual (el doble que en el sector privat). Així mateix, demanen un nou acord salarial que permeta al conjunt de treballadors públics recuperar la pèrdua de poder adquisitiu acumulat en l'última dècada, a més de recobrar l'estructura salarial prèvia a les retallades fixades en el reial decret llei 8/2010 i l'equiparació salarial entre les diferents administracions públiques.

Unes altres de les reivindicacions a les quals haurà de fer front López són culminar els processos d'estabilització en les administracions públiques, implantar la jornada de 35 hores, el desenvolupament de la llei de funció Pública per a possibilitar l'avaluació de l'acompliment dels funcionaris o la modificació de l'estatut bàsic de l'empleat públic.

També et pot interessar

stats