Directes
Ara en la televisió
SANTA MISSA

Pactes de govern, sostenibilitat i impostos centren el debat entre els candidats a l’alcaldia de Castelló

69 min.

El debat que aquest dimecres ha organitzat À Punt Mèdia entre els cinc candidats i candidates a l’alcaldia de Castelló s’ha centrat en els possibles pactes de govern després de les eleccions del 26 de maig, en el model de ciutat sostenible i en les propostes de les diverses formacions per a gestionar els serveis de l'Ajuntament. 

Aquest és el primer debat dels cinc que l’ens públic valencià ha previst abans de les eleccions municipals i europees. que ha discorregut en un ambient distés, a pesar dels continus retrets entre la candidata popular, Begoña Carrasco, i el candidat de Compromís, Ignasi Garcia. S’ha dividit en cinc blocs: la política de pactes, les polítiques d’habitatge i regeneració urbana, l’ús i gestió dels espais públics, urbanisme i mobilitat, i la gestió de serveis i fiscalitat. 

Sobre la política de pactes, tant Fernando Navarro (Unides Podem-Esquerra Unida) com Ignasi Garcia (Compromís) s’han mostrat disposats a reeditar el Pacte del Grau amb els socialistes per formar un govern “sòlid” i “progressista”; encara que aquesta proposta no ha rebut el suport d’Amparo Marco (PSPV), que ha assegurat que “aspiren a governar en solitari”. Per la seua banda, ni Begoña Carrasco (Partit Popular) ni Alejandro Marín-Buch han volgut pronunciar-se sobre futurs pactes de govern i ambdós han afirmat que són “l’alternativa real de canvi” en l'Ajuntament. 

Un dels moments més tensos del debat s’ha generat en parlar sobre les polítiques d’habitatge, on els candidats de l’oposició han retret a l’actual executiu municipal el seu “fracàs” en la gestió de vivenda pública i en la construcció d’habitatges socials. Tots els candidats de l’actual Pacte del Grau han reconegut que “no s’han assolit els objectius plantejats”, tot i que el candidat d’Unides Podem-Esquerra Unida ha retret a la candidata popular que “en moments de crisi, al PP no l'ha preocupat l’habitatge en absolut”. 

Quant a l’ús dels espais públics, els candidats i candidates a l’alcaldia de la capital de la Plana Alta han centrat els discursos en la gestió cultural de la ciutat. El candidat de Compromís, Ignasi Garcia, ha recordat alguns dels “èxits” del tripartit, com la recuperació del castell Vell de la Magdalena i el refugi antiaeri de la plaça de Tetuan. Davant d'aquestes declaracions, Begoña Carrasco ha respost que, si arriba a l’alcaldia, els populars no tancaran refugis, “davant d'aquells que assolen creus”, en referència a la creu del parc de Ribalta

Respecte a l’urbanisme i la mobilitat, les propostes dels partits s’han centrat a fer de Castelló una ciutat més sostenible, millorant la xarxa de carrils bici, la freqüència i connectivitat del transport públic i la connexió entre el nucli urbà i la zona industrial de la ciutat. En concret, el candidat de Ciutadans, Alejandro Marín-Buch, ha demanat l’augment de zones per a recarregar els vehicles elèctrics, que ha considerat que són “escasses” en l’actualitat. 

Finalment, l’últim eix del debat ha sigut la gestió de serveis i fiscalitat, on Amparo Marco ha destacat que en aquest mandat han aconseguit abaixar la pressió fiscal a la ciutat; declaracions que li ha retret Begoña Carrasco, assegurant que en els últims quatre anys ha augmentat l’IBI que ha de pagar la ciutadania. D’altra banda, la resta de candidats han exposat les seues propostes, com Ignasi Garcia, amb l’exigència que l’Església pague l’IBI, la de Fernando Navarro de crear un observatori de contractació i la de Marín-Buch d’aplicar una bonificació impositiva a les famílies monoparentals. 

Continguts