Page avisa que el diàleg “no pot servir” per a retardar el canvi de regles d'explotació del Tajo-Segura

Afirma que, quan es tracta d’aigua per a regar, la seua comunitat també té necessitats, i apel·la al compliment de la llei

Imatge d'arxiu del transvassament Tajo-Segura
Imatge d'arxiu del transvassament Tajo-Segura / Ministerio

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha avisat aquest dilluns que el diàleg no pot servir per a retardar un compromís legal, com és rectificar com més prompte millor les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura.

Afirma que la seua és l’única regió d'Espanya que està donant aigua per a beure sense cap protesta, des de fa molt temps. Concretament, ha dit que, fins ara, han transvasat l’equivalent a “14.000 estadis Santiago Bernabéu” en aigua per a beure. Considera que, amb tota aquesta aigua que han donat, ni Barcelona ni Catalunya tindrien problemes per a beure durant molts anys, “de manera que a hores d'ara, si es tracta de l'aigua per a regar, per descomptat nosaltres també tenim necessitats”, ha manifestat el president castellanomanxec.

Aprofitant que aquest dilluns s'han reunit el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el president de Castella-la Manxa ha aprofitat per a recordar que ja ha passat el termini d'un any que diu la llei en el qual és necessari disposar d'una nova regulació en l'explotació del Tajo-Segura.

Diu que les regles d'explotació ja havien d'haver-se canviat. “No vull ni de bon tros pressionar ni qualificar d'incompliment una cosa que la llei ja exigeix”, diu referint-se que ja hauria d’haver-hi unes noves regles d'explotació.

Dit això, ha dit que el fet que el Tajo siga l'únic riu d'Europa que no té cabal mínim ecològic és “una anomalia” i “un delicte ambiental”. I ha recordat que la llei obliga a modificar les regles d'explotació, a fixar un cabal mínim i a establir un codi d'entesa “en què volem pensar que siga la solidaritat”. Una llei que “ha de valdre per a la meua tia, ha de valdre per als independentistes i ha de valdre per al transvasament”. 

Així mateix, s’ha preguntat per què “en el Llevant espanyol” quan es tracta de rebre aigua “la volen tota, vinga d'on vinga i li la lleven a qui li la lleven”, mentre que, quan es tracta de donar-la, entenen que donar-la “només és si és dessalinitzada en una dessalinitzadora de l'Estat i només per a beure, mai per a regar”. “Per què hi ha aquesta doble vara?”, s’ha preguntat.

García-Page ha aprofitat per a reclamar “serietat” davant de “coses” que ha hagut de sentir, com que el Tajo desemboque directament al Mediterrani. Afirma que, si Castella-la Manxa tinguera accés a la mar, ja tindrien deu dessalinitzadores “en el poquet de platja que ens deixaren”, ja que considera que tindre aigua de la mar per a poder utilitzar-la “és una oportunitat i una fortuna”. 

A més, ha lamentat que només es parle del pacte de l'aigua a Espanya quan es tracta de llevar-li-la a Castella-la Manxa, i ha recordat que el pla hidrològic ha sigut a conseqüència d'un diàleg social, que ja s'ha aprovat i és coherent amb les resolucions dels tribunals, tant del Tribunal Suprem com de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats