Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El Parlament de Castella i Lleó tomba la llei de concòrdia que Mañueco va pactar amb Vox

El partit d’ultradreta ha preguntat als exsocis de govern per què rebutgen un text que han defés fins despús-ahir

Corts de Castella i Lleó / Corts de Castella i Lleó

Les Corts de Castella i Lleó han rebutjat este dimecres tramitar la proposició de llei de concòrdia que van registrar al març PP i Vox, quan encara governaven junts en esta autonomia, en un ple en què el grup popular ha votat en contra de la seua tramitació juntament amb el PSOE i la resta de grups.

Durant la sessió han estat absents el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco, el portaveu del grup popular, Ricardo Gavilanes, així com el portaveu de la Junta, Carlos Fernández Carriedo,

L'exvicepresident de la Junta i actual portaveu de Vox en les Corts, Juan García-Gallardo, ha afirmat que la semblança del PP amb el PSOE “és cada vegada més lamentable” i ha plantejat a la bancada del PP “per què han defés fins despús-ahir” el text que ara han rebutjat i que pretenia derogar el vigent decret de memòria històrica i democràtica de Castella i Lleó.

García-Gallardo també ha preguntat als seus exsocis de govern quina és la part de la norma que els genera “dubtes” ara, quan el mateix Mañueco i el seu conseller de la Presidència i responsable dels Serveis Jurídics no van posar objecció en el seu moment al seu contingut i van defendre la seua constitucionalitat.

El debat sobre l'admissió a tràmit d'esta proposició de llei ha arrancat amb la lectura de l'informe favorable a la seua tramitació per part de la Junta de Castella i Lleó, un document signat el 25 d'abril passat pel president Alfonso Fernández Mañueco.

El torn en contra de la tramitació l'ha exercit únicament el grup socialista, el portaveu del qual, Luis Tudanca, ha demanat als populars que “no mentisquen” i “no s'oculten” per a intentar camuflar la seua posició perquè “estaven d'acord amb els feixistes a tramitar esta llei fins ahir mateix”.

La postura del grup popular davant del ple de les Corts l'ha defesa el procurador Óscar Reguera, que ha reconegut que l'ha sorprés que “els extrems” parlen de concòrdia. Reguera ha defés la constitucionalitat del text promogut per PP i Vox, encara que ha afegit que la normativa que es tramita actualment en l'àmbit nacional sobre esta matèria aconsella esperar per a analitzar el seu encaix. Després ha carregat contra Vox per intentar aprofitar la seua “recent solteria” per a estar “coquetejant amb la resta de l'oposició”.

Torres celebra que Castella i Lleó rebutge la llei de concòrdia i demana que condisca l'exemple

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha celebrat que el Parlament de Castella i Lleó haja rebutjat tramitar la llei de concòrdia i ha demanat que "condisca l'exemple" en altres llocs.

"Defendre la nostra democràcia és condemnar la dictadura franquista. Des del govern continuarem fent pedagogia i convencent. Paga la pena. Perquè, encara que a vegades tarda a arribar, el sentit comú sempre és benvingut. Que condisca l'exemple", ha escrit Torres en el seu compte de la xarxa social X, que ha qualificat la decisió del Parlament de Castella i Lleó com una "bona notícia".