El Parlament Europeu reconeix Edmundo González president legítim de Veneçuela
La resolució s’ha aprovat amb els vots del Partit Popular Europeu, els ultraconservadors i l'extrema dreta
El Parlament Europeu ha reconegut este dijous al líder opositor Edmundo González Urrutia com a president legítim i democràticament triat de Veneçuela, en un text no vinculant que ha tirat avant amb els sís del Partit Popular Europeu, els ultraconservadors i l'extrema dreta.
La resolució, aprovada amb 309 vots a favor, 201 en contra i 12 abstencions, també reconeix María Corina Machado com a líder de les forces democràtiques a Veneçuela i reclama a la Unió Europea i als estats membres —els que tenen la competència en política exterior— que s'unisquen en el reconeixement a González.
Un pas que va en línia amb l’adoptat a les Corts espanyoles, a instàncies del Partit Popular. Fa tot just una setmana, el Congrés va donar suport a la proposta no de llei per a reconéixer com a president electe Edmundo González, que està a Espanya després que el govern de Pedro Sánchez li haja donat asil polític. La moció va tirar avant amb 177 vots a favor, gràcies fonamentalment al suport del Partit Nacionalista Basc (PNB), així com del bloc de l'oposició format pel PP, Vox, UPN i Coalició Canària. La resolució no vincula l'executiu espanyol, que ja ha deixat clar que no té pensat el reconeixement de González com a guanyador de les eleccions presidencials de Veneçuela.
La votació de hui en l’Eurocambra és la primera ocasió de l'actual legislatura en la qual el PPE vota amb l'extrema dreta en lloc del bloc a la seua esquerra en l'hemicicle (socialdemòcrates, liberals i verds), que tradicionalment consensua totes les decisions en el Parlament.
Dels grups grans, s'han quedat fora de la majoria els socialdemòcrates, que estaven d'acord amb la major part del text aprovat, però per als que el reconeixement de González com a president i el text conjunt amb l'extrema dreta era una línia roja; els liberals, que també rebutgen que s'haja trencat el cordó sanitari i ni tan sols van emetre el vot en senyal de protesta; i els Verds. Només un grup de socialistes portuguesos i un liberal s’han saltat la postura dels seus grups.
En el text, els eurodiputats urgeixen a la Unió Europea i els estats membres a fer "el màxim possible" perquè González Urrutia puga assumir la presidència de Veneçuela el 10 de gener del 2025. "El respecte de la voluntat del poble veneçolà, expressada en les eleccions, continua sent l'única via perquè Veneçuela restablisca la democràcia, permeta una transició pacífica i autèntica i resolga l'actual crisi humanitària i socioeconòmica", diu l'Eurocambra. També demanen al Tribunal Penal Internacional que incloga les violacions dels drets humans i les detencions arbitràries en curs en les investigacions sobre els presumptes crims contra la humanitat comesos pel règim de Nicolás Maduro.
D'altra banda, demanen als governs i a l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, que restablisquen les sancions contra membres del Consell Nacional Electoral de Veneçuela "com a senyal de bona voluntat" i que la resta de sancions contra el règim es prolonguen i amplien.
Creix l'enfrontament entre l’executiu espanyol i el PP per Veneçuela
L'enfrontament entre el govern espanyol i el PP ha empitjorat després que González haja denunciat que autoritats del seu país el van coaccionar perquè signara un document en la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas. Això ha portat el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, a demanar la dimissió del titular d'Exteriors, José Manuel Albares.
A més, el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González-Pons, ha acusat l’executiu de Sánchez de ser “cooperador necessari” en uns fets que ha qualificat de “colp d'estat” a Veneçuela, unes declaracions que fet que el PSEO demane a Feijóo que el destituïsca del seu càrrec en el partit.
L'escalada dialèctica ha continuat durant la jornada a través de missatges d'Afers Estrangers amb el ministre Albares a Brussel·les, qui ha deixat clar que "no té res a veure amb qualsevol document o negociació" entre Edmundo González i l'executiu de Veneçuela. "Exigisc al senyor Feijóo que desautoritze l'eurodiputat que ha calumniat Espanya i l’acusa de coses absurdes, però tremendament injurioses, per al nostre país", ha dit Albares.