El Partit Popular recupera Madrid i Colau revalida Barcelona

Els socialistes governen a Sevilla, Palma i també a Osca, on un vot en blanc ha fet esclatar el pacte conservador.

El nou alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida del PP i la vicealcaldessa, Begoña Villacís de Ciutadans se saluden després del ple municipal

Aquest dissabte s'han constituït a tot l'Estat els més de 8.100 ajuntaments resultants de les eleccions del 26 de maig. En una única votació, s'han elegit els alcaldes i les alcaldesses entre els regidors que figuren com a caps de llista de les candidatures.

José Luis Martínez-Almeida, candidat del Partit Popular, és el nou alcalde de Madrid gràcies al pacte a què va arribar amb Ciutadans i Vox, que li han oferit els seus vots. Així, el bloc de la dreta ha obtingut un edil més dels 29 que marca la majoria i ha tret Manuela Carmena de l'alcaldia.

Colau manté Barcelona amb el PSC i tres regidors de Vall

A Barcelona, tal com estava previst, Ada Colau repeteix com a alcaldessa amb els vots dels deu regidors de BComú, els huit del PSC i dels tres dels sis representants de la candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi-Cs. El ple de constitució de l'ajuntament català ha estat marcat per les concentracions a la plaça de Sant Jaume, on han confluït una de suport al candidat de JxCat, Quim Forn, una altra de suport a Colau, i una tercera contra el pacte per a reeditar l'alcaldia. 

ERC ha aconseguit les alcaldies de Tarragona i de Lleida, que es tinyen de groc amb els mandats de Pau  Ricomà i de Miquel  Pueyo, respectivament, que han sigut investits gràcies al suport dels Comuns en les dues ciutats.

L'independentisme també s'ha quedat a Girona després que la candidata de Junts per Catalunya haja sigut investida aquest dissabte i repetisca com a alcaldessa d'aquesta ciutat catalana.

A Palma, l'acord entre el PSIB, Podem i MÉS ha permés la proclamació del socialista José Hila, que formarà un govern de coalició. L'alcalde torna a la màxima representació municipal de la ciutat, que ja va assumir entre el 2015 i el 2017.

Sevilla i Vigo revaliden alcaldia socialista

A Sevilla, la ciutat més gran on governa el PSOE, Juan Espadas ha sigut reelegit alcalde. Cadascun dels cinc grups que formen part de la nova corporació ha donat suport als seus respectius candidats, i Espadas, amb tretze regidors, governarà en solitari. 

El també socialista Abel Caballero ha pres per quarta vegada el bastó de comandament com a alcalde de Vigo, aquesta vegada amb una "majoria absolutíssima", segons ha dit Caballero. Ell mateix s'ha proclamat alcalde, ja que ha presidit la mesa d'edat en qualitat d'edil més veterà de la corporació. 

El Partit Popular ha passat de dirigir 21 capitals de província (incloses Ceuta i Melilla) en l'anterior legislatura a tindre’n 13, mentre que el PSOE ha aconseguit 20 ciutats en aquest mandat municipal, tres més que en l'anterior.

Ciutadans obté tres alcaldies

Per la seua part, Ciutadans es fa per primera vegada amb la vara de comandament de tres de les 52 capitals de província: Granada, Palència i Melilla; arrabassa al PSOE la primera, i al PP les altres dos. A més, la formació d'Albert Rivera governarà la meitat de la legislatura a Albacete i a Ciudad Real, alternant-se amb el PSOE, i a Badajoz, amb el PP.

El pacte de les dretes esclata a les ciutats aragoneses

El PP ha aconseguit les alcaldies de Saragossa i de Terol, i el PSOE la d'Osca, per un vot en blanc anònim que ni Vox ni Ciutadans admeten que han emés. Aquesta situació ha fet esclatar el pacte per a la governabilitat de les tres capitals aragoneses que havien aconseguit les tres formacions conservadores. 

En el cas de Saragossa, ha sigut investit alcalde el popular Jorge Azcón, que recupera així l'alcaldia de la capital aragonesa per al PP després de 16 anys consecutius de governs d'esquerres. A Osca, Luis Felipe ha aconseguit l'alcaldia per sorpresa, després d'una votació en què estava previst que la proclamada fora la candidata popular, Ana Alós. Un vot en blanc ha inclinat la balança a favor del socialista, el cap de la llista més votada.

Pamplona per a Navarra Suma, i Santiago per al PSdeG

El candidat de la plataforma Navarra Suma (UPN, PP i Ciutadans), Enrique Maya, és ja alcalde de Pamplona. A pesar dels intents de negociació per a arribar a un acord de governabilitat en un ajuntament amb tretze regidors de la coalició de dretes, set d'EH Bildu, cinc del PSN i dos de Geroa Bai, no s'ha tancat cap pacte i Maya ha aconseguit l'alcaldia de forma automàtica.

A Santiago de Compostel·la, el socialista Xosé Sánchez Bugallo afronta des d'aquest dissabte el cinqué mandat en ser el candidat amb més suports en una votació en què s'han abstingut o han votat en blanc els regidors de Compostela Aberta i el BNG; el PP ha votat el seu candidat. 

Sánchez Bugallo, que ja va ser alcalde entre el 1998 i el 2011, pren el relleu de Martiño Noriega (Compostela Aberta), que va arribar al consistori com un dels alcaldes del canvi al juny del 2015 amb el suport del BNG.

També et pot interessar

stats