Llum verda de la patronal i dels sindicats a l'acord de la reforma laboral
La durada dels contractes temporals, el principal escull de la negociació, es fixaria en 90 dies
Llum verda dels agents socials al contingut de la reforma laboral. El primer a donar el vistiplau a les "línies generals de la proposta" ha sigut el comité executiu de la CEOE , segons informen fonts de la patronal. Aquest pas obri la porta a un acord amb el govern espanyol i els sindicats, els òrgans de direcció dels quals debaten també la proposta aquest dijous.
Ara falta que la junta directiva de la patronal també done el seu suport al resultat de les negociacions, previst per aquest dijous. També la UGT i CCOO havien convocat els seus respectius comités. De fet, durant el matí, els òrgans directius de la UGT han aprovat, per unanimitat, les línies generals de la reforma laboral. Finalment, CCOO ha comunicat que també ha donat el vistiplau a l'acord de reforma laboral per unanimitat. Serà la primera vegada que una reforma laboral s'aprova amb l'acord de tots els agents socials.
"A l'espera del text definitiu, el comité executiu ha donat el vistiplau a les línies generals de la proposta", assenyalen des de la CEOE. Des del govern espanyol, pocs minuts després de conéixer-se el suport de la patronal, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha demanat "absoluta prudència" i ha subratllat la importància d'una de les "grans" reformes per a l'executiu.
La negociació entre govern i agents socials ha situat finalment la durada màxima d'una contractació temporal en 90 dies. El principal escull de l'acord, era, precisament, la temporalitat. La CEOE apostava per superar els 120 dies, mentre que els sindicats volien fixar-lo per davall de 75. Al final, el pacte l'ha situat enmig d'aquestes dues dades.
L'acord arriba dies abans d'acabar el termini marcat per Brussel·les per a acordar la reforma laboral. Les negociacions començaren el març, però en les últimes setmanes aquestes cites s'han intensificat, fins a ser diàries, en l'intent d'arribar a un acord tripartit que permeta aprovar tots els canvis compromesos amb Brussel·les abans del 31 de desembre.
Amb aquests terminis, i aconseguit el vistiplau de la patronal, el text podria dur-se al Consell de Ministres del pròxim dimarts, 28 de desembre.
Què inclou la reforma?
Els canvis afectaran els models de contractació, prioritzant el contracte indefinit a fi d'atallar la temporalitat; així com aspectes de la negociació col·lectiva, com la prevalença de convenis o la ultraactivitat i el funcionament de les subcontractes. També arreplegarà un nou model d'ERTO, denominat RED, així com canvis en els contractes formatius.
El text, a més, estableix que el contracte de treball ordinari serà l'indefinit i que només podran fer-se dos tipus de contractes temporals: l'estructural i el formatiu. El primer d'aquests, l'estructural, només podrà respondre a dues causes: per circumstàncies de la producció i per substitució d'un altre treballador amb reserva de lloc de treball, sempre que quede perfectament especificat a qui substitueix el treballador contractat.
D'altra banda, el contracte per circumstàncies de la producció només podrà concertar-se per increments ocasionals imprevisibles de la producció o oscil·lacions de la demanda, per un temps màxim de sis mesos, ampliables a dotze si així ho estableix el conveni col·lectiu sectorial de torn.
Aquesta causa podrà emprar-se en situacions previsibles, com les campanyes de Nadal o agrícoles, per un període màxim de 90 dies a l'any no consecutius. En l'últim trimestre de l'any anterior a la realització d'aquests contractes, els representants sindicals hauran de ser informats de la previsió anual.
Així mateix, es planteja reduir a 18 mesos en un període de 24 mesos el termini d'encadenament de contractes per a adquirir la condició de treballador indefinit, davant dels 24 mesos en un període de 30 mesos vigent actualment.
Pel que fa al contracte formatiu, l'acord ofereix dos tipus de contracte: el de formació en alternança, que combinarà treball i formació, i el contracte per a l'adquisició de la pràctica professional.