Pedro Sánchez supera la investidura i podrà presidir un govern de coalició amb Sumar
El candidat socialista ha rebut els 179 suports previstos, la majoria absoluta de la cambra, després de negociar amb set formacions i pactar una llei d'amnistia amb els nacionalistes catalans que ha monopolitzat el debat a l'hemicicle
El candidat socialista Pedro Sánchez ha superat la investidura i podrà revalidar la presidència del govern espanyol. Ho ha aconseguit en primera votació, gràcies a la majoria absoluta dels 179 diputats que ha amarrat en les negociacions de l'últim mes amb les sis formacions que s'han afegit a l'acord inicial del PSOE i Sumar per a forjar un govern progressista en la XV Legislatura: ERC, Junts, EH Bildu, PNB, BNG i Coalició Canària. 3 minuts i 22 segons d'aplaudiments han seguit a la confirmació de la victòria de Sánchez, entre crits de "president" des de la bancada socialista.
La investidura, la segona de les eleccions del 23 de juliol, té lloc després de la derrota del primer intent del candidat Núñez Feijóo a l'hemicicle. És també la segona que el líder socialista supera amb èxit, després de la de gener del 2020 (pels comicis del 29N) que el va consolidar a la Moncloa de la mà de Podem i dues de les forces nacionalistes (PNB i BNG) que ara li han tornat a donar suport.
Les previsions s'han complit i al llarg del matí s'ha consolidat un darrere d'altre els suports pendents per a la investidura. El més crucial, el de Junts, l'ha confirmat Míriam Nogueras en RAC1, després d'una intervenció en l'hemicicle en la primera sessió del debat que va alçar dubtes sobre l'estabilitat de l'acord. Ione Belarra ha ratificat el de Podem, encara ha advertit Sánchez i Yolanda Díaz sobre el risc de mantindre el "veto" a la formació, ara integrada en Sumar.
La tensió política per la llei d'amnistia per als condemnats pel procés independentista de Catalunya ha dominat les dues sessions, i ha eclipsat les propostes del govern de coalició durant el debat d'investidura. Sánchez arrancava la primera intervenció situant el futurible executiu progressista com el mur de contenció contra l'extrema dreta i el facilitador de la solució al "conflicte" de Catalunya.
Núñez Feijóo (PP) l'acusava de "corrupció política" i "frau" per pactar una amnistia que no figurava en el programa electoral i Vox elevava l'acusació imputant Sánchez un "colp d'estat" i comparant-lo amb Hitler. Aquest dijous la secretària general del PP Cuca Gamarra ha rebutjat les pressions de Vox perquè bloquege la llei d'amnistia al Senat, després de l'amenaça d'Abascal de replantejar-se els acords a autonomies i ajuntaments.
ERC i Junts advertiren Sánchez que l’estabilitat de la legislatura caldria negociar-la “acord a acord”, en el camí cap a una nova consulta d'autodeterminació, i deixant en l'aire el suport a l'executiu en cas d'incompliments. En la sessió de dijous, la portaveu d'EH-Bildu ha ratificat el sí a PSOE-Sumar "per a frenar l'accés de les extremes dretes al govern de l'Estat", encara que també ha recordat que el suport no serà un "xec en blanc" i l'ha condicionat a avanços en "sobiranisme i drets socials".
Esteban (PNB): "Què és això d'imposar al carrer el que no s'ha guanyat en les urnes?"
La segona jornada ha evidenciat la gran ampliació de la distància entre el PNB i el PP des del primer debat d'investidura de Núñez Feijóo. "Què és això d'imposar al carrer el que no s'ha guanyat en les urnes?" ha retret el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, a la bancada dels diputats populars i de Vox, a què ha advertit que són els "aldarulls, la falta de respecte institucional i la mentida" els factors que posen en risc el sistema i no l'amnistia, que considera només "l'excusa per a impedir la investidura i que es convoquen noves eleccions". Esteban ha arribat a advertir el PP de revelar les ofertes dels populars a canvi del seu suport.
La poesia ha tornat a ficar-se a l'hemicicle, després de l'errada de Núñez Feijóo, que va confondre una estrofa d'Ismael Serrano amb un vers de Machado en una rèplica a Sánchez. Ara recitava el líder del PNB per a advertir el PP de la soledat parlamentària per l'aliança amb Vox: "[01] Alberto, el teu tractor té gripat el motor, [02] per usar oli Vox" l'ha dit.
Néstor Rego (BNG) ha celebrat l'acord amb el PSOE que considera que "contribueix a millorar la vida de tots els gallecs", encara que ha advertit que “queden moltes coses per abordar i per resoldre”, entre les quals ha citat algunes inversions a Galícia iderogar la reforma laboral del PP i de la llei mordassa.
La diputada de Coalició Canària Cristina Valido ha explicat el suport als socialistes, després d'haver-lo donat al PP en la investidura fracassada de Núñez Feijóo, i ha situat l'objectiu de la formació en aconseguir les millors inversions per a l'arxipèlag. Per contra, UPN ha confirmat el vot negatiu amb dures crítiques contra la llei l'amnistia, que el portaveu Alberto Catalán considera un "cessió al xantatge" dels independentistes.
López (PSOE): "No siguen alimentant la bèstia, perquè acabarà devorant-los"
Patxi López ha tancat la sessió en nom del grup socialista amb una intervenció carregada de retrets contra la posició del popular Núñez Feijóo, a qui ha acusat d'alimentar falsament la idea d'un govern il·legítim, pel fet de ser la llista més votada, però obviant el sistema de majories de la democràcia parlamentària. El portaveu del PSOE ha demanat el PP "mesura i seny" en les seues manifestacions públiques, per a frenar els insults, com el "que et vote Txapote", distanciar-se de Vox i rebaixar la tensió al carrer. "No siguen alimentant la bèstia, perquè acabarà devorant-los. No ataquen el PSOE, ataquen la democràcia", ha advertit, després de denunciar el llançament d'ous a un diputat aquest dijous i recordar la violència de les protestes davant les seus socialistes.
López ha defés l'amnistia com una decisió "valenta". "Estem segurs que amb ella avançarem amb pas ferm a convivència i retrobament" ha manifestat, recordant l'amnistia que va permetre la transició del franquisme a la democràcia, "perdonant delictes molt més greus". "Ens volen dir que allò que férem hui seria inconstitucional?", s'ha preguntat l'exlehendakari socialista que ha celebrat que "una vegada més els socialistes obrim camins que seran transitats per aquells que una vegada més ens critiquen per fer-ho".
Finalment, ha criticat la falta de programa del PP com a alternativa de govern, evidenciant que Núñez Feijóo va centrar tot el temps de la investidura a atacar l'amnistia i els pactes del PSOE. En contraposició ha repassat les mesures "cap a la igualtat" de l'acord amb Sumar i ha promés "socialdemocràcia en vena contra les polítiques neoliberals". "Sánchez ha vingut amb propostes clares i un projecte per a Espanya. I per a la convivència d'aquells que sentint-nos diferents volem continuar caminant junts", ha valorat, després de retraure el "retrocés" en drets i la recuperació de la "censura" després dels acords autonòmics i municipals amb Vox.
Sánchez: "La democràcia només és possible si s'accepta la derrota"
Pedro Sánchez ha tancat la sessió amb una breu intervenció dirigida majoritàriament als socialistes, a què ha instat a mantindre la calma contra "el soroll i la fúria". El socialista ha insistit a denunciar que l'amnistia és una excusa de PP i Vox per a intentar tombar la reedició d'un govern progressista i ha demanat Núñez Feijóo que accepte "la derrota". "En democràcia les victòries són limitades, i les derrotes també. La democràcia parlamentària només és possible si s'accepta aquesta derrota temporal i limitada". Ha acabat agraint "de cor" i en totes les llengües oficials el suport dels grups parlamentaris i els votants per a un acord per a "avançar i no retrocedir, que promet que "millorarà la vida de les persones".