Pedro Sánchez i Yolanda Díaz acorden "accelerar" les negociacions per a tindre pacte de govern aquest mes

Sumar situa els principals punts de conflicte en les millores socials i laborals, però admet que no contemplen un altre escenari que no siga entendre's amb el PSOE

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, reunits aquest dimecres
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, reunits aquest dimecres / Fernando Alvarado (Efe)

La investidura de Pedro Sánchez ja està en marxa. El president espanyol en funcions i secretari general del PSOE ha acordat amb Yolanda Díaz, vicepresidenta segona en funcions i líder de Sumar, "accelerar" les negociacions per a tindre un acord de govern de coalició al llarg d'aquest mes d'octubre. Així ho ha avançat Nacho Álvarez, secretari d'estat de Drets Socials i negociador de la formació plurinacional que aglutina una quinzena de partits, entre els quals estan Podem i Esquerra Unida.

Álvarez ha comparegut al Congrés per a donar compte de la primera reunió que han mantingut Sánchez i Díaz en la cambra baixa mateixa, que s'ha estés una mica més d'una hora. La trobada entre els dos eventuals socis del futur executiu espanyol ha tingut lloc l'endemà que el socialista acceptara l'encàrrec del rei, Felip VI, per a intentar formar govern després del fracàs en la investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo.

El negociador de Sumar ha assegurat, entre altres coses, que encara que en aquests dos mesos que fa que parlen s'han produït avanços, encara tenen pendent arribar a enteses en assumptes clau per a la plataforma de Díaz, com són els avanços en matèria social i laboral. Per exemple, la reducció de la jornada laboral, l'impuls d'un nou estatut de treball "del segle XXI que regule l'acomiadament", i la millora de la conciliació.

Encara no s'ha posat damunt la taula la composició de l'hipotètic executiu de coalició ni quins noms podrien estar-hi. Fonts de Sumar han assenyalat que aquesta qüestió s'abordarà més endavant i en paral·lel a la negociació de l'acord de govern, però quan aquest estiga ja encarrilat.

Diferències "importants" en drets socials i laborals

Un aspecte de què sí que han parlat Sánchez i Díaz és l'"amnistia", ha confirmat Álvarez. Precisament en aquest assumpte, i en matèria territorial en general, PSOE i Sumar van a una sense "discrepàncies". En aquest moment, de fet, les diferències més "importants" que mantenen versen sobre l'impuls de millores en material social i laboral que exigeixen els de Díaz per a reeditar el govern de coalició. "Nosaltres parlem amb el Partit Socialista en aquesta i en totes les reunions del conjunt de l'agenda", ha admés Álvarez, davant la pregunta expressa de si l'amnistia s'havia tractat en l'entrevista d'aquest dimecres.

El representant de Sumar ha recalcat que ells no contemplen un altre escenari que no siga l'acord amb el PSOE, però ha subratllat que no val "qualsevol govern", sinó que cal ser "ambiciosos" i avançar encara més en drets socials i laborals.

El PSOE nomena una comissió negociadora

En representació del PSOE ha sigut la ministra d'Educació en funcions, Pilar Alegría, qui ha valorat la primera trobada oficial entre Sánchez i Díaz, en qualitat de portaveu del partit. Alegría no ha volgut referir-se explícitament a la possible amnistia per als implicats en el procés que aclapara bona part de les converses, ja que és la condició que reclamen els independentistes catalans per a donar suport a la investidura del socialista. Sí que ha anunciat que el PSOE ha nomenat una comissió negociadora per a pilotar el diàleg amb els grups parlamentaris que està conformada, a més de per ella mateixa, per altres pesos pesants del partit com són la ministra d'Hisenda i Funció Pública en funcions i sotssecretària general dels socialistes, María Jesús Montero; el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaños; el secretari d'Organització, Santos Cerdán, o el diputat i exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, encarregat de debatre en la sessió d'investidura de Feijóo.

Pedro Sánchez té fins al 27 de novembre per a armar la majoria parlamentària suficient al Congrés —absoluta en primera votació, simple en segona—. És en aquesta data quan s'hauria de celebrar, a tot tardar, la primera ronda. Va ser l'intent frustrat de Núñez Feijóo el que va activar el compte arrere i, per ara, no hi ha dia fixat per al torn del socialista. El president espanyol en funcions ha obert una ronda de contactes amb les diferents forces polítiques del Congrés tret de Vox, i ha apostat per converses "discretes" en contrast amb els acords, que assegura que seran "transparents i coneguts". Fonts socialistes assenyalen que Sánchez mantindrà una primera trobada amb tots els grups previstos durant la pròxima setmana i, a partir d'ací, serà la comissió negociadora qui prendrà el relleu per a continuar les converses fins que hi haja un acord. En tot cas, si no tira avant la investidura, per a la qual el PSOE necessitarà el suport de Junts i Esquerra Republicana, hi hauria noves eleccions generals el 14 de gener.

També et pot interessar

stats