El personal de la Generalitat no haurà d'anar a la feina en cas d'avís roig

La Direcció General de Funció Pública elabora un nou protocol d'actuació en cas d'"emergències exteriors" en què es contempla tancar centres de treball o avançar l'horari d'eixida

Funcionaris de la Generalitat, aquest dilluns
Funcionaris de la Generalitat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un avís roig com el decretat per l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) el passat 29 d'octubre, dia de la DANA que s'ha cobrat almenys 223 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana, serà motiu perquè el personal de la Generalitat estiga exempt d'anar al lloc de treball. La mesura s'incorpora en el nou protocol d'actuació en cas d'"emergències exteriors" per al funcionariat de l'administració autonòmica, que ha elaborat la Direcció General de Funció Pública en resposta a un requeriment formulat per la Inspecció de Treball arran, precisament, de l'episodi d'inundacions de fa dos mesos.

Este full de ruta s'ha escrit en col·laboració amb els sindicats i l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) i pretén posar, negre sobre blanc, com han de respondre els centres de treball davant d'una situació d'emergència meteorològica. Conté mesures "precises i coordinades" amb la finalitat de proporcionar instruccions als empleats de la Generalitat amb "l'anticipació més gran possible" i estableix que, en cas d'activar-se un avís roig, no hauran d'acudir a la feina, sinó que prestaran servei en modalitat no presencial "si es disposa dels mitjans necessaris" i sempre que "siga possible". Parlem tant de l'administració autonòmica mateixa com de les empreses públiques dependents.

Tres nivells de risc

El document fixa una bateria d'actuacions específiques per a cadascun dels tres nivells de risc. El primer és el groc, el més baix, per al qual s'estipula que els treballadors hauran d'acudir al centre de treball "de forma habitual" i faran "un seguiment de l'evolució de l'alerta" per a adoptar mesures si correspon, alhora que es mantenen "atents a la informació que emeten els òrgans competents".

En cas d'avís taronja, les direccions territorials o els responsables de centre a escala local "valoraran" i, si cal, "podran acordar un possible avançament de l'horari d'eixida del personal, fins i tot es podrà determinar el tancament preventiu". A més s'estableix que el personal "haurà d'emportar-se al domicili l'ordinador portàtil i els mitjans tecnològics que li permeten teletreballar".

I per al nivell roig s'indica que, encara que l'òrgan competent en matèria de protecció civil i d'emergències no haja suspés l'activitat, la Generalitat —subsecretaries o la Direcció General de Funció Pública— "podran determinar de manera preventiva el tancament del centre" de treball "durant el període que estime necessari amb motiu de l'alerta". En este sentit, precisa que si l'avís roig es decreta abans que acabe la jornada laboral, el personal té dret a "abandonar" el lloc si percep un risc greu o imminent i emportar-se "tret de causa justificada", l'ordinador portàtil per a treballar "durant el temps afectat". Per contra, si el tancament es determina fora de l'horari laboral, la plantilla "no acudirà al lloc de treball i haurà de prestar serveis en modalitat no presencial si disposa dels mitjans necessaris per a això i siga possible".

Mentrestant, en els centres en els quals es presten serveis a torns, sempre que el servei "tinga caràcter essencial i resulte imprescindible" i els del torn següent no es poden incorporar per impossibilitat d'accés, "se sol·licitarà a la plantilla que continue donant el servei fins que la situació s'estabilitze i puga acudir el relleu".

Marc d'actuació

L'objectiu del protocol és establir un marc d'actuació en cas d'emergències exteriors, així com "vetlar per la seguretat i salut laboral" conforme a la llei de prevenció de riscos laborals i a les instruccions de les autoritats competents en emergències i protecció civil. Declarada l'alerta meteorològica, l'efectivitat d'estes mesures "s'estendrà tant al personal el centre de treball del qual o el domicili radique en una zona afectada" "com al que no es trobe en estos supòsits, però haja de travessar una zona afectada per a desplaçar-se des de casa al centre de treball o viceversa, o haja de realitzar algun desplaçament per raó de treball".

Quant a les obligacions del personal, s'estableix que haurà de "complir les instruccions i recomanacions que es dicten tant per les autoritats competents com pels òrgans, unitats administratives o responsables dels centres de treball", així com "tindre el mòbil disponible i mantindre's activament informat sobre la situació i evolució de l'alerta i de qualsevol de les mesures adoptades a través de mitjans de comunicació i canals oficials".

Protocols insuficients

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha valorat este dijous "les aportacions" de la Inspecció de Treball, que entén com un "element de millora permanent" de la normativa de seguretat, i ha remarcat que el protocol especial s'ha elaborat "ràpidament" i en el marc del diàleg social.

Des del sindicat UGT del País Valencià, el secretari general, Ismael Sáez, ha recordat que els protocols no són guies "absolutes" i que és el sentit comú i el risc el que "indica a cada treballador quin és el comportament correcte, que en primer lloc ha de ser la protecció de la vida i la salut". Pep Cloquell, coordinador de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, entén que el document "no és suficient i es podria millorar". Els dos sindicats s'han mostrat a favor de col·laborar amb la patronal i l'empresariat per a elaborar un full de ruta semblant que incloga la totalitat dels treballadors i treballadores.

També et pot interessar

stats