El Pla Convivint invertirà 561 milions i crearà 6.600 places públiques de serveis socials
Contempla 247 actuacions que generaran 3.500 nous llocs de treball directes i estan dirigides a persones majors o amb diversitat funcional, dones víctimes de violència masclista i menors
La Comunitat Valenciana invertirà 561 milions d'euros en el seu primer pla d'infraestructures de serveis socials 2021-2025, que contempla 247 actuacions, tant en residències com en centres de dia. L'objectiu és crear 6.600 places públiques, generar 3.500 nous llocs de treball directes i garantir l'accés equitatiu a aquests recursos.
El Pla Convivint, que s'ha presentat aquest dijous al Palau de la Generalitat, pretén que la ciutadania tinga un recurs públic diürn a vint minuts de casa i un de residencial a trenta minuts. També, que en cada departament hi haja almenys un recurs de cada tipologia (majors, diversitat funcional, salut mental i infància). Les actuacions que contempla, repartides per totes les comarques valencianes, estan dirigides a les persones majors o amb diversitat funcional, dones víctimes de violència masclista i menors.
És, en resum, el quadern de bitàcola per als pròxims quatre anys en matèria de serveis socials. Un projecte elaborat a partir del primer mapa de necessitats socials de la Comunitat Valenciana, que va realitzar l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials a través d'una metodologia pionera a Espanya. Aquesta ha tingut en compte tant indicadors socials i poblacionals com de vulnerabilitat i demanda efectiva per a poder fixar amb "objectivitat" els recursos que es requereixen.
El programa, el primer d'infraestructures del sistema públic valencià es finançarà a través de diverses vies: amb fons propis de la Generalitat, mitjançant ajudes europees i també amb les aportacions municipals.
El gruix de les actuacions previstes té com a destinatària la població més major. En el full de ruta del document s'han projectat un centenar de centres nous, residències públiques i centres de dia, per a 4.400 nous usuaris.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat durant l'acte institucional que és un "moment històric", perquè el pla suposa tindre una "eina potent per a aconseguir la consolidació de l'estat social valencià" que continuarà combatent el "forat negre" en el qual "els anteriors governs havien sumit als serveis socials". Ha destacat, així mateix, la rellevància de l'objectiu d'universalització dels serveis socials, ja que aconseguirà una societat "més decent, més integrada, més cohesionada i més humanitzada".
La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el Pla Convivim suposarà "la dignificació de la xarxa pública", tant per la construcció de nous espais com per l'adequació d'instal·lacions que en molts casos portaven més de trenta anys sense cap reforma, i en tots els casos es basarà en el nou model residencial centrat en la persona. La Generalitat vol fer aquestes instal·lacions el més semblant possible als habitatges dels usuaris i usuàries, i comptaran a més amb espais intergeneracionals. A més, totes les infraestructures incorporaran els ensenyaments que ha deixat la Covid-19 per a poder afrontar millor futures possibles pandèmies.