Podem planteja una llei perquè la Generalitat assumisca competències de les diputacions
L’objectiu de la formació morada és superar un model "d’opacitat, corrupció i ineficàcia".
Podem ha presentat la seua proposició de llei valenciana sobre les competències de les diputacions provincials, que té com a objectiu superar un model "d’opacitat, corrupció i ineficàcia".
La proposta planteja que la Generalitat assumisca com a pròpies les competències exercides per les corporacions provincials en infraestructures, turisme, cultura i esports, educació, salut i benestar, medi ambient i desenvolupament sostenible, ocupació i seguretat i orde públic.
El síndic del partit, Antonio Estañ, ha explicat que no poden proposar l'eliminació de les diputacions perquè es necessitaria una reforma constitucional. Tanmateix, ha assegurat que la Generalitat pot assumir com a pròpies les competències que li són exclusives segons l'Estatut i que actualment exerceixen les diputacions.
Per tant, la seua proposta és que aquestes competències passen a l'administració autonòmica i siga aquesta la que decidisca quines exercirà directament i en quin règim les delega en les entitats locals.
D’aquesta manera, podria delegar en les diputacions les competències que no siguen d'interés general per a la Comunitat Valenciana, sempre de forma expressa. En aquest cas cada conselleria establiria els mecanismes de coordinació necessaris.
La llei, que consta només de cinc articles i tres disposicions, explica també que les competències que exerceixen les diputacions per la llei de règim local no es poden eliminar. Ara bé, segons Estañ sí que es poden "marcar criteris i establir objectius clars de com executar-les", per exemple amb criteris objectius per a "eliminar la forma partidista d'executar els plans d'obres".
Segons la proposta de Podem, la Generalitat coordinarà les funcions pròpies de les diputacions que siguen d'interés general per a la Comunitat Valenciana. Així mateix, planteja crear una comissió de transferències creada per la Generalitat i amb presència de les corporacions afectades per al traspàs de serveis, mitjans i recursos de les competències afectades.
Pel que fa al pressupost, el síndic de Podem ha explicat que l'Estat continuarà transferint a les diputacions el pressupost per a les competències que mantinga, i la Generalitat rebrà les transferències corresponents a aquelles que assumisca, com "ha passat en comunitats uniprovincials".
Podem pensa que pot ser aprovada
Estañ ha indicat que pensen que "pot ser aprovada" pels partits que ja s'han mostrat disposats a superar l'actual model, i ha recordat la sorpresa que va causar en Podem que el PSPV no donara suport fa una setmana a la seua proposta de resolució per a incorporar a la Generalitat el pressupost de les diputacions i que, en canvi, se'ls remetera a la futura llei de governs locals que fa dos anys que esperen.
Enfront d'això, ha defés la seua llei, "molt més concreta, que aclareix competències i que sí que es podrà dur a terme aquesta legislatura". "No entendrem una resposta que no siga votar favorablement", ha asseverat el síndic de Podem.
Compromís, partidari d’anar “més enllà”
Compromís s'ha mostrat a favor de la proposta que ha presentat Podem sobre les diputacions, però ha advocat per anar "més enllà" i reformar les normes estatals perquè les autonomies puguen decidir el seu model territorial i si volen o no les corporacions provincials.
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assegurat que "els valencians no volem les diputacions, sinó un altre model i volem que des de l'Estat se'ns done la possibilitat d’autoorganitzar-nos per a fer desaparéixer les diputacions de manera definitiva".
Gaspar critica les contradiccions de Podem
El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha assenyalat que "no hi ha institucions sagrades", però ha criticat les "contradiccions" de Podem sobre les corporacions provincials i que presente una proposició de llei "sense una reflexió ni una consulta prèvia" als alcaldes.
Gaspar ha recalcat que "no hi ha competències innegociables", però ha recordat que la Diputació és una figura arreplegada en la Constitució i que qualsevol canvi "ha de realitzar-se a més amb una reflexió i una consulta prèvia als seus usuaris, els alcaldes".
El president de la Generalitat, Ximo Puig, també s'ha pronunciat respecte de la controvèrsia sobre el futur de les diputacions. En la seua opinió, cada comunitat autònoma hauria de poder decidir el seu model territorial, però per a això cal una reforma constitucional.