Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

La Plataforma pel Finançament es reuneix este divendres, en ple debat sobre el fons d'anivellament

Els sindicats CCOO i UGT, la patronal CEV i el PP, el PSPV i Compromís en formen part

La Plataforma pel Finançament, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Plataforma per un Finançament Just es reunirà este divendres a València, en un moment en què el debat polític en matèria de finançament autonòmic està centrat en la condonació del deute i el fons d'anivellament, i just una setmana abans de la reunió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb Pedro Sánchez.

Els sindicats CCOO i UGT, la patronal CEV i tres dels quatre partits amb representació a les Corts —el PP, el PSPV i Compromís, ja que Vox considera que el sistema de finançament autonòmic és un fracàs— formen part d'esta plataforma, que no es reuneix des de novembre del 2023.

A principis d'esta setmana, tant el PSPV-PSOE com Compromís van reclamar que la plataforma es reunira amb urgència, encara que amb intencions diferents: els socialistes per a "actualitzar" les seues propostes i Compromís perquè Mazón porte a la seua reunió amb el president del govern una postura consensuada en esta matèria. Així, el síndic socialista a les Corts, José Muñoz, ha considerat que ha arribat el moment de "repensar" el manifest de la plataforma perquè la Comunitat Valenciana ha passat a "una altra pantalla" i cal centrar-se en la reforma del sistema i en la condonació del deute.

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha reivindicat la necessitat d'una reunió urgent perquè Mazón porte a la seua trobada amb Sánchez "el consens de tot un poble" i considerar que no fa falta "actualitzar" les reivindicacions ja consensuades en este òrgan: que es reforme el sistema, es condone el deute i hi haja un fons transitori.

Segons el parer de la portaveu adjunta del PP Laura Chuliá, qui té interés a actualitzar els continguts d'esta Plataforma és el PSPV, que "ha canviat d'opinió" sobre el fons d'anivellament "avantposant els interessos partidistes", perquè les necessitats dels valencians "continuen sent les mateixes".

La reunió arriba una setmana després que en el debat sobre l'estat de la Comunitat Valenciana celebrat a les Corts s'aprovara, gràcies al suport del PP, una proposta de Compromís que demana un fons d'anivellament transitori, de 1.782 milions anuals, una compensació del deute històric i la reforma urgent del sistema de finançament.

Per contra, el PP no va poder tirar avant la seua iniciativa sobre finançament, a causa dels vots en contra del PSPV i Vox, en la qual demanaven la convocatòria de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera, un fons d'anivellament i una reestructuració del deute.

La setmana que ve, el 4 d'octubre, Mazón està citat per Pedro Sánchez a la Moncloa en la ronda de contactes que manté amb els presidents autonòmics, en la qual el cap de l'executiu valencià ha avançat que exigirà "tot el que necessita" la Comunitat Valenciana.

Reforma del finançament