El ple del Consell aprova el recurs contra Sánchez per no convocar la conferència de presidents autonòmics

El govern valencià ha aprovat 450 places de salut mental a díhuit centres de dia

El ple del Consell, reunit este divendres a Ontinyent
El ple del Consell, reunit este divendres a Ontinyent / GVA

El ple del Consell ha aprovat iniciar accions legals davant del Tribunal Suprem perquè el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, convoque la Conferència de presidents autonòmics. La decisió, avançada en els últims dies, inclou interposar un recurs contenciós administratiu contra "la inactivitat" del cap de l'executiu. 

S'ha adoptat en l'última reunió del govern en este curs polític abans de les vacances estivals a Ontinyent (Vall d'Albaida). També s'ha donat llum verda al decret per a regular els apartaments turístics, que este dijous van anticipar el cap del Consell, Carlos Mazón, i la consellera de Turisme, Nuria Montes.

Respecte de la Conferència de presidents, la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha assenyalat que s'han iniciat accions legals després de rebre l'informe favorable de l'Advocacia de la Generalitat. Ha recalcat que Sánchez ha de "convocar ja" la conferència per a debatre sobre la llei d'amnistia i el finançament autonòmic, a més d'altres temes transversals per a les autonomies com aigua, vivenda o la política migratòria. 

Acusa Sánchez de falta de "lleialtat institucional" i descoordinació amb les comunitats autònomes. Segons ha destacat, el cap de l'executiu espanyol està "obligat a convocar-la almenys dos vegades a l'any", segons el reglament. L'última reunió es va celebrar a Palma el 13 de març del 2022. 

Així mateix, ha recordat que també pot activar-se a petició del comité preparatori, o de deu presidents de comunitats autònomes i ciutats amb Estatut d'Autonomia. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, va sol·licitar la convocatòria en dos ocasions —el 24 de novembre del 2023 i el 24 d'abril del 2024— amb la firma de tretze i catorze autonomies i per a abordar la llei d'amnistia i el model de finançament autonòmic. En este sentit, Merino ha celebrat que la investidura de Catalunya i el nou acord fiscal hagen reobert el debat sobre el finançament i el dèficit que pateix la Comunitat Valenciana.

"La inactivitat del president del govern d'Espanya, sense convocar la conferència de presidents, menyscaba el funcionament d'este instrument de cooperació territorial i no dona resposta a les demandes de les comunitats autònomes", ha criticat.

450 places més a díhuit centres de dia de salut mental

Merino també ha anunciat el vistiplau a la contractació de 450 places de professionals sanitaris per a millorar l'atenció assistencial a díhuit hospitals de dia de salut mental.

També et pot interessar

stats