Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El PNB manté el no a Feijóo encara que Vox quede fora del govern

Els populars pressionen els bascs per a tirar avant un executiu en solitari amb l'argument que l'oferiment de l'extrema dreta "canvia les regles del joc"

Reunió de l'Euzkadi Buru Batzar, comité executiu del PNB / Twitter: @eajpnv

El PP redobla la pressió sobre el Partit Nacionalista Basc (PNB) perquè repense la negativa a negociar una investidura d'Alberto Núñez Feijóo com a president de l'executiu espanyol, ara que han aconseguit que Vox els oferisca també el suport dels seus 33 diputats a canvi de res. Tot i el canvi de postura de la ultradreta, que buscava aplanar el camí de Feijóo a la Moncloa, els penebistes s'han reafirmat aquest dilluns en la decisió de no facilitar una investidura hipotètica del candidat popular i li han tancat de nou la porta.

La direcció del PNB ha considerat "oportú" recordar en les xarxes socials que el 24 de juliol ja van comunicar al PP "ben clarament" que no entaularien cap diàleg amb ells ni secundarien la investidura de Feijóo. Davant les especulacions sorgides en mitjans polítics i mediàtics de Madrid i Euskadi en les últimes hores sobre un possible canvi d'opinió dels nacionalistes bascos en haver renunciat Vox a entrar en el govern de Feijóo i prestar-li els vots que necessita de manera incondicional, el comité executiu del PNB els ha volgut "refrescar la memòria".

Els bascs acaben d'un colp de ploma, per tant, amb l'esperança dels populars per a poder armar una majoria en el Congrés que els permeta convertir Feijóo en el nou president espanyol. Els vots dels cinc diputats penebistes haurien sigut decisius per a apuntalar la investidura d'un govern en solitari del PP, que hauria sumat un total de 177 suports —un més de la majoria absoluta—: els del PP mateix, més Vox, UPN i Coalició Canària.

Abans de la rèplica del PNB, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, havia subratllat que Feijóo té més vots per a la investidura que el socialista Pedro Sánchez i es mostrava confiat que "en les pròximes hores" també recaptaria el suport de Coalició Canària i els bascs perquè amb el pas arrere de Vox "les regles del joc canvien". I insistia en la tesi que ha defensat el PP durant tota la campanya electoral: l'objectiu és governar en solitari Espanya, a pesar dels pactes autonòmics i municipals que han tancat amb Vox en diversos punts de la geografia, entre d'altres a la Comunitat Valenciana. "El Partit Popular ofereix un govern en solitari per a prendre les regnes del país com més prompte millor", han reiterat en Twitter.

En el bloc de l'esquerra les negociacions se succeeixen amb discreció mentre el rellotge corre, a expenses del que faça el PP i amb la vista posada en la constitució de les Corts el 17 d'agost, quan comença oficialment la legislatura. El diputat de Sumar i portaveu d'IU en el Congrés, Enrique Santiago, no descarta que la presidència de la cambra baixa puga recaure en una força independentista o nacionalista: "Estem construint una aliança àmplia i considere que cap proposta està descartada".

Santiago, que ha acudit al parlament per a presentar les credencials com a diputat, ha recalcat de cara a la investidura que el PP "no té aliats, ningú li agafa el telèfon perquè ha vinculat les polítiques a l'extrema dreta". I s'ha mostrat confiat que el PNB no canviarà de postura perquè no contempla que hi haja "cap força democràtica" que sustente un govern secundat per la ultradreta.

Des del PSOE, la portaveu de l'executiu en funcions, Isabel Rodríguez, ha assegurat que la decisió de Vox de cedir els vots dels seus diputats debades al PP respon a un acord que segellaren Feijóo i Abascal "en aquelles reunions secretes", en referència a la trobada que va transcendir entre els líders dels dos partits després de les eleccions. La socialista ha demanat al PP que "abandone la impostura de fer creure que és una sorpresa l'oferiment de Vox".

Eleccions 23J