Polèmica per l'enfocament de la comissió d'investigació sobre la DANA a les Corts
PSPV i Compromís temen que el PP la utilitze per a afavorir la gestió de Mazón i per a "atacar el govern espanyol", i es queixen que els consellers implicats no donaran explicacions en seu parlamentària fins després de Nadal
Este dimecres es posa en marxa a les Corts el rellotge per a activar una comissió d'investigació parlamentària sobre la devastadora DANA que va negar uns huitanta pobles en diverses comarques valencianes i s'ha cobrat la vida d'almenys 222 persones. L'òrgan ja genera polèmica per les discrepàncies existents entre els grups de la cambra fins i tot abans de ser aprovat. Tots coincideixen en la necessitat de crear-la, però xoquen en el fons i el contingut. És a dir, en el pla de treball. PSPV i Compromís temen que nasca polititzada a favor de la gestió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i que el PP la convertisca, amb el suport de la Vox com la seua "crossa", en una cosa semblant a la de l'accident del metro de València del 2006, "absolutament manipulada".
Després de la junta de síndics, els portaveus dels quatre grups parlamentaris han deixat este dimarts clara la seua postura al respecte. PP, Vox i Compromís no han tancat la porta a demanar la compareixença del president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, així com la d'altres ministres, per a parlar sobre la DANA. La coalició valencianista, però, ha afegit un matís rellevant: "Per a nosaltres el principal responsable d'esta tragèdia i la gestió negligent és el president del Consell i el seu govern", ha manifestat el síndic, Joan Baldoví. El PSPV, per la seua banda, no ha volgut entrar a debatre este assumpte i ha insistit que encara no és el moment de parlar d'això, perquè estem encara "en emergència", en paraules del seu portaveu, José Muñoz.
De moment, en el ple ordinari que se celebra este dimecres es debatran tres propostes per a crear una comissió que investigue la gestió de la DANA, al voltant de les quals s'hauran de posicionar els grups: la del PP, la de Vox i la de Compromís. El PSPV ha decidit retirar totes les iniciatives en esta sessió en senyal de protesta per la negativa de Mazón, diuen, a donar explicacions sobre la riuada. Quan es vote la comissió, tots els partits de l'hemicicle han de presentar el seu pla de treball.
A falta de saber el calendari, el contingut i les persones cridades a declarar, sobrevola pel debat la possible presència de Sánchez, que es convertiria en el primer president espanyol a intervindre en una comissió d'investigació a les Corts. Vox, exsoci del PP, és l'únic partit que ja ha deixat clar que demanaran que vinga tant Sánchez com els ministres Fernando Grande-Marlaska, d'Interior, i Teresa Ribera, fins ara responsable de Transició Ecològica. "Demanarem totes les compareixences dels qui directament, indirectament o tangencialment tenien responsabilitats [en la DANA], i alguns considerem, pels fets que ja coneixem, que han tingut conducta criminal", ha assenyalat el síndic, José María Llanos. I ha afegit que miren tant a escala autonòmica com estatal: "Volem arribar fins al final, caiga qui caiga".
PSPV i Compromís coincideixen en una preocupació: que la futura comissió d'investigació no repetisca l'ocorregut amb la que va abordar l'accident del metro de València, que va saldar-se amb 43 morts i 47 ferits. "Volem que realment servisca per a dirimir responsabilitats i esclarir la veritat, i que no vinguen persones entrenades per una empresa per a repetir com papagais el que l'interesse al PP", ha advertit Baldoví. La portaveu adjunta de la coalició valencianista, Isaura Navarro, ha afegit que tenen por que, "veient que PP i Vox es posen d'acord en absolutament tot", neguen compareixences dels consellers implicats en la gestió de la DANA i adopten "una estratègia política d'opacitat per a atacar el govern espanyol en lloc d'explicar què ha passat". Muñoz, en nom dels socialistes, ha denunciat que aquella comissió parlamentària sobre el sinistre ferroviari va nàixer "absolutament manipulada" per a "tancar ràpid" l'assumpte. "Volia posar terra sobre els morts", ha dit.
La presa de possessió dels nous consellers del govern de Mazón, tres dies abans que es complisca un mes de les inundacions, ha sigut un altre dels assumptes presents a la junta de síndics. L'oposició al complet, també Vox, coincideix que ha arribat "tard, molt tard" —paraules de Llanos—. PSPV i Compromís, a més, han coincidit a denunciar el que consideren una reestructuració "indigna" i "surrealista", que no ha tingut ni traspàs de carteres entre les quatre persones entrants i les dos conselleres destituïdes, Salomé Pradas i Nuria Montes. "L'única remodelació lícita i legítima seria la dimissió de Mazón i de tots els consellers que han demostrat incompetència en la gestió d'una catàstrofe d'esta magnitud", ha insistit Baldoví.
Un president "a la fuga"
Els socialistes i Compromís també han carregat contra el PP per impedir que els consellers i conselleres implicats en la gestió de la DANA donen explicacions en seu parlamentària abans de Nadal, quan acaba l'actual període de sessions. La coalició valencianista reclama les compareixences del conseller d'Educació, José Antonio Rovira, especialment després de les polèmiques declaracions que va fer sobre l'accident mortal en un col·legi de Massanassa. També reclamen poder interpel·lar sobre el que han fet a la vicepresidenta Susana Camarero, com a responsable de benestar social, i el conseller Marciano Gómez, de Sanitat, dels qui critiquen el silenci mantingut fins ara sobre les seues àrees de gestió. "Són conselleries que sembla que han desaparegut de la faç de la terra" ha criticat Baldoví. El portaveu del PSPV ha carregat contra Mazón per no haver esclarit les "llacunes" que consideren que encara hi ha sobre la seua agenda en la vesprada del 29 d'octubre. "És un president a la fuga", ha dit Muñoz, que ha assegurat que té "pànic" del que puga dir l'exconsellera d'Interior destituïda, Salomé Pradas.
El PP rebutja de ple totes estes acusacions. El síndic, Juan Francisco Pérez Llorca, ha anunciat que el conseller Rovira retrà comptes en comissió. A més considera que el president Mazón ja ha donat la cara, amb una compareixença urgent en les Corts, i donarà totes les explicacions necessàries. "Ja m'agradaria com a valencià que el govern d'Espanya prenguera nota del que fa el president de la Generalitat, que és l'únic dirigent polític al capdavant d'una administració que ha comparegut voluntàriament en seu parlamentària, i compareixerà tres vegades abans de Nadal", ha assenyalat el popular.
Reordenació del calendari parlamentari
La junta de síndics d'este dimarts ha aprovat el calendari que se seguirà a les Corts en el que queda d'any, completament readaptat a la DANA. La tramitació dels pressupostos ha quedat paralitzada i s'ajorna a gener, quan es coneixerà el cronograma de treball. En les setmanes que queden fins a Nadal, el treball parlamentari se centrarà en altres assumptes, marcats per la resposta a l'emergència. En el ple d'este dimecres es debat la creació d'una comissió d'investigació específica, i dijous compareix Mazón en la sessió de control. En les pròximes dos setmanes se celebraran diverses comissions parlamentàries de treball en matèries com justícia o política social.
Ja en la tercera setmana de desembre està previst un ple monogràfic amb les compareixences dels quatre nous membres del govern de Mazón: el nou vicepresident segon i conseller per a la Reconstrucció, Francisco José Gan Pampols; i els titulars d'Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama; Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez; i Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano. Serà divendres, 20 de desembre, per a exposar les seues noves responsabilitats i full de ruta en el Consell. Sense comptar el ple d'esta setmana, no serà fins dimecres i dijous 18 i 19 quan n'hi haurà un altre ordinari amb sessió de control inclosa al president Mazón i al Consell.
Gener, que normalment és mes inhàbil, s'ha habilitat este 2025 perquè els grups parlamentaris puguen avançar en totes les iniciatives —com ara preguntes, interpel·lacions, proposicions no de llei (PNL) o sol·licituds de compareixença— relatives a la DANA. En febrer comença, com és habitual, el segon període de sessions del curs polític.
Comissions d'investigació al Congrés
D'altra banda, Compromís, Sumar, Podem, ERC i Junts han registrat una petició per a crear una comissió en el Congrés per a esclarir la gestió de la DANA. Tots estos partits consideren que és necessari depurar responsabilitats polítiques del govern de la Generalitat i de l'executiu espanyol en la cambra baixa. Encara es desconeix la llista completa dels compareixents, però que sí que s'ha confirmat és que demanaran explicacions a Mazón i a molts dels seus consellers. Paral·lelament, el PSOE ha anunciat que presentarà la seua pròpia proposta de comissió, que abastarà "un àmbit més ampli" que la que plantegen els seus socis d'investidura, centrada a la Comunitat Valenciana.