La Policia diu que Gürtel es va assentar a la Comunitat per la bona relació Camps-Bigotes
L'inspector que va dirigir les perquisicions del cas en la UDEF, Manuel Morocho, ha parlat d'una relació de "proximitat" i "familiaritat" entre l'expresident i Álvaro Pérez
L'inspector de Policia que va investigar el cas Gürtel ha explicat que la trama es va desplaçar a la Comunitat Valenciana per la "bona relació" que tenia l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes, amb l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, i perquè consideraven que obtindrien negocis tant en el PP com en la Generalitat.
El tribunal de l'Audiència Nacional que jutja Camps i més d'una vintena d'acusats per adjudicacions presumptament irregulars en la xarxa Gürtel en la Comunitat Valenciana ha escoltat aquest dimecres el testimoni de l'inspector que va dirigir les perquisicions del cas en la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), Manuel Morocho, i dos companys més.
Els tres han anat ratificant, d'un en un, els informes que han establit les bases de l'acusació d'aquesta branca del cas Gürtel, i Morocho ha donat suport a la tesi de la Fiscalia: el 2004 la trama es va desplegar a la Comunitat Valenciana per la bona relació que el Bigotes va entaular amb Camps, una cosa que el primer subscriu i el segon nega rotundament.
Morocho ha explicat que, "gràcies" a aquella "bona relació", es va produir la "basculació" de l'"estructura Correa a València" en un moment en el qual aquesta "va deixar de tindre pes a escala central"; i que els considerats capitostos de la trama van creure que això "els anava a obrir les portes per a les dues activitats principals" de la xarxa: aconseguir actes de campanya del PP i obtindre contractes amb l'administració valenciana.
Però el "paradigma" era el mateix que es va seguir a la Comunitat de Madrid: buscaven organitzar campanyes electorals i "d'aquesta manera aconseguir l'afavoriment de la contractació pública".
Morocho ha parlat d'una relació de "proximitat" i "familiaritat" entre Camps i el Bigotes, segons denoten les converses telefòniques analitzades, en les quals l'expresident i la dona mostren un "agraïment" a l'empresari "per tot el que està fent per la família", ha dit.
Segons l'inspector, es pot considerar que Álvaro Pérez "treballa per al president" i no tant per al PP valencià, i també ha esmentat els regals que li va fer a Camps, a la dona, a l'exvicepresident valencià Vicente Rambla i a la dona, en els quals, segons les converses, posava "molt de si mateix" i donava a entendre que eren contraprestacions ad hoc perquè se'l reconeguera.
També li va entregar —ha prosseguit el testimoni policial— regals a ex alts càrrecs com l'ex secretari general del PP valencià Ricardo Costa; l'exvicesecretario d'organització David Serra; o l'exvicepresident valencià Víctor Campos, noms que també figuren entre els llistats de telefonades del Bigotes aquells anys en què la trama Gürtel va treballar a la Comunitat Valenciana.
Com en els altres judicis de la macrocausa en els quals ha declarat, l'inspector ha relatat el modus operandi de la xarxa, que presentava una "actuació coordinada i unitària" amb independència de l'administració per a la qual treballara i que tenia com a "objectiu final" l'"enriquiment" econòmic.
Per a això, es fraccionaven contractes, es trossejaven factures amb altres societats del grup o alienes, i es generaven compensacions internes "perquè els diners rebuts de la Generalitat" o d'alguna conselleria anara "a la caixa de la societat" que ells volien.
La Fiscalia demana dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per a Camps en considerar que hi ha indicis que va donar presumptament instruccions per a contractar amb Gürtel el muntatge d'un expositor de la fira Fitur del 2009. A més d'ell, estan acusats tres dels seus exconsellers (Alicia de Miguel, Manuel Cervera i Luis Rosado) i altres ex alts càrrecs com David Serra.