La Policia de la Generalitat protegirà les víctimes de violència masclista 24 hores al dia
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat a les Corts les línies d'acció durant la legislatura.
La Generalitat desplegarà els agents de la policia autonòmica —la unitat adscrita de la Policia Nacional— perquè protegisquen les dones víctimes de violència masclista en risc extrem si així ho decideix un jutge i elles donen el consentiment. Així ho ha avançat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en una compareixença a les Corts per a explicar les línies d'acció del seu departament durant la legislatura.
“Les dones que no se senten segures no són lliures”, ha manifestat Bravo, que ha situat el “terrorisme masclista” en l'epicentre de les prioritats del seu departament i ha assegurat que la valenciana és l'autonomia que més recursos dedica a posar fi a aquest problema social.
Més efectius i funcions per a la Policia de la Generalitat
La consellera també ha insistit en la necessitat que tots els col·legis d'advocats i de procuradors de la Comunitat Valenciana compten amb un torn especialitzat en violència de gènere, i que a més siga exclusiu, és a dir, “que un mateix lletrat no puga defensar un presumpte maltractador després d'haver atés una víctima de maltractament”.
La nova funció de la policia autonòmica anirà acompanyada de la reivindicació d'una major dotació d'efectius, dels 392 actuals als 500, que en realitat contempla el conveni amb el Ministeri de l'Interior per al 2020, més un 20% addicional cada any fins al 2023 per a arribar als 600 efectius. Agents de policia que la consellera vol desplegar també als municipis menuts que no disposen de policia local o caserna de la Guàrdia Civil, quan patisquen un repunt de la criminalitat.
Quaranta jutjats nous fins al 2022
D'altra banda, Bravo ha anunciat la construcció de nous jutjats a Alacant, la Vila Joiosa, Alzira, Llíria, Gandia, Oriola, Xàtiva, Torrent, Sagunt i Villena, i la rehabilitació de cinc més, inclosa la seu del TSJCV.
En paral·lel, ha anunciat que reclamarà al govern espanyol 40 noves unitats, 10 cada any fins al 2022, per a resoldre el “dèficit històric” que pateix l’administració de justícia valenciana, una reivindicació que assegura que la Generalitat mantindrà, “governe qui governe”. Igualment, ha confirmat l'augment de les retribucions dels professionals del torn d'ofici per a proporcionar la millor justícia gratuïta, que, segons ha explicat, seran els millors pagats d'Espanya el 2020.
Una altra previsió és l'ampliació del Centre de Coordinació d'Emergències 112 de l'Eliana (València) amb un nou edifici que estarà dotat de “les millors infraestructures i les més modernes tecnologies de comunicació”.
Transformació digital
La consellera també ha donat detalls de noves mesures per a modernitzar l'administració pública durant la legislatura, que ha batejat com la de la transformació digital, amb la creació d'un institut per a projectes d'innovació específics per al sector públic i una oficina de simplificació administrativa, que reduirà els tràmits un 20%.
Pel que fa a l'administració local, Gabriela Bravo ha anunciat una nova llei reguladora del fons de cooperació municipal per a distribuir les ajudes mitjançant criteris objectius, el desenvolupament del Decret llei 3/2019, que aportarà 240 milions per a la salut financera dels municipis amb problemes, i una línia d'ajudes per a facilitar la gestió del serveis mancomunats.