La policia va investigar Baldoví i mig centenar de diputats de Podem durant el govern de Rajoy

La llista també inclou recerques a Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz i Íñigo Errejón, entre altres

Joan Baldoví durant la seua última intervenció al Congrés aquest dijous
Imatge d'arxiu de Joan Baldoví durant l'última intervenció al Congrés / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de juliol 2024 - 19:10 Actualitzat: 11 de juliol 2024 - 07:22

La Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional ha informat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que durant el 2015 i el 2016 —anys en què governava el popular Mariano Rajoy— van investigar en bases policials 55 diputats i diputades de Podem i de la seua coalició al Congrés, entre els quals figura el valencià Joan Baldoví, de Compromís. Pedraz examina si es van fer recerques extrajudicials a polítics de la formació morada per orde de la cúpula del Ministeri de l'Interior.

Així consta en la documentació enviada per Afers Interns al jutjat central d'instrucció número 5 en resposta al requeriment del jutge, que el 27 de març va demanar una relació de les sol·licituds d'accés per funcionaris policials als fitxers informatitzats durant eixos dos anys i que tingueren per objectiu el nom dels diputats i diputades. Eixa petició la van remetre, segons consta en la documentació, a la Unitat d'Informàtica i Comunicacions, que, al seu torn, va elaborar una llista de consultes fetes en les bases de dades policials, en la qual s’indica tant el funcionari com la data i l'hora de la consulta.

La llista indica que —almenys— 55 càrrecs polítics electes en els comicis generals de desembre del 2015 i del 2016 que pertanyien a Podem, En Comú Podem, En Marea i Compromís —o a la coalició que van formar— van ser objecte de recerca en eixes bases de la Policia Nacional. 

Ixen noms com els de Pablo Iglesias, aleshores secretari general de Podem; l'exministra d'Igualtat Irene Montero; l'actual secretària general de Podem, Ione Belarra, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz. També apareixen polítics com el portaveu de Sumar al Congrés i fundador de Podem Íñigo Errejón; qui va ser diputat per Compromís, Joan Baldoví, o l'actual ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy.

L'informe s'ha aportat al procediment que el jutge Pedraz va obrir el febrer passat, quan va admetre parcialment la querella de Podem contra qui va ser el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, l'exdirector Adjunt Operatiu (DAO) Eugenio Pino i altres alts càrrecs de la policia per les presumptes investigacions cap a la formació morada.

La querella es va presentar per delictes d'organització criminal, apoderament i revelació de secrets, prevaricació administrativa i falsedat documental. També es va presentar per malversació i per delicte contra les institucions de l'Estat, encara que el magistrat rebutja estos dos últims delictes perquè no van ser subsumits tots dos tipus penals en els fets relatats.

Baldoví: “Ens veurem als tribunals”

Quan s'ha sabut la notícia, l’actual síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha assegurat que està indignat, però al mateix temps satisfet: “Sé que amb la política vam acabar amb eixe PP corrupte que espiava persones que no havien fet una altra cosa que ser polítics integres, d’esquerres i que defensaven els drets de totes les persones”. Així mateix, ha recordat que amb la política “es poden canviar les coses” i ha volgut enviar un missatge a aquelles persones que —diu— el van espiar: “Ens veurem als tribunals”. 

El síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, ha traslladat a través del seu compte d'X la solidaritat i estima a Baldoví.

També et pot interessar

stats