L'exalcaldessa popular de Xixona, Rosa Verdú, entre els detinguts en l’operació Assut

La Guàrdia Civil ha escorcollat el domicili de l'exalcalde de Gilet i exsecretari de les finances del PSPV-PSOE José Cataluña

D'esquerra a dreta, les detencions d'Alfonso Rus (PP) i Rafael Rubio (PSPV-PSOE)
D'esquerra a dreta, les detencions d'Alfonso Grau (PP) i Rafael Rubio (PSPV-PSOE) / Kai Försterling (Efe)

L'Operació Assut continua en marxa. Aquest divendres ha transcendit la detenció de dos polítics de l'àmbit municipal, a banda de l'exregidor i exsubdelegat del govern Rafael Rubio i l'exvicealcalde Alfonso Grau

Segons ha pogut confirmar À Punt de fonts pròximes a la investigació, una de les persones detingudes és l’exalcaldessa de Xixona, la popular Rosa Verdú. Un altre detingut seria un exregidor del mateix municipi, segons apunten alguns mitjans com Levante-EMV. Tots es troben en dependències de la Guàrdia Civil a l'espera de passar dissabte a disposició del jutjat d'instrucció 13.

El cas Assut investiga el suposat cobrament de comissions irregulars a l'Ajuntament de València. La causa, que ha sigut declarada secreta, s'ha obert per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i tràfic d'influències. La primera fase de l'operació, fa dos anys, va portar a la detenció l'advocat i cunyat de l'exalcaldessa de València Rita Barberá, José María Corbín

Escorcoll al domicili de l'exresponsable financer del PSPV-PSOE

Aquest divendres continuen els escorcolls a les empreses i els domicilis de les persones imputades. La Guàrdia Civil ha reactivat els escorcolls al despatx del director jurídic de Divalterra José María Vera i la residència d'Alfonso Grau a Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa). Ahir l'UCO també va intervindre el domicili de l'exalcalde de Gilet (Camp de Morvedre) José Cataluña, que durant anys ha sigut responsable de les finances del PSPV-PSOE i que també va ser vicepresident de Bancaixa, segons avança el diari Levante-EMV.

L'empresari Federico Ferrando, un dels detinguts  

L'empresari valencià Federico Ferrando, germà de l’expresident de la patronal valenciana, Rafael Ferrando, és un dels 14 detinguts en l'operació policial. Segons han informat fonts del cas, Ferrando va ser detingut dijous en el marc de l'operatiu i continua sota custòdia de la Guàrdia Civil fins a la seua previsible posada a disposició judicial dissabte.

Els investigadors han establit vincles professionals entre Ferrando i un altre dels empresaris detinguts, Jaime María Febrer, i els atribueixen als dos el suposat pagament de suborns en operacions urbanístiques.

El PAI del Grau, en el centre de les sospites

La segona fase de l'operació Assut ha revifat les sospites sobre el Pla d'Actuació Integral (PAI) del Grau de València. L'alcalde de València, Joan Ribó, connecta l'operació amb la denúncia que va presentar el 2014 com a regidor de l'oposició davant la Fiscalia Anticorrupció en què advertia d'irregularitats en l'adquisició de terrenys a la zona. La denúncia alertava sobre l'adquisició de 100.000 metres quadrats de sòl del PAI per 300 milions l'any anterior a l'anunci que València allotjaria el Gran Premi de Fórmula 1.

Segons Ribó "el preu s'havia disparat fins a 2.965 euros el metre quadrat, quan el valor d'altres parcel·les era de 2,75 €." La compra la va fer Acinelav Inversions, una societat participada per Bancaixa, Lubasa, Pavasal i Construcción Valencia Constitución.

Aquesta última empresa, que es va declarar en extinció el 2013, centra el focus dels investigadors. Situen el seu administrador, el constructor Jaime María Ferrer, en l'epicentre de la trama que presumptament aconseguia beneficis urbanístics a la ciutat de València a canvi de suborns a polítics. Un dels detinguts, l'advocat i director jurídic de Divalterra, José María Vera, va ser apoderat de la firma sota sospita. Els investigadors creuen que va ser l'enllaç entre Ferrer i el socialista Rafel Rubio.

Entre les operacions sota investigació en la primera fase de l'operació, el 2017, hi ha la compra d'unes parcel·les al Cabanyal, que Construcción Valencia Constitución va vendre pel doble al cap de poc temps. L'adquisició es va fer mesos abans que l'Ajuntament de València, sota el govern de Rita Barberá, decidira ampliar en els terrenys el Museu de la Setmana Santa Marinera.

L'exsubdelegat del govern va denunciar possibles irregularitats en aquesta operació el 2005, tres anys després de materialitzar-se, quan era regidor de l'oposició al consistori valencià, amb el grup municipal socialista.

Quinze anys després d'aquella denúncia, Rubio ha sigut detingut davant la sospita d'haver rebut vora 300.000 euros de l'empresari que havia fet l'operació. El presumpte suborn a l'exvicealcalde Grau es valora en un milió d'euros.

També et pot interessar

stats