El PP accelera el procés per a triar el nou director de l'Agència Antifrau

Dilluns acaba el termini per a presentar les candidatures a les Corts i el nom que més sona és el d'Eduardo Beut, l'aposta dels populars

L’Agència Valenciana Antifrau va ser creada l’any 2016
L’Agència Valenciana Antifrau va ser creada l’any 2016 / AVAF
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de juliol 2024 - 07:30 Actualitzat: 08 de juliol 2024 - 08:12

El ple de les Corts aprovarà esta setmana la llei de concòrdia i la llei de transparència, les dos últimes que quedaven per aprovar del paquet legislatiu de cinc lleis que van presentar PP i Vox al mes de març. S'aprovaran amb els vots en contra de l’oposició, que ha criticat estes dos lleis, especialment la de concòrdia que substitueix la de memòria històrica i sobre la qual ja han anunciat que acudiran als tribunals per a demanar que no entre en vigor. 

No obstant això, l'últim ple del període de sessions i abans de les vacances serà el 15 de juliol i s'hi preveu aprovar dos decrets i també s'inclourà previsiblement el nomenament del nou director de l’Agència Antifrau.

Este dilluns 8 de juliol acaba el termini per a presentar a les Corts les candidatures per a l'ens dedicat a combatre la corrupció. El Partit Popular ha accelerat el procés per a triar director després d’aprovar la nova llei fa només deu dies, la qual li permet fer-ho sense cap acord amb l'oposició. El nou text rebaixa a majoria absoluta la condició per a triar nou director, cosa que fa que el PP i Vox poden traure amb els seus vots el nou candidat. Una decisió que segons José Muñoz, síndic del PSPV, és una mostra que "el Partit Popular canvia les regles del joc per a imposar qui vol".

Tot apunta que este dilluns es registrarà el nom del nou candidat que poden presentar els grups parlamentaris o també associacions que treballen contra el frau i la corrupció. El PP està intentant consensuar un nom amb l’oposició i, de fet, la setmana passada es van intensificar els contactes entre el PP i el PSPV en esta direcció. En paraules de Miguel Barrachina, síndic del Partit Popular, "no és indispensable, però sí que seria important que hi haguera una majoria implicada en la renovació dels càrrecs" i, afig, "ho intentarem".

Eduardo Beut com a possible candidat

L’elecció del director va quedar bloquejada amb l’anterior llei perquè no hi havia majoria ni consens sobre un candidat. El PP apostava per Eduardo Beut, exdelegat de l'Agència Tributària, però els serveis jurídics de les Corts van impugnar la candidatura per no considerar-la adequada. Segons l'informe de les Corts, l'associació que el va proposar, l'Associació Espanyola de Gestors per a l'Administració Pública, no complia els requisits exigits, ja que no es tracta d'un organisme que estiga dedicat a treballar contra el frau i la corrupció. Ara, este criteri podria no afectar amb la nova llei si els dos partits en el govern apostaren per la candidatura de Beut.

Per la seua banda, l’oposició critica la proposta de Beut per la seua vinculació amb l’expresident Eduardo Zaplana. L'exdelegat de l'Agència Tributària va deixar l'ens el 2002 i va ser nomenat pel PP conseller i vicepresident de la Cartera de Participacions Industrials, una empresa conjunta de la CAM i Bancaixa auspiciada per Zaplana, la qual va fracassar i es va dissoldre tres anys després.

També et pot interessar

stats